Aansprakelijkheidsverzekering

27 september 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Is een aansprakelijkheidsverzekering (AVB) afsluiten verstandig voor zzp’ers?

Als zzp’er is het belangrijk om je goed te verzekeren. Helaas zijn genoeg zzp’ers niet goed verzekerd. Dit komt doordat veel zakelijke verzekeringen niet verplicht zijn. Zzp’ers denken geld te besparen door verzekeringen links te laten liggen, maar beseffen niet dat dit ze ook veel geld kan kosten.

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele schade die je tijdens je werkzaamheden veroorzaakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een foutje is snel gemaakt. Een AVB, wat staat voor aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, kan in zo’n geval uitkomst bieden. Maar is het als zzp’er echt nodig om deze verzekering af te sluiten?

Als zzp’er kun je bepaalde risico’s lopen die andere ondernemers niet hebben. Het hebben van de juiste zakelijke bedrijfsverzekeringen kan dan uitkomst bieden. Heb je die niet of bijna niet, dan loop je als ondernemer onnodige financiële risico’s. Je bent bijvoorbeeld altijd zelf verantwoordelijk voor eventuele fouten die je maakt of schade die jij veroorzaakt, want jij bent eigen baas en geen werknemer in loondienst.

Wat zijn de voordelen van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp?

  1. Verzekerd tijdens je werkzaamheden
  2. Geen onverwachte kosten

Wat valt er allemaal onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Het kan voorkomen dat je tijdens je werkzaamheden per ongeluk schade toebrengt aan een klant, of dat je per ongeluk de laptop van een opdrachtgever laat vallen. In zulke gevallen kan een aansprakelijkheidsverzekering je beschermen tegen hoge kosten. Dit noemen we ook wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je particuliere verzekering dekt deze zakelijke opgelopen schade namelijk niet.

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor verwondingen van personen, schade aan andermans spullen, schade door een gebrek in een product, gevolgschade, schade die werknemers elkaar toebrengen of oplopen en milieuschade die plotseling of door een incident ontstaat. Daarnaast worden ook de maatregelen om verdere schade te voorkomen of te beperken vergoed.

En wat als jou zelf iets overkomt, heb je hier als ondernemer ook al over nagedacht? Stel dat jij door jou fout een ander schade toebrengt en je ook zelf niet meer in staat bent om te kunnen werken. Hoe kom je dan aan inkomen? Goed is het dan ook om eens te kijken naar een AOV verzekering voor dit soort gevallen.

Is een aansprakelijkheidsverzekering zzp verplicht?

Voordat je überhaupt nadenkt over zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen, wil je vast en zeker eerst weten of dit verplicht is voor zzp’ers. In principe niet, maar soms kun je er niet omheen. Ben je bijvoorbeeld zelfstandig architect of financieel adviseur? Dan ben je verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Aangezien dit een aanvullende dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is, kun je ook niet om deze verzekering heen. Je kunt je namelijk niet ‘los’ verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid.

Hoewel het niet verplicht is, kan het voor zzp’ers wel verstandig zijn om deze verzekering af te sluiten. Een schadeclaim van schade door jou aan anderen aangebracht kan namelijk snel leiden tot het einde van je bedrijf.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan gezien worden als financieel vangnet. Je draait immers zelf niet op voor de kosten als je schade veroorzaakt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden, want dit wordt vergoed door je verzekeraar. Toch is dit niet de enige reden om een AVB verzekering zzp af te sluiten. Steeds meer opdrachtgevers eisen tegenwoordig namelijk dat bedrijven waarmee zij samenwerken een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben. Niet gek, want zij lopen zelf zo minder risico. Heb je geen AVB? Dan kan een opdrachtgever de samenwerking stoppen.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering zzp?

Aansprakelijkheidsverzekering zzp voorbeeld

Als zzp’er moet je rekening houden met verschillende kosten, waaronder een mogelijke kostenpost voor een aansprakelijkheidsverzekering. Hoewel dit extra geld kan kosten, kan het in sommige gevallen verstandig zijn om deze verzekering af te sluiten, vooral als je werkzaamheden uitvoert waarbij de kans op schade groot is, zoals in de bouwsector. Een ongeluk kan immers altijd gebeuren en de kosten van eventuele schade kunnen hoog oplopen.

De hoogte van de premie is sterk afhankelijk van het beroep dat je uitoefent, omdat het risiconiveau kan verschillen tussen sectoren. Zo zal een zzp’er in de bouw over het algemeen meer premie betalen dan iemand die vanuit huis werkt. Bovendien wordt de hoogte van de premie ook beïnvloed door het verzekerd bedrag.

De premie voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering begint bij de meeste verzekeringsmaatschappijen vanaf € 9,00 per maand voor een beroep met een laag risico. Dit bedrag kan naarmate je een hoger risico loopt, oplopen tot € 25 per maand. Ook is de hoogte van de premie afhankelijk van de hoogte van het verzekerde bedrag.

Het voordeel is dat de kosten voor zakelijke verzekeringen fiscaal aftrekbaar zijn. Zo ben je voor een relatief laag bedrag verzekerd voor eventuele aansprakelijkheid.

Hoe ga je een AVB afsluiten?

Heb je nog geen zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, maar zie je inmiddels in dat het toch slim is om deze verzekering te hebben als zzp’er? Vraag er dan alsnog eentje aan. Dit kun je direct doen, want bij veel verzekeraars kun je online een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Bereken allereerst de premie door antwoord te geven op een aantal vragen over jezelf en je bedrijf. Kies vervolgens hoe jij je wilt verzekeren en de verzekeraar laat je zien hoeveel premie je betaalt. Vul tot slot je gegevens in en vraag de aansprakelijkheidsverzekering aan. Wacht vervolgens tot je informatie ontvangt over de status van je aanvraag en tot een adviseur contact met je opneemt.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om zorgvuldig te zijn bij het afsluiten van een AVB-aansprakelijkheidsverzekering. Zorg ervoor dat je alle voorwaarden begrijpt en dat je voldoende gedekt bent voor mogelijke aansprakelijkheidsclaims in jouw bedrijf.

Geld lenen als dekking voor zzp’ers of niet?

Naast de aansprakelijkheidsverzekering kan het voor zzp’ers ook verstandig zijn om te kijken naar een ZZP lening als extra dekking. Dit kan helpen om financiële risico’s beter te kunnen dragen en eventuele onvoorziene kosten op te vangen. Want het kan ook gebeuren dat een AVB niet alle kosten dekt.

Er zijn verschillende financiële instellingen die een lening aanbieden, vaak met flexibele voorwaarden en een lagere rente dan bij een reguliere lening. Het is wel belangrijk om je voor een lening goed te laten informeren over de voorwaarden en de hoogte van de rente, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Zorgverzekering voor zzp vergelijken

Zorgverzekering voor zzp vergelijken

Vergelijk zorgverzekering voor zzp Om te ontdekken welke verzekering voor jou de juiste is hebben wij hier een tool waarmee jij als zzp’er zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je snel en eenvoudig de best passende zorgverzekering. Natuurlijk kun je...

Lees meer
Zakelijke autoverzekering of privé?

Zakelijke autoverzekering of privé?

Auto zakelijk of privé verzekeren? Ben je recent of langere tijd geleden gestart als zzp'er met een eenmanszaak en wil je een autoverzekering afsluiten voor je nieuw gekochte auto? Dan is het raadzaam de mogelijkheden voor zowel privé als zakelijk gebruik op een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads