Klantbeoordelingen toevoegen op cv

2 september 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Tips om jouw zzp-cv naar een hoger niveau te tillen

Voor het professionele imago van zzp’ers is een sterk cv een vereiste, klantbeoordelingen dragen daar significant aan bij. Op een effectief zzp-cv staan je betrouwbaarheid en vaardigheden centraal. Klantengetuigenissen of klantbeoordelingen zijn een effectieve manier om je ervaring aan te tonen.

Het zorgvuldig integreren van positieve klantfeedback op je cv kan resulteren in het binnenhalen van je volgende grote opdracht. Om je op weg te helpen, deel ik hier praktische inzichten over het inzetten van klantrecensies die je cv nog overtuigender maken en naar een hoger niveau tillen.

Mijn beste tip voor alle zzp'ers?

e-Boekhouden.nl voor de zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.9 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste voor de facturatie
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.8 / 5
Silvasoft voor de zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€7.45/ mnd
  • Mijn review: 4.8 / 5

Het belang van klantreviews toevoegen op je zzp-cv

Klantrecensies worden ook wel testimonials of reviews genoemd. Deze termen verwijzen allemaal naar klantfeedback. Feedback van klanten is van onschatbare waarde voor zzp’ers. Klantbeoordelingen kunnen deuren openen naar nieuwe opdrachten, omdat ze een indruk geven van je capaciteiten en prestaties.

Testimonials zijn persoonlijke aanbevelingen van opdrachtgevers die ervaring hebben met jouw werk. Een review van een opdrachtgever beschrijft de ervaring met jouw dienstverlening en weerspiegelt de mate van klanttevredenheid.

Het opnemen van testimonials en beoordelingen in je zzp-cv of zzp-portfolio op je website is een handig middel om potentiële opdrachtgevers te overtuigen. Bij twijfel zijn reviews namelijk een bevestiging van positieve resultaten.

Om een zzp-cv op te stellen kun je bijvoorbeeld bij Jobseeker.com praktische templates gebruiken. Daarmee voeg je eenvoudig testimonials toe aan je cv-ontwerp. Echter zul je eerst opdrachtgevers om een klantbeoordeling moeten vragen.

Vind je het ongemakkelijk om eerdere opdrachtgevers te benaderen voor reviews? Ik deel je hieronder mee hoe je effectief klantrecensies verzamelt en presenteert om je zzp-carrière een boost te geven.

Hoe vraag je loyale opdrachtgevers om hun ervaring te delen?

Als je overtuigende testimonials wilt ontvangen zul je helder moeten communiceren. Volg de onderstaande stappen om opdrachtgevers op een vriendelijke manier om testimonials te vragen:

  • Kies het juiste moment: Vraag direct na de succesvolle afronding van een project om testimonials, wanneer klanttevredenheid hoog is.
  • Denk na over de vorm: Klantbeoordelingen kunnen schriftelijk worden aangeleverd. Een andere optie is om opdrachtgever telefonisch te interviewen en het gesprek te transcriberen tot een geschreven testimonial.
  • Personaliseer je verzoek: Vermijd standaardverzoeken. Benoem de naam van de opdrachtgever en de bedrijfsnaam. Verwijs ook naar specifieke projectdetails.
  • Stel concrete vragen: Verzoek de opdrachtgever om specifiek feedback te delen over je professionaliteit, de kwaliteit van het geleverd werk en de impact van jouw inbreng.
  • Maak het makkelijk: Kies een eenvoudige manier om de testimonial te verzamelen, zoals een Google-formulier of een korte survey. Stel een beperkt aantal vragen.
  • Bedank je klanten: Breng duidelijk over hoe waardevol hun testimonials zijn en hoe deze bijdragen aan jouw succes.

Als je na enkele weken nog geen reactie hebt ontvangen, stuur dan na een vriendelijke herinnering van je verzoek.

Klantervaringen toevoegen aan je zzp-cv in 3 stappen

CV met klantbeoordelingen [voorbeeldl]

Het integreren van reviews in je zzp-cv versterkt de impact ervan door je eigenschappen, resultaten en prestaties te benadrukken. We gaan nu dieper in op hoe je je prestaties centraal stelt met testimonials als ondersteuning.

Stap 1: Benadruk je resultaten en prestaties met specifieke testimonials

Begin met het duidelijk toelichten van je belangrijkste resultaten van relevante projecten. Kies vervolgens testimonials die direct betrekking hebben op noemenswaardige prestaties of die je professionele kracht en werkethiek benadrukken. Deze testimonials moeten de kwaliteit en impact van je werk aanduiden. Kies bij voorkeur klanten of projecten die nauw aansluiten bij de functie waarop je solliciteert.

Stap 2: Optimaliseer de visuele presentatie van testimonials 

Plaats testimonials niet verspreid over je cv, maar in een toegewijd onderdeel, bijvoorbeeld in de afsluiting van je cv. Geef het kopje een titel zoals Klantervaringen. Maak je klantbeoordelingen visueel aantrekkelijk en in lijn met het algehele ontwerp van je cv.

Gebruik subtiele ontwerpelementen zoals een achtergrondkleur of een opvallend lettertype om de aandacht op je klantervaringen te vestigen, zonder het ontwerp te verstoren. Houd de testimonials beknopt. Beperk reviews tot enkele zinnen, zo neemt het niet al te veel plek in op je cv.

Stap 3: Vraag toestemming en overweeg privacy

Vraag altijd toestemming van opdrachtgevers om hun testimonials te gebruiken. Ga ook na of ze anoniem willen blijven of graag hun voornaam en bedrijfsnaam willen vermelden. Deze stap is noodzakelijk om de privacy van de opdrachtgever te respecteren en waarborgen.

Om je cv-testimonials nog verder te verfijnen, nodig ik je uit om mijn tips hieronder door te nemen en vervolgens toe te passen op jouw eigen cv.

6 tips om klantbeoordelingen te optimaliseren voor je cv

Als je eenmaal testimonials verzameld hebt en toestemming hebt gekregen om deze te publiceren kun je ze op je cv implementeren.

1. Kies testimonials die passen bij de vacature

Implementeer alleen testimonials in je cv die overeenkomen met de vereisten en verwachtingen van potentiële opdrachtgevers. Licht testimonials uit die relevante vaardigheden en prestaties benadrukken die passen bij de rol waarop je solliciteert.

2. Gebruik professionele templates

Kies voor professionele cv-templates die ruimte bieden voor het opnemen van testimonials op een esthetisch aantrekkelijke manier. Van belang is dat de leesbaarheid en professionaliteit van je document behouden blijven.

3. Geef een toelichting in je sollicitatiebrief

Deel in je sollicitatiebrief aanvullende context over de testimonials. Verklaar het verband met je professionele ervaringen en succesverhalen. Dit geeft dieper inzicht zonder dat je in herhaling valt van wat je in je cv vermeld hebt.

5. Refereer naar uitgebreide klantervaringen

Voeg hyperlinks toe naar gedetailleerde succesverhalen die gerelateerd zijn aan de testimonials. Dit nodigt opdrachtgevers uit om je ervaring en de impact van je werk te verkennen.

6. Focus op overdraagbare vaardigheden en werkethiek

Testimonials moeten naast specifieke technische vaardigheden, ook overdraagbare vaardigheden en werkethiek benadrukken. Deze informatie is uiterst waardevol in verschillende branches en functies. Laat je flexibiliteit en aanpassingsvermogen zien. Werkgevers die op zoek zijn naar toptalent prioriteren deze vaardigheden. De reden daarvoor is dat medewerkers die zich makkelijker aanpassen, zich sneller ontwikkelen.

Door zorgvuldig te kiezen welke testimonials je opneemt en hoe je ze presenteert, maak je een overtuigende eerste indruk. Update je cv en leg de fundering voor toekomstige opdrachten door testimonials aan je zzp-cv toe te voegen.

Succes bij je volgende opdracht!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

VOG verklaring voor zzp

VOG verklaring voor zzp

Wat is een VOG? Een VOG, ook wel een Verklaring Omtrent het Gedrag genoemd, is een document dat aantoont dat iemand geen strafbare feiten heeft gepleegd die relevant zijn voor de specifieke opdracht, functie of het doel waarvoor de VOG verklaring wordt aangevraagd. De...

Lees meer
Definitie zzp

Definitie zzp

Wat betekent zzp en wat is het? Vaak zijn de vragen: Wat betekent zzp? Wat is een zzp'er? Wat is de definitie van een zelfstandig ondernemer? In dit artikel leg ik het je uitgebreid uit. Te beginnen met de afkorting ZZP, dit staat voor Zelfstandige Zonder Personeel....

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads