Aansprakelijkheidsverzekering

1 mei 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Is een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten verstandig voor zzp’ers?

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele schade die je tijdens je werkzaamheden veroorzaakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een foutje is snel gemaakt. Een aansprakelijkheidsverzekering kan in zo’n geval uitkomst bieden. Maar is het als zzp’er echt nodig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Als zzp’er kun je bepaalde risico’s lopen die andere ondernemers niet hebben. Het hebben van de juiste bedrijfsverzekeringen kan dan uitkomst bieden. Heb je die niet of bijna niet, dan loop je als ondernemer onnodige financiële risico’s. Je bent bijvoorbeeld altijd zelf verantwoordelijk voor eventuele fouten die je maakt of schade die jij veroorzaakt, want jij bent eigen baas en geen werknemer in loondienst.

Wat zijn de voordelen van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp?

  1. Verzekerd tijdens je werkzaamheden
  2. Geen onverwachte kosten

Wat valt er allemaal onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Het kan voorkomen dat je tijdens je werkzaamheden per ongeluk schade toebrengt aan een klant, of dat je per ongeluk de laptop van een opdrachtgever laat vallen. In zulke gevallen kan een aansprakelijkheidsverzekering je beschermen tegen hoge kosten. Dit noemen we ook wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je particuliere verzekering dekt deze schade namelijk niet.

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor verwondingen van personen, schade aan andermans spullen, schade door een gebrek in een product, gevolgschade, schade die werknemers elkaar toebrengen of oplopen en milieuschade die plotseling of door een incident ontstaat. Daarnaast worden ook de maatregelen om verdere schade te voorkomen of te beperken vergoed.

En wat als jou zelf iets overkomt, heb je hier als ondernemer ook al over nagedacht? Stel dat jij door jou fout een ander schade toebrengt en je ook zelf niet meer in staat bent om te kunnen werken. Hoe kom je dan aan inkomen? Goed is het dan ook om eens te kijken naar een AOV verzekering voor dit soort gevallen.

Is een aansprakelijkheidsverzekering zzp verplicht?

Nee, het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht voor zzp’ers. Hoewel het niet verplicht is, kan het voor zzp’ers wel verstandig zijn om deze verzekering af te sluiten. Een schadeclaim van schade door jou aan anderen aangebracht kan namelijk snel leiden tot het einde van je bedrijf. Bovendien stellen steeds meer klanten, opdrachtgevers en banken het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering als voorwaarde om bij hun aan de slag te gaan voor een klus.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering zzp?

Aansprakelijkheidsverzekering zzp voorbeeld

Als zzp’er moet je rekening houden met verschillende kosten, waaronder een mogelijke kostenpost voor een aansprakelijkheidsverzekering. Hoewel dit extra geld kan kosten, kan het in sommige gevallen verstandig zijn om deze verzekering af te sluiten, vooral als je werkzaamheden uitvoert waarbij de kans op schade groot is, zoals in de bouwsector. Een ongeluk kan immers altijd gebeuren en de kosten van eventuele schade kunnen hoog oplopen.

De hoogte van de premie is sterk afhankelijk van het beroep dat je uitoefent, omdat het risiconiveau kan verschillen tussen sectoren. Zo zal een zzp’er in de bouw over het algemeen meer premie betalen dan iemand die vanuit huis werkt. Bovendien wordt de hoogte van de premie ook beïnvloed door het verzekerd bedrag.

De premie voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering begint bij de meeste verzekeringsmaatschappijen vanaf € 9,00 per maand voor een beroep met een laag risico. Dit bedrag kan naarmate je een hoger risico loopt, oplopen tot € 25 per maand. Ook is de hoogte van de premie afhankelijk van de hoogte van het verzekerde bedrag.

Het voordeel is dat de kosten voor zakelijke verzekeringen fiscaal aftrekbaar zijn. Zo ben je voor een relatief laag bedrag verzekerd voor eventuele aansprakelijkheid.

Geld lenen als zelfstandig ondernemer of niet?

Naast de aansprakelijkheidsverzekering kan het voor zzp’ers ook verstandig zijn om te kijken naar een ZZP lening. Als zzp’er heb je soms extra financiële middelen nodig, bijvoorbeeld voor het aanschaffen van apparatuur of het uitvoeren van een grote opdracht. Een zogeheten zzp-lening kan dan uitkomst bieden.

Er zijn verschillende financiële instellingen die een lening aanbieden, vaak met flexibele voorwaarden en een lagere rente dan bij een reguliere lening. Het is wel belangrijk om je voor een lening goed te laten informeren over de voorwaarden en de hoogte van de rente, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Begrafenis verzekering

Begrafenis verzekering

Waarom is een begrafenis verzekering ook voor zzp'ers belangrijk? Thuis op de bank met een bak koffie hoor ik in de verte de kerkklokken luiden. Als ik op de klok kijk concludeer ik dat de kerkklok luidt omdat er een begrafenis moet zijn en niet omdat er een half of...

Lees meer
Zorgverzekering voor zzp vergelijken

Zorgverzekering voor zzp vergelijken

Vergelijk zorgverzekering voor zzp Om te ontdekken welke verzekering voor jou de juiste is hebben wij hier een tool waarmee jij als zzp’er zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je snel en eenvoudig de best passende zorgverzekering. Natuurlijk kun je...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads