Urencriterium zzp

26 januari 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Urencriterium: wat is het en hoe werkt het?

Het gerucht gaat al langere tijd rond dat de Belastingdienst het urencriterium voor zzp’ers zou hebben afgeschaft. Dit is zeker niet het geval en bestaat gewoon nog! In coronatijd was er wel een verlaagd urencriterium van toepassing maar dat is inmiddels weer afgeschaft.

Net als zelfstandig ondernemer een eenmansbedrijf gestart, of wil je gaan starten? Vaak spelen dan de vragen: Wat houd het urencriterium voor zzp’ers in? Hoe werkt het urencriterium? Hoeveel uur is het totaal? Welke uren tellen mee en welke uren niet?

Mijn beste tip?

Voldoe als zzp'er aan het urencriterium voor belastingvoordeel en gebruik hiervoor een onmisbare tool (zowel starters als alle zzp'ers):
 • Vergelijk e-Boekhouden
 • Mijn review:
  4.8/5
 • Urenregistratie
 • Uren direct factureren
 • Incl. boekhouden
 • Helpdesk:
  Uitstekend
 • 0 .00 maand

 • Vergelijk Rompslomp
 • Mijn review:
  4.7/5
 • Urenregistratie
 • Uren direct factureren
 • Incl. boekhouden
 • Helpdesk:
  Goed
 • 7 .50 maand

 • Vergelijk Moneybird
 • Mijn review:
  4.7/5
 • Urenregistratie
 • Uren direct factureren
 • Incl. boekhouden
 • Helpdesk:
  Heel goed
 • 14 .00 maand

Je kunt als zzp’er in aanmerking komen voor ondernemersaftrek. Dit zijn diverse belastingvoordelen zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Daardoor hoef je minder belasting te betalen. Welke ondernemer wil dat niet! Om dit te kunnen krijgen moet je jaarlijks wel voldoen aan het urencriterium die de Belastingdienst heeft gesteld aan ondernemers. Dit betekent dat je als zzp’er met een eenmanszaak ten minste 1.225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf moet besteden. Omgerekend komt dit neer op bijna 25 werkuren per week over een heel jaar. Dat moet dus voor een beetje ondernemer goed te doen zijn.

Ook als je pas in de loop van het jaar gaat starten met je bedrijf blijft de einddatum het einde van het jaar (31 december). Dus als je bijvoorbeeld je onderneming in juni gaat starten, dan zou je aan het einde van het jaar dus die 1.225 uren moeten hebben gewerkt. Omgerekend is dat 1.225 delen door 6 maanden is 205 uur per maand. Die 205 delen we door 20 werkdagen in een maand. Wat dus neerkomt dat je ruim 10 uren per dag en 5 werkdagen in een week zou moeten werken om dat jaar de urennorm te halen om recht te hebben op belastingaftrek.

Ben je een parttime zzp’er? Dan moet je wel meer arbeidstijd besteden aan jouw onderneming dan aan tijd met parttime werken in loondienst. Dus minimaal 50% van je werkzaamheden in je eigen bedrijf.

Welke uren tellen mee en welke uren niet?

Urencriterium uren verdeling zzp voorbeeld

Voor het halen van dit urencriterium is het belangrijk om niet alleen directe uren te registreren maar ook de indirecte uren die je in het bedrijf stopt mee te tellen. Directe uren zijn gewerkte uren voor het uitvoeren van een dienst of opdracht die je kunt factureren. Indirecte uren is de tijd die je gebruikt om bijvoorbeeld je administratie te doen, om offertes op te stellen, reistijd van en naar klant, je bedrijfsauto schoonmaken, je website onderhouden of een opleiding volgen.

Let wel op of de opleiding of studie die je wilt gaan volgen wel nodig is voor de uitoefening van je onderneming. Zo kun je bijvoorbeeld een cursus Engels gaan volgen omdat je naar het buitenland op vakantie wil gaan niet meetellen. Is het voor een bedrijfsreis naar het buitenland dan mag je de uren die je nodig hebt voor het leren van de studie en het doen van het examen uiteraard wel meetellen. Ook de gehele reistijd naar het buitenland en terug tellen mee. Het verblijf om uit te rusten in een hotel weer niet. Werk je in het hotel op bijvoorbeeld je laptop aan de administratie of je moet zakelijke mail lezen en beantwoorden, tellen weer wel mee.

De voorbereidingstijd die nodig is voor het opstarten van je onderneming tellen overigens ook mee voor het urencriterium. Denk bijvoorbeeld aan je tijd die nodig is voor je inschrijving bij de KVK, het schrijven van een ondernemingsplan en het inrichten van een kantoor, werkplaats of bedrijfsbus.

Alle tijd die je in je bedrijf steekt en nodig zijn voor het runnen hiervan, tellen allemaal mee voor het urencriterium

Ziek zijn is geen excuus. De uren die je misloopt als gevolg van ziekte tellen dus niet mee.

Er zijn enkele uitzonderingen die kunnen zorgen voor een verlaagd of afwijkend urencriterium. Dit zijn:

Zwanger
Bij zwangerschap mag je voor een periode van 16 weken gewoon de niet gewerkte uren van jouw zwangerschapsverlof meetellen en doen alsof je doorwerk. Dit kan van voor en na de bevalling zijn. Hier hou je ongeveer het gemiddelde aantal uren aan van wat je normaal zou werken.

Arbeidsongeschiktheid
Je kunt ook vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering een onderneming starten. Dan hoef je maar 800 uur per kalenderjaar aan je bedrijf te besteden.

Hoe ga je het urencriterium bijhouden?

Urenregistratie voor urencriterium zzp voorbeeld

Om misbruik van belastingvoordeel te voorkomen zal uit je bedrijfsadministratie bij controle van de Belastingdienst moeten blijken of je aan dit urencriterium voldoet en zal je al jouw gemaakte uren moeten kunnen aantonen en verantwoorden. Het voeren van een goede inzichtelijke urenadministratie is dan ook een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Dit kan eenvoudig door het bijhouden van een urenregistratie met een uren tool.

Door de grote verscheidenheid aan uren tools wil jij als startende ondernemer wel weten welke methode van urenverantwoording nou het beste bij jou werkzaamheden past. Want wil je dagelijks je tijd bijhouden, of is een wekelijkse urenstaat voldoende? Ben je veel onderweg en is een uren-app voor jou wel handig? Of is een gratis uren-template in Excel voldoende? Je uren bijhouden zal wellicht geen favoriete bezigheid zijn maar wel belangrijk en de juiste uren-tool gebruiken zal het je leven als ondernemer wel makkelijker maken!

1. Gratis uren-staat maken met spreadsheetprogramma

 • Excel
 • Google Sheets
 • OpenOffice

2. Uren registreren met App

 • Uren-app

3. Urenregistratiesoftware

 • Online uren bijhouden met een speciaal programma voor tijdregistratie

4. Tip: All-in-one boekhoudprogramma gebruiken

 • Uren registreren, factureren en boekhouden in één

Is een urenregistratie bijhouden verplicht of niet?

De urenregistratie is niet verplicht. Alleen als je wilt profiteren van fiscale voordelen met extra aftrekposten op jouw winst, dan is het wel verplicht. In hoeverre kunnen de gemaakte uren overtuigend worden aangetoond? Zorg dus altijd voor voldoende onderbouwing met bewijsstukken zoals e-mails, agenda’s, rittenregistratie en e-mailcorrespondentie in een urenregistratie.

Urencriterium niet gehaald?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je in een jaar, vooral het eerste jaar van de start, je het urencriterium niet gaat halen. Wat dan? Het antwoord is duidelijk: Je hebt dan geen recht op ondernemersaftrek en loop je fiscaal voordeel mis. Belangrijk is dus om het daaropvolgende jaar deze uren wel te halen om zo je belastingvoordeel te pakken!

Kom je niet aan je uren en pas je de aftrekposten alsnog toe bij je aangifte inkomstenbelasting, dan zal bij een controle van de fiscus de toegepaste voordelen worden teruggedraaid én ontvang je een forse boete.

Wat is het urencriterium voor meewerkaftrek?

Urencriterium meewerkaftrek voorbeeld

Heb jij een partner die onbetaald of tegen onkosten meewerkt aan het bedrijf? Dan kun je gebruikmaken van de zogenaamde meewerkaftrek als aftrekpost. Het aantal meegewerkte uren van jou partner moet dan minimaal 525 uur zijn in de onderneming zijn. Ook deze uren moeten aannemelijk gemaakt worden. Je urenadministratie bevat dan 2 urenregistraties, één voor jou als bedrijfseigenaar en één van jouw meewerkende partner.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw (uren)administratie op

Beste urenregistratieprogramma (e-Boekhouden) voor urencriterium zzp

Met e-Boekhouden GRATIS je uren bijhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • urenregistratie
 • boekhouden
 • btw-aangifte staat altijd klaar
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Uren factureren en registreren

Uren factureren en registreren

Je uren factureren, registreren en boekhouden in één pakket Heb jij als zzp'er inzicht in je facturabele uren van deze week? Weet jij hoe winstgevend je projecten zijn met jouw uurtarief? Nee? Dan kan een boekhoudpakket dé oplossing voor je zijn. Online uren...

Lees meer
Urenregistratie Google Sheets

Urenregistratie Google Sheets

Zzp urenverantwoording met gratis Google Sheets template Werk jij met Google Sheets? Dat is mooi, ik heb dan een urenformulier voor je gemaakt die je gratis kunt gebruiken voor de urenregistratie van jou werkzaamheden. Ben je er niet bekend mee maar wil je er wel...

Lees meer
Voorbeeld van een urenregistratie voor zzp

Gratis uren templates