Wat betekent zzp? Wat is een zzp’er?

4 januari 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Wat betekent zzp? Wat is een zzp’er? Wat is de definitie van een zzp’er? De afkorting ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Een zzp’er is een zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak als rechtsvorm zonder dienstbetrekking.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Een zelfstandig ondernemer voert op basis van een overeenkomst, werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers. Hij werkt in opdracht, zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dit laatste is heel belangrijk: als de Belastingdienst of de UWV vaststelt dat u een dienstbetrekking heeft, kunt u als werknemer worden gezien. De opdrachtgever wordt dan geconfronteerd met loonheffing en premies voor de werknemersverzekeringen.

Betekenis ZZP

ZZP betekent Zelfstandige Zonder Personeel

Dienstbetrekking

Volgens criteria van de Belastingdienst en het UWV heeft u een dienstbetrekking als aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:

 • er is sprake van loon (u krijgt een vergoeding voor het geleverde werk)
 • er is sprake van verplichte persoonlijke arbeid (u bent altijd degene die de opdracht uitvoert)
 • er is sprake van gezagsverhouding (de opdrachtgever bepaalt waar, wanneer en hoe het werk wordt verricht. Verder is er sprake van gezagsrelatie als de opdracht een essentieel onderdeel is van de bedrijfsvoering van de opdrachtgever)

Fictieve dienstbetrekking

Er is sprake van fictieve dienstbetrekking wanneer niet aan alle eisen van een ‘echte’ dienstbetrekking wordt voldaan. In dat geval moet de opdrachtgever wel de premies werknemersverzekeringen afdragen en loonheffing inhouden.

Een fictieve dienstbetrekking kent ook drie criteria:

 • u werkt minimaal twee dagen per week aan één opdracht
 • u verdient hiermee meer dan 40% van het minimumloon
 • de relatie met uw opdrachtgever duurt langer dan 30 dagen (binnen een maand een nieuwe opdracht geldt als dezelfde opdracht)

Zelfstandigheid

U heeft echter geen (fictieve) dienstbetrekking als er daadwerkelijk sprake is van zelfstandigheid als zzp of freelancer. Criteria die een rol spelen bij de beoordeling hiervan zijn onder meer:

 • de aard van de werkzaamheden
 • zelfstandigheid in het werk
 • streven naar continuïteit
 • investeren in het bedrijf
 • zelf risico lopen
 • streven naar winst
 • het aantal opdrachtgevers

Modelovereenkomst

Zowel een freelancer als een zzp’er werken voor een vast uurtarief, ze zijn ondernemer en dus niet in loondienst. Om duidelijkheid te krijgen over uw positie als zelfstandig ondernemer, éénmanszaak, zzp’er of freelancer, is een modelovereenkomst nodig. Een opdrachtgever die dan met een zzp’er een modelovereenkomst gaat sluiten en die is goedgekeurd door de Belastingdienst, hoeft dan geen loonheffing in te houden of sociale premies af te dragen. Voorwaarde is wel dat de werkzaamheden van de zzp’er volgens de opgestelde modelovereenkomst worden uitgevoerd.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Horecabedrijf starten

Horecabedrijf starten

Zelf je eigen horecabedrijf beginnen, is dat haalbaar? Droom je ervan om je eigen horecabedrijf te openen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen veel zelfstandige ondernemers zijn je voorgegaan en delen graag hun advies. Het starten van een...

Lees meer
Omscholen tot zzp’er

Omscholen tot zzp’er

6 redenen om je te laten omscholen tot zzp'er Ben jij de dagelijkse sleur van je werk zat en heb je het gevoel dat je vastzit in een baan waar je geen voldoening meer uit haalt? Dan is het misschien tijd om een andere richting in te slaan en je om te scholen tot...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads