Mag je een tweedehands auto op naam van de zaak zetten?
Als zzp’er is het hebben van een voordelige tweedehands auto voor en van de zaak vaak onmisbaar. Het is handig om ermee naar je klanten te reizen. En het is ook handig om materialen mee te vervoeren. Een goede auto als bedrijfsauto kan dus het verschil maken in jouw onderneming.
Als zzp’er mag je zowel een tweedehands als een nieuwe auto op naam van je bedrijf zetten. Er is geen verplichting om een nieuwe auto te kopen voor zakelijk gebruik. Je hebt de keuze om je eigen auto of een andere auto tweedehands aan te schaffen en deze op de zaak te zetten.
Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?
Eenvoudig je administratie doen.
Maak als zzp'er slim gebruik van een gemakkelijk boekhoudprogramma zoals het best gewaardeerde e-Boekhouden.nl voor jouw verplichte administratie.
Het maakt voor de belastingtechnische zaken zoals btw-aftrek, afschrijving, en de bijtelling niet uit of de auto nieuw of tweedehands is. Wat belangrijk is, is dat je duidelijk onderscheid maakt tussen privégebruik en zakelijk gebruik, en dit goed bijhoudt in je urenadministratie.
Enkele fiscale aspecten om rekening mee te houden:
- Afschrijving: Je kunt de aanschafwaarde van de auto, of die nu nieuw of tweedehands is, over meerdere jaren afschrijven.
- Btw-aftrek: Als je btw-plichtig bent, kun je de btw op de aanschaf van de auto terugvorderen, mits de auto voor btw-belaste (zakelijke) activiteiten wordt gebruikt. Dit geldt ook voor tweedehands auto’s, zolang de verkoper btw in rekening brengt.
- Bijtelling: Als je de auto voor privédoeleinden gebruikt (meer dan 500 km per jaar), dan krijg je te maken met bijtelling.
Kortom, er is geen verplichting om een nieuwe auto te kopen voor zakelijk gebruik als zzp’er; een tweedehands auto is ook toegestaan.
Op zoek naar een tweedehands auto van de zaak als zzp’er? Dit zijn 4 tips
Waar moet je als zzp’er op letten bij het kopen van een tweedehands auto die je voor je bedrijf wilt gaan gebruiken? Ik geef je vier handige tips en voordelen om de juiste keuze te maken.
1. Bepaal je behoeften en budget
Allereerst is het belangrijk om je behoeften en budget in kaart te brengen. Hoe vaak ga je de auto gebruiken? Hoeveel ruimte heb je nodig? Moet de auto zuinig zijn in verbruik? Groen, duurzaam en dus elektrisch? Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, kun je gerichter op zoek gaan naar een geschikte bedrijfsauto. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een grote tweedehands auto waarmee je veel materialen kunt vervoeren? Of kan je beter gaan voor bijvoorbeeld een kleinere en zuinigere Volkswagen UP? Daarnaast is het belangrijk om je budget vast te stellen.
Als zzp’er wil je misschien niet te veel geld uitgeven aan een gebruikte auto op naam van de zaak, maar het is wel belangrijk om te investeren in een betrouwbare auto die aan jouw wensen voldoet. Maak een realistische inschatting van wat je kunt en wilt besteden aan een bedrijfsauto.
2. Overweeg het kopen van een tweedehands auto
Als kleine ondernemer kan het kopen van een tweedehands auto vaak een slimme keuze zijn. Tweedehands auto’s zijn over het algemeen goedkoper dan nieuwe auto’s en kunnen nog steeds van goede kwaliteit zijn. Bovendien zijn de afschrijvingskosten bij een tweedehands auto vaak lager dan bij een nieuwe auto. Voorts zijn ook de verzekeringskosten lager, omdat de dagwaarde van de auto lager is, betaal je een lagere premie. Dit kan vooral voordelig zijn voor zzp’ers die hun vaste lasten willen beperken.
Voordat je een tweedehands auto van de zaak koopt, is het belangrijk om een grondige inspectie uit te voeren en de auto te laten controleren door een professionele monteur. Zo voorkom je onverwachte kosten en problemen in de toekomst. Kijk ook naar het onderhoudsverleden en de kilometerstand van de auto om een goed beeld te krijgen van de staat van de auto.
3. Denk aan de kosten
Naast de aanschafprijs van de auto van de zaak zijn er nog meer kosten waar rekening mee moet houden. Denk aan de wegenbelasting, verzekering, brandstofkosten en onderhoudskosten. Het is belangrijk om deze kosten in je budget op te nemen. Kijk ook naar manieren om deze kosten zo laag mogelijk te houden. Een zuinige auto kan bijvoorbeeld helpen om de brandstofkosten te verlagen. Een auto met een lagere wegenbelasting scheelt ook in de kosten.
4. Kies voor betrouwbaarheid en comfort
Als zzp’er wil je natuurlijk wel een betrouwbare auto van de zaak waar je op kunt vertrouwen. Kies daarom voor een merk en model dat bekend staat om zijn betrouwbaarheid en kwaliteit. Een auto die regelmatig problemen heeft, kan veel tijd en geld kosten in onderhoud en reparaties. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het comfort van de auto. Je brengt waarschijnlijk veel tijd door in de auto, dus het is belangrijk dat je comfortabel kunt rijden. Denk aan dingen zoals airconditioning, verwarmde stoelen en een goede geluidsisolatie.
Nadelen gebruikte auto ten opzichte van een nieuwe
- Minder garantie: Bij nieuwe auto’s krijg je vaak langere garanties en gratis onderhoudsbeurten.
- Mogelijk hogere onderhoudskosten: Een oudere auto kan vaker onderhoud nodig hebben of al wat slijtage vertonen.
- Minder energiezuinig of technologisch achterlopend: Nieuwe auto’s zijn vaak zuiniger en hebben de nieuwste technologieën, wat op de lange termijn voordeliger kan zijn.
Kortom, een tweedehands auto kopen kan veel financieel voordeel opleveren voor een zzp’er, vooral door de lagere aanschafprijs, afschrijving, en vaste kosten.