Beter bereikbaar

22 oktober 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoe zorg je ervoor dat je beter bereikbaar bent als zzp’er?

Het zelfstandig ondernemerschap biedt veel voordelen. Je bepaalt alles zelf. Je hebt niemand om rekening mee te houden. Niemand, behalve de klant dan. Helaas heeft dit dan ook direct een nadeel. Een groter bedrijf met personeel heeft bijvoorbeeld meer mogelijkheden om de bereikbaarheid te vergroten. Het werk kan immers verdeeld worden en er is dan altijd wel iemand bereikbaar om op mailtjes te reageren of met klanten te telefoneren.

Maar hoe pak je dat aan zonder personeel? Hoe zorg je ervoor dat je goed bereikbaar bent en blijft als je er eigenlijk alleen voor staat? Hieronder volgen enkele tips om jouw bereikbaarheid als zzp’er te verbeteren. 

Gebruik een zakelijke telefoon 

Ten eerste is het goed om telefonisch bereikbaar te zijn. Zorg voor een professionele uitstraling en gebruik een zakelijke telefoon. Dit betekent overigens niet dat je een geheel nieuw toestel hoeft te kopen. Wellicht heb je nog een oudere telefoon liggen of kan je een tweedehands of refurbished (gereviseerd) model op de kop tikken. Combineer deze vervolgens met een Sim Only abonnement en je beschikt over alles wat je nodig hebt om bereikbaar te zijn.

Gebruik deze telefoon echt enkel voor zakelijke telefoongesprekken en appjes. Zo hou je het zo overzichtelijk mogelijk en is het ook makkelijker om zakelijk en privé van elkaar gescheiden te houden.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je dag en nacht bereikbaar bent voor de klant. Ook als zzp’er heb je recht op vrije tijd. Geef daarom duidelijk op de website en eventueel in je mailtjes aan op welke tijden je bereikbaar bent en zorg er dan ook voor dat je telefoon altijd binnen handbereik is. Geef de klant eventueel ook alternatieven als ze met vragen zitten buiten kantooruren. Denk bijvoorbeeld aan het integreren van een Whatsapp- of Chat-functie op de website. 

Telefoonservice inhuren 

Als zzp’er wil je natuurlijk soms ook een vrije dag of vakantie op kunnen nemen. Maar wie neemt dan telefoontjes aan? Het gaat misschien nog een brug te ver om personeel in te huren. Maar wist je dat er ook andere mogelijkheden zijn? Je zou bijvoorbeeld een telefoonservice kunnen inhuren. Die kunnen op basis van jouw gegevens de meest algemene vragen voor je beantwoorden.

Bij moeilijkere vragen kunnen ze vervolgens een terugbelverzoek voor je achterlaten, maar dit scheelt dus toch al snel de helft of zelfs nog meer van de totale hoeveelheid telefoontjes. Handig als je voor kortere periode afwezig bent of gewoon om de werkdruk te verminderen. Verdiep je van tevoren in de verschillende telefoonservices en kies voor eentje die bij jouw bedrijf en persoonlijke wensen past. 

Zorg voor een kwalitatieve website 

Online vindbaarheid is tegenwoordig van essentieel belang. Werk daarom aan een kwalitatieve website. Dat betekent niet alleen dat de website goed vindbaar is, maar ook dat deze de vragen van de doelgroep weet te beantwoorden. Zorg daarom voor kwalitatieve content die de hulpvraag van de potentiële klant al zoveel mogelijk beantwoord.

Werk nauw samen met een marketeer en webdesigner om het beste resultaat te behalen en de vindbaarheid én bereikbaarheid van je bedrijf te vergroten.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

American factoring

American factoring

American factoring & andere soorten factoring op een rij Steeds vaker kiezen ondernemers voor factoring. Vooral bij zzp'ers en freelancers zie je dat er een flinke toename is. Factoring is dan ook vooral handig als je je cashflow wilt verbeteren. Door je...

Lees meer
Bedrijfsplan voor lening

Bedrijfsplan voor lening

Een zakelijke lening aanvragen: Zo bouw je een sterk bedrijfsplan De stap naar het ondernemerschap is spannend! Maar voor je je droom kunt waarmaken, moet je vaak een zakelijke lening voor starters aanvragen. En dat begint met het opstellen van een sterk bedrijfsplan,...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads