Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

7 augustus 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en waarom zou je er een nemen?

Als we denken aan verzekeringen voor zzp’ers, is het eerste wat de meeste mensen te binnen schiet de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Zonder AOV heb je als zelfstandig ondernemer immers geen vangnet in het geval van arbeidsongeschiktheid. Dat maakt het een belangrijke verzekering, maar het is ook een dure verzekering die daarom door veel zzp’ers niet afgesloten wordt.

Daarnaast is het niet de enige zakelijke verzekering die belangrijk kan zijn. Zo is er bijvoorbeeld ook nog de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Wat is dat eigenlijk, en waarom zou je er een nemen? We bespreken het in dit artikel.

Mijn beste tip voor alle zzp'ers?

e-Boekhouden.nl voor de zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.9 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste voor de facturatie
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.8 / 5
Silvasoft voor de zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€7.45/ mnd
  • Mijn review: 4.8 / 5

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering voor ondernemers en bedrijven die dekking biedt tegen de financiële gevolgen van fouten, nalatigheden of vergissingen die je als professional kunt maken tijdens de uitoefening van je beroep. Deze verzekering is specifiek ontworpen voor beroepen waarbij een verkeerde handeling of advies tot aanzienlijke schade of verlies kan leiden bij een klant of derde partij.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt doorgaans schadeclaims als gevolg van een foutief advies of verkeerde handeling, kosten voor juridische bijstand in geval van een claim (ook als deze onterecht is) en eventuele materiële of immateriële schade aan derden als gevolg van jouw fout.

Waarom zou je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nemen?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is in veel gevallen niet verplicht. Toch geldt het voor sommige beroepen wel als een verplichting. Dit is het geval voor financieel adviseurs, advocaten, notarissen, accountants en architecten. In andere gevallen is de overweging aan jezelf of je als gevolg van jouw beroep als zzp’er het risico loopt om serieuze financiële schade bij klanten te veroorzaken als gevolg van jouw handelingen.

Zo ja, dan geeft het rust om te weten dat je in dat geval erop kunt rekenen dat je de schadevergoeding en de juridische ondersteuning die je nodig zult hebben niet uit eigen zak betaald hoeft te worden. Daarnaast is het naar klanten of cliënten toe een gebaar van professionaliteit dat vertrouwen schept om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Het draagt eraan bij om je professionele integriteit en betrouwbaarheid te borgen.

Het verschil met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Om de zaken nog een beetje ingewikkeld te maken, bestaat er naast een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ook nog een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Dit lijkt hetzelfde, maar is het natuurlijk niet. Waar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dient om financiële schade als gevolg van verkeerde professionele inschattingen en nalatigheid te dekken, dient een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering om fysieke schade te dekken die het gevolg is van bedrijfsactiviteiten. Denk hierbij aan het beschadigen van andermans bezittingen of letselschade die binnen de verantwoordelijkheid van het bedrijf valt.

Maar het kan ook gaan om schade ontstaan als gevolg van gebruik van door jou geproduceerde of geleverde producten. Er is dus een duidelijk verschil tussen de BAV-verzekering en de AVB-verzekering, en in de meeste gevallen zijn ze niet allebei nodig.

Het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan je als zzp’er een enorme gemoedsrust geven in het uitvoeren van je werk. Zeker in beroepen waar de impact van een vergissing groot kan zijn, is het hebben van deze verzekering onmisbaar.

Ook als de BAV-verzekering met jouw beroep niet wettelijk verplicht is, kan het alsnog een waardevolle investering zijn om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen, je reputatie te beschermen en vertrouwen te scheppen bij klanten of cliënten. Maar dat is wel iets om goed te overwegen, want er zijn zeker ook beroepen waarbij een BAV-verzekering als zzp’er niet zo noodzakelijk is, en dan is het zonde om er de maandelijkse premie aan kwijt te zijn. Je kunt je immers ook niet overal voor verzekeren, want dan houd je geen inkomsten meer over.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Zorgverzekering voor zzp vergelijken

Zorgverzekering voor zzp vergelijken

Vergelijk zorgverzekering voor zzp Om te ontdekken welke verzekering voor jou de juiste is hebben wij hier een tool waarmee jij als zzp’er zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je snel en eenvoudig de best passende zorgverzekering. Natuurlijk kun je...

Lees meer
Zakelijke autoverzekering of privé?

Zakelijke autoverzekering of privé?

Auto zakelijk of privé verzekeren? Ben je recent of langere tijd geleden gestart als zzp'er met een eenmanszaak en wil je een autoverzekering afsluiten voor je nieuw gekochte auto? Dan is het raadzaam de mogelijkheden voor zowel privé als zakelijk gebruik op een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads