Definitie zzp

12 juli 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Wat betekent zzp en wat is het?

Vaak zijn de vragen: Wat betekent zzp? Wat is een zzp’er? Wat is de definitie van een zelfstandig ondernemer? In dit artikel leg ik het je uitgebreid uit. Te beginnen met de afkorting ZZP, dit staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Een zzp’er is een zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak als rechtsvorm zonder dienstbetrekking (loondienst).

Deze vorm van ondernemen is bijzonder populair in Nederland en biedt zowel voordelen als uitdagingen voor degenen die ervoor kiezen om als zelfstandig ondernemer te werken.

Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?

Beste zzp administratie

Eenvoudig je administratie doen.

Maak als zzp'er slim gebruik van een gemakkelijk boekhoudprogramma zoals het best gewaardeerde e-Boekhouden.nl voor jouw verplichte administratie.

Definitie en kenmerken van een zzp’er

Een zzp’er werkt als zelfstandig ondernemer en levert diensten of producten aan andere bedrijven of particulieren. Ze onderscheiden zich door de volgende kenmerken:

  1. Zelfstandig ondernemerschap: Zzp’ers zijn zelfstandig en hebben geen dienstverband met een werkgever. Ze bepalen zelf hun werkuren, tarieven en de manier waarop ze hun werk uitvoeren.
  2. Eigen risico en verantwoordelijkheid: Als ondernemer dragen zzp’ers zelf de risico’s van hun onderneming, zoals ziekte, arbeidsongeschiktheid en fluctuerende inkomsten.
  3. Geen personeel in dienst: Zoals de naam al aangeeft, hebben zelfstandig ondernemers geen werknemers in dienst. Dit betekent dat ze alle taken, van acquisitie tot administratie, zelf uitvoeren of uitbesteden aan derden.
  4. Flexibiliteit: Zelfstandige ondernemers genieten vaak van een hoge mate van flexibiliteit. Ze kunnen hun werktijden en werklocaties aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren en behoeften.

De betekenis van ZZP

ZZP betekent Zelfstandige Zonder Personeel

Wat is een dienstbetrekking?

Een dienstbetrekking is een arbeidsrelatie waarbij een werknemer tegen betaling werkzaamheden verricht voor een werkgever. De werknemer staat in een gezagsverhouding tot de werkgever en voert de opdrachten van de werkgever uit.

Kenmerkend voor een dienstbetrekking zijn:

  • De werknemer verricht werkzaamheden op basis van een arbeidsovereenkomst.
  • De werkgever betaalt loon aan de werknemer.
  • De werkgever geeft leiding en toezicht aan de werknemer.
  • De werknemer is verplicht de aanwijzingen van de werkgever op te volgen.

Een dienstbetrekking onderscheidt zich van andere vormen van arbeid, zoals zelfstandig ondernemerschap of freelance werk. In een dienstbetrekking is er sprake van een duurzame, hiërarchische arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer.

Als een zelfstandig ondernemer op basis van een overeenkomst, werkzaamheden uitvoert voor verschillende opdrachtgevers, dan werkt hij in opdracht, zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dit laatste is heel belangrijk: als de Belastingdienst of de UWV vaststelt dat je een dienstbetrekking hebt, kun je als werknemer worden gezien. De opdrachtgever wordt dan geconfronteerd met loonheffing en premies voor de werknemersverzekeringen.

Wat is een fictieve dienstbetrekking?

Een fictieve dienstbetrekking is een constructie die ervoor zorgt dat bepaalde arbeidsverhoudingen, hoewel niet formeel als dienstbetrekking erkend, voor fiscale en sociale zekerheidsdoeleinden als zodanig worden behandeld. Dit biedt zowel de werknemer als de werkgever duidelijkheid en zekerheid omtrent hun verplichtingen en rechten. Het is belangrijk voor zowel werkgevers als zelfstandig ondernemers om zich bewust te zijn van de situaties waarin een fictieve dienstbetrekking van toepassing kan zijn, om te voldoen aan de wettelijke eisen en om optimaal gebruik te maken van de beschikbare voorzieningen en bescherming.

Er is sprake van fictieve dienstbetrekking wanneer niet aan alle eisen van een ‘echte’ dienstbetrekking wordt voldaan. In dat geval moet de opdrachtgever dus de premies werknemersverzekeringen afdragen en loonheffing inhouden. Je bent dan in principe ‘gewoon’ in loondienst.

Wat is ‘echte’ zelfstandigheid?

Je hebt echter geen (fictieve) dienstbetrekking als er daadwerkelijk sprake is van ‘echte’ zelfstandigheid als zzp of freelancer. Criteria die een rol spelen bij de beoordeling hiervan zijn onder meer:

  • de aard van de werkzaamheden
  • zelfstandigheid in het werk
  • streven naar continuïteit
  • investeren in het bedrijf
  • zelf risico lopen
  • streven naar winst
  • het aantal opdrachtgevers

Modelovereenkomst

Zowel een freelancer als een zzp’er werken voor een vast uurtarief, ze zijn ondernemer en dus niet in loondienst. Om duidelijkheid te krijgen over jouw positie als zelfstandig ondernemer, is een modelovereenkomst nodig. Dit is niet verplicht maar bied wel uitsluitsel.

Een opdrachtgever die dan met een zelfstandig ondernemer een modelovereenkomst gaat sluiten en die is goedgekeurd door de Belastingdienst, hoeft dan geen loonheffing in te houden of sociale premies af te dragen. Voorwaarde is wel dat de werkzaamheden van de zelfstandig ondernemer volgens de opgestelde modelovereenkomst worden uitgevoerd.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Klantbeoordelingen toevoegen op cv

Klantbeoordelingen toevoegen op cv

Tips om jouw zzp-cv naar een hoger niveau te tillen Voor het professionele imago van zzp'ers is een sterk cv een vereiste, klantbeoordelingen dragen daar significant aan bij. Op een effectief zzp-cv staan je betrouwbaarheid en vaardigheden centraal....

Lees meer
Inschrijven bij de KVK

Inschrijven bij de KVK

Jouw eigen bedrijf starten begint met inschrijven KVK Zzp'er worden? Voordat je wilt gaan starten als zzp’er of freelancer moet je jezelf eerst inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel, afgekort met KVK. Registratie in het Handelsregister van de...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads