Aantal werkbare werkuren zzp

26 januari 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Wat is een werkuur en hoeveel uur werk je als zzp?

Als fulltime zzp’er maak je veel meer uren dan je denkt. Zo heb je naast directe uren (factureerbare) ook je indirecte (niet-factureerbare) uren. Dit zijn wel allemaal werkuren die meetellen. Voor iedere eenmanszaak zal de hoeveelheid en verdeling van deze uren anders zijn, het is namelijk erg individueel en hangt sterk af van je inkomensdoelen.

Als je voor jezelf wilt beginnen, wil je wel graag weten hoeveel werkuren je gemiddeld per kalenderjaar kunt maken. Het aantal aan werkuren is namelijk belangrijk om te weten, hiermee weet je namelijk of je in aanmerking komt voor fiscale aftrekposten door het halen van het urencriterium die de Belastingdienst stelt. Dit kunnen uren zijn die je aan een project besteed, maar ook het schoonmaken van je bedrijfsauto en kantoor of het bijhouden van je website of administratie.

Mijn beste tip?

Voldoe als zzp'er aan het urencriterium voor belastingvoordeel en gebruik hiervoor een onmisbare tool (zowel starters als alle zzp'ers):
e-Boekhouden.nl voor zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€0.00/ mnd
 • Mijn review: 4.9 / 5
Rompslomp voor zzp boekhouding
Beste voor de facturatie
€7.50/ mnd
 • Mijn review: 4.7 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
 • Mijn review: 4.8 / 5

Naast het halen van het urencriterium zijn de uren ook belangrijk om te kunnen berekenen (dat kan met mijn handige salariscalculator) wat je bruto en netto per jaar aan salaris kunt verdienen.

Om dit te kunnen berekenen moet je dus wel weten hoeveel werkbare werkuren in jou situatie per week, maand en in een jaar gemiddeld zal zijn. Het maakt niet uit hoe je een werkweek gaat indelen. In loondienst staat dat bijvoorbeeld vast. Je maakt dan zeg maar 5 dagen van 8 uur wat een totaal maakt van 40 uur per week.

Als zzp’er ben je veel vrijer met je tijdsindeling, je kunt dan bijvoorbeeld ook wel een gemiddelde werkweek hebben van 40 uur maar dat kan als volgt met een een combinatie van kortere en langere werkdagen worden ingedeeld:

 • 4 dagen van 10 uur
 • 3 dagen van 12 uur en 1 dag van 4 uur
 • de ene week 46 uur en de andere week 34 uur

Een van de vele geneugten van zzp’en is dat je niet vastzit aan een typische, 9 tot 5, 40-urige werkweek maar je tijd zelf kunt indelen.

Wanneer je aan een eenmanszaak begint, zullen de uren in het begin wellicht meer zijn. Je moet bijvoorbeeld naast het opbouwen en inrichten van je bedrijf, ook aan klanten komen. Naarmate alles op de rit is en er ervaring is opgebouwd, beginnen de zaken gemakkelijker te lopen. Dit kan gelijk een goed moment zijn om je uurtarief wat te verhogen voor meer inkomen. Zo kun je de lange werkweken wat verkorten om rustiger aan te doen en beter voor jezelf te zorgen voor hetzelfde, of zelfs meer geld.

Wat wordt bedoeld met fte in verhouding tot werkuren?

De afkorting “fte” staat voor “fulltime equivalent”. Het is een manier om het aantal uren dat medewerkers werken in verhouding tot een fulltime werkweek weer te geven, ongeacht of ze daadwerkelijk fulltime of parttime werken. Ook komt het voor dat er gesproken wordt over bijvoorbeeld een parttime zzp-opdracht van zoveel fte bij de overheid of in het onderwijs.

Laten we een voorbeeld nemen. Wanneer we bijvoorbeeld praten over een parttime zzp-opdracht van 0,6 fte in het onderwijs, is het belangrijk om te begrijpen hoe dit zich verhoudt tot werkuren. Het wordt gebruikt om de hoeveelheid werk aan te geven die iemand doet in vergelijking met een fulltime positie.

Een fte van 1,0 komt altijd overeen met een fulltime positie, wat meestal neerkomt op ongeveer 36-40 uur per week. In het geval van een parttime zzp-opdracht van 0,6 fte betekent dit dat de opdracht ongeveer 60% van de werktijd van een fulltime positie beslaat.

Als we uitgaan van een standaard werkweek van 40 uur, zou een opdracht van 0,6 fte neerkomen op ongeveer 24 uur per week.

Al met al kan een parttime opdracht op basis van fte aantrekkelijk zijn voor zzp’ers die op zoek zijn naar een flexibele werkweek en de mogelijkheid om hun eigen werktijden te bepalen. Het is echter belangrijk om de specifieke details van de opdracht te bespreken en ervoor te zorgen dat beide partijen duidelijk zijn over de verwachtingen met betrekking tot werkuren.

Wat is het aantal werkuren per kalenderjaar?

Om te kunnen berekenen hoeveel werkuren er in een kalenderjaar zitten, moeten we eerst uitgaan van de volgende gemiddelde basisgegevens:

Hoeveel werkuren zijn er in een week?
Bij een werkdag van gemiddeld 8 uur is het aantal werkbare uren per week: 8 uur x 5 werkdagen = 40 uur.

Hoeveel werkuren zijn er in een maand?
Met een werkweek van gemiddeld 40 uur is het aantal werkbare uren per maand: 40 uur x 4 werkweken in een maand = 160 uur.

Hoeveel werkbare werkuren hebben we in een jaar?
Het aantal werkuren per jaar wordt als volgt berekend: eerst berekenen we het aantal werkdagen, dit is het aantal dagen in een jaar te verminderen met de weekenden, 6 officiële feestdagen en vakantiedagen. Het aantal werkdagen wordt vervolgens vermenigvuldigd met het gemiddelde aantal uren per dag.

In een jaar zitten gemiddeld 260 werkdagen (52 weken x 5 werkdagen), de weekenden zijn niet meegeteld. Neem jij de 6 officiële feestdagen die Nederland heeft ook vrij? Hoeveel vakantiedagen denk jij gemiddeld per jaar te nemen? Deze dagen zul je dan nog van het totaal van 260 werkdagen moeten aftrekken.

Omdat tijd en kwaliteit geld is, nemen zzp’ers hun werk serieus en steken ze veel tijd in hun bedrijf voor goede resultaten.

Laten we een praktisch voorbeeld nemen van een zzp’er uit de bouw die zichzelf het hele jaar door verhuurt aan verschillende aannemers door heel Nederland. Van de 260 werkdagen neemt hij 1 week voorjaarsvakantie, 4 weken zomervakantie en 2 weken Kerstvakantie (totaal 35 vakantiedagen). Voorts neemt hij de 6 feestdagen, zoals Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerst ook vrij. In het jaar neemt hij tussendoor ook 15 snipperdagen. Omgerekend werkt hij dan: 260 – 35 – 6 – 15 = 204 dagen x 8 uur = 1632 werkuren in een jaar.

Voorbeeld van totaal aantal werkuren berekenen per jaar

Voorbeeldberekening van totaal aantal werkuren zzp'er per kalenderjaar

Hoeveel denk jij te gaan werken per kalenderjaar? Bereken snel jouw hoeveelheid uren.

Goed om te weten: Het gaat niet alleen om lange dagen werken. Doe het op een slimme manier want tijd is kostbaar. Zoals elke zzp’er moet weten, zorgt het op een juiste manier organiseren van tijd dat jouw tijd efficiënt wordt benut! Veel gestelde vragen zijn dan: Hoe ga je effectief om met je tijd? Hoe ga ik dit effectief registreren?

Hier zijn mooie urentools voor. Zo heb je tijdregistratie-apps of een tijdregistratie-module in een boekhoudprogramma die gemakkelijk bijhouden hoe jij je tijd besteedt of met een gratis uren template in Excel. Voorts kan ook als bewijs dienen voor het voldoen aan het urencriterium.

Hoeveel tijd besteed jij aan werken? Deel jouw uren

Zzp’ers besteden het grootste deel van hun tijd aan de volgende activiteiten:

 • Factureerbaar werk
 • Niet-factureerbaar werk voor het promoten, onderhouden en beheren van hun bedrijf

Hoeveel uur werk jij als zelfstandig ondernemer gemiddeld per week? Dit zijn dan alle uren, zowel directe uren (die je kunt factureren ), als indirecte uren (die je niet kunt factureren ).

Hoeveel uren werk jij als zzp'er gemiddeld per week?

 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   

Bekijk resultaten tarieven

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw (uren)administratie op

Beste urenregistratieprogramma (e-Boekhouden) voor urencriterium zzp

Met e-Boekhouden GRATIS je uren bijhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • urenregistratie
 • boekhouden
 • btw-aangifte staat altijd klaar
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Uren factureren en registreren

Uren factureren en registreren

Je uren factureren, registreren en boekhouden in één pakket Heb jij als zzp'er inzicht in je facturabele uren van deze week? Weet jij hoe winstgevend je projecten zijn met jouw uurtarief? Nee? Dan kan een boekhoudpakket dé oplossing voor je zijn. Online uren...

Lees meer
Urenregistratie Google Sheets

Urenregistratie Google Sheets

Zzp urenverantwoording met gratis Google Sheets template Werk jij met Google Sheets? Dat is mooi, ik heb dan een urenformulier voor je gemaakt die je gratis kunt gebruiken voor de urenregistratie van jou werkzaamheden. Ben je er niet bekend mee maar wil je er wel...

Lees meer
Voorbeeld van een urenregistratie voor zzp

Gratis uren templates