Smartphone tips

1 juni 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Handige smartphone apps en accessoires voor elke zzp’er

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) ben je vaak verantwoordelijk voor meerdere taken binnen je bedrijf. Iedereen heeft er één en gebruikt hem heel de dag door: je smartphone. Om efficiënt te werken en productief te blijven, kunnen handige apps en telefoonaccessoires je ondersteunen in de dagelijkse werkzaamheden.

Wat zijn de beste apps voor verschillende situaties?

Om te beginnen starten we met apps. Als zzp’er sleep je toch elke dag je smartphone mee, dan kun je er maar beter ook goed gebruik van maken. Er zijn tegenwoordig zo veel apps die je werk makkelijker of minder tijdrovend kunnen maken. Om je een beetje wegwijs te maken door de grote app stores heb ik mijn favorieten even op een rijtje gezet.

1. Toggl

Tijdregistratie en urenadministratie zijn essentiële dingen voor zzp’ers en laten we eerlijk zijn, lang niet één van de leukste dingen. Toggl is een app waarmee je eenvoudig op je smartphone je tijd kunt bijhouden en taken kunt categoriseren. Het biedt inzicht in je werkpatronen en helpt je bij het maken van nauwkeurige facturen.

2. Boekhouden

Met een boekhoudapp op je smartphone kun je moeiteloos offertes en facturen opstellen, betalingen bijhouden, banktransacties importeren en inzicht krijgen in je financiële situatie. Ook je inkoopfacturen kun je met de standaard camera app op je smartphone zo inscannen in de administratie.

Het helpt je om je boekhouding efficiënt te organiseren en tijd te besparen, zodat je jezelf kunt concentreren op andere bedrijfsactiviteiten met meer prioriteit. Waar je ook bent. Je hoeft hiervoor dus niet thuis, op kantoor of op je bedrijf achter de computer te zitten.

Voorbeeld van bonnetje scannen met de smartphone

Bonnetje inscannen met je smartphone voor je administratie [voorbeeld]

3. Slack

Hoe blijf je gemakkelijk in contact met je B2B klanten zonder dat je telkens alle mailtjes of appjes bij elkaar moet gaan zoeken. Inderdaad, Slack. Met Slack kun je eenvoudig chatten, bestanden delen en videogesprekken voeren. Naast klanten is het ook ideaal om via hier contact te onderhouden met andere zelfstandigen om zo af en toe elkaar eens verder te kunnen helpen. Er zijn namelijk erg veel community’s op Slack te vinden waar de laatste trends en topics in worden gedeeld. Een aanrader is de No-Code Community.

4. Asana

Naast Slack kan het ook handig zijn om een mooi overzicht te hebben van al je werkzaamheden op je smartphone, hier is Asana dan weer uiterst geschikt voor. Asana is een app die helpt bij het beheren en organiseren van projecten en taken. Het is een handige tool om samen te werken met je klanten of zakenrelaties, taken te plannen en deadlines bij te houden.

Met Asana kun je projecten maken, taken toewijzen aan jezelf of anderen, prioriteiten stellen en voortgang bijhouden. Je kunt ook bestanden en opmerkingen delen, zodat iedereen op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Kortom, Asana is een geweldige app om georganiseerd te blijven en effectief samen te werken en je klanten een beeld te geven waar je precies mee bezig bent!

5. Evernote

Als zzp’er heb je vaak behoefte aan een plek om al je notities en ideeën op één plek te bewaren. Evernote is een veelzijdige app waarmee je notities, takenlijsten, afbeeldingen en spraakmemo’s kunt maken en organiseren. Je hebt altijd toegang tot je informatie, waar je ook bent, dat maakt het natuurlijk ideaal als je even snel aantekeningen moet maken.

6. Google Drive

Even snel een bestand checken, vlak voor een afspraak, telefoongesprek of een presentatie bijvoorbeeld? Met Google Drive is dat een fluitje van een cent. Je kunt je bestanden bekijken op je telefoon.

Het aanpassen van een Word-document is op je desktop weliswaar een stuk makkelijker, maar soms is even checken al voldoende. Google Drive is gratis tot 15 GB opslagruimte. Voor de gemiddelde zzp’er is dat meer dan voldoende.

7. Wachtwoordmanager

Maak je nooit meer zorgen over het vergeten van een wachtwoord door een vertrouwde wachtwoordmanager zoals LastPass te gebruiken. Met deze app kun je eenvoudig al jouw inloggegevens opslaan en beheren op één veilige locatie. Dit maakt het gemakkelijk om snel en veilig toegang te krijgen tot al jouw online accounts, zonder dat je elke wachtwoordcombinatie van gebruikersnaam en wachtwoord hoeft te onthouden.

Het beste aan het gebruik van een wachtwoordmanager is dat het al jouw gegevens versleutelt, zodat niemand anders erbij kan. Je krijgt ook het extra voordeel dat je voor elke account zeer veilige wachtwoorden kunt genereren en deze veilig kunt opslaan op jouw apparaat of in de cloud. Dit alles zorgt voor een betere bescherming tegen hackpogingen of andere beveiligingsrisico’s.

8. Canva

Grafisch ontwerp is vaak een uitdaging voor zelfstandige ondernemers zonder ontwerper in dienst. Canva biedt een intuïtieve interface en sjablonen waarmee je professionele afbeeldingen, presentaties en marketinguitingen kunt maken zonder enige of beperkte kennis van de grafische wereld.

Optimaliseer je werkplek: 5 handige telefoonaccessoires voor zzp’ers

Naast deze handige apps op je smartphone zijn er ook telefoonaccessoires die zeker van pas kunnen komen voor jou als zzp’er:

1. Externe oplader

Als je veel onderweg bent, is een externe oplader zoals een powerbank een must-have. Hiermee kun je je smartphone onderweg opladen, zodat je nooit zonder stroom komt te zitten tijdens belangrijke zakelijke momenten.

2. Draadloze oplader en telefoonhouder in één

Draadloze opladers die ook dienen als telefoonhouder op een bureau zijn een handig accessoire voor een opgeruimd en georganiseerd werkplek. Met deze draadloze opladers kun je je smartphone opladen terwijl je een video call voert met je telefoon omdat die ook gelijk in de goede kijkhoek staat.

3. Geschikte telefoonhoesjes

Een van de meest voor de hand liggende telefoonaccessoires zijn telefoonhoesjes. Natuurlijk is niet elke case hetzelfde. De meeste zzp’ers beschikken natuurlijk over kaartjes van hun bedrijf, een zakelijke betaalpas en misschien ook nog wel een tankpas. Daarnaast werkt niet elke zzp’er op kantoor maar werken er ook genoeg voor zichzelf, in de bouw of als hovenier etc.

Als je alles bij elkaar optelt, dan is een book case of 2 in 1 case de beste oplossing. Beide telefoonhoesjes zorgen er namelijk voor dat je smartphone volledig beschermt is. Je klapt de hoes namelijk open zoals bij een boek, waardoor zowel de achterkant als het scherm beschermt is.

Een 2 in 1 case biedt dezelfde bescherming als een bookcase, maar het voordeel van een 2 in 1 case is dat de backcover magnetisch vast zit aan de flap van de bookcase. Op het moment dat je jouw telefoonhouder in een autohouder wilt plaatsen past een backcover altijd en dit wil met een bookcase nog wel eens mislopen.

4. Noise Cancelling headset

Een Noise Cancelling headset kan zeer waardevol zijn. Noise-cancelling dempt via antigeluid storende omgevingsgeluiden. Het kan hiermee namelijk verschillende voordelen hebben zoals het verbeteren van de concentratie, het verhogen van de productiviteit en het bevordert de verstaanbaarheid tijdens video calls.

Als startende ondernemer beschik je nog niet gelijk over het budget om een kantoor te huren, kopen of een thuiskantoor te creëren. Dan kan het handig zijn om je middels een goede koptelefoon je even helemaal af te sluiten van de wereld om je heen zodat je prettig in alle rust kunt werken.

5. Neem het zeker voor het onzekere met een goede bescherming

Niks beschermt je telefoon natuurlijk beter dan een hoesje, maar dat wil niet zeggen dat je scherm ook altijd optimaal beschermt is. Ondanks dat je telefoonhoesje volledig over het scherm heen valt is het alsnog verstandig om voor een screenprotector te gaan. Met name bij de duurdere smartphones van Samsung en iPhone is het verstandig om voor een goed afsluitbare Samsung of iPhone screenprotector te gaan.

Mocht er nu veel gevoelige informatie op je zakelijke smartphone staan, dan kan het slim zijn om voor een privacy glass te gaan. Hierdoor kunnen mensen die naast jou zitten in bijvoorbeeld het OV of vergaderzaal niets zien van je scherm. En ja, dit bestaat tegenwoordig ook voor de meeste laptops.

Conclusie

Of je nu onderweg bent of op kantoor werkt, deze apps en telefoonaccessoires bieden je smartphone als ondernemer het gemak, de ondersteuning en bescherming die het nodig heeft om hiermee jouw onderneming efficiënt en succesvol te kunnen runnen. Probeer ze gratis uit en ontdek hoe ze jou kunnen helpen om je zakelijke doelen te bereiken en je productiviteit te verhogen.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

5 manieren om écht op te vallen als zzp’er

5 manieren om écht op te vallen als zzp’er

Waarom is het belangrijk om op te vallen als ondernemer? Er is nog nooit zoveel aanbod geweest op de arbeidsmarkt als nu. In de afgelopen jaren is het aantal bedrijven en zzp’ers namelijk enorm gegroeid. Dat heeft onder andere te maken met de economische...

Lees meer
Werkvakantie

Werkvakantie

Op werkvakantie in een land naar keuze Een werkvakantie kiezen in een land naar keuze opent deuren naar nieuwe ervaringen en avonturen. Het idee om te gaan werken in het buitenland trekt veel jongvolwassenen als studenten en zzp'ers aan die op zoek zijn naar een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads