Kantoor aan huis aftrekbaar

1 februari 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Jouw kantoor aan huis: dit zijn de regels voor de fiscale aftrekposten

Veel zzp’ers hebben van hun woning ook hun kantoor gemaakt. Ze werken vanaf de keukentafel of hebben een slaapkamer of zolder ingericht als kantoorruimte. Werken vanuit huis heeft natuurlijk de nodige voordelen. Zo maak je geen kosten voor een ‘echte’ kantoor en bespaar je op reiskosten en -tijd. Maar hoe zit het belastingtechnisch? Wat is wel en niet fiscaal aftrekbaar voor jouw thuiskantoor?

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Voorwaarden voor de fiscale aftrekposten

Voor een bedrijf aan huis gelden dezelfde fiscale aftrekposten en voorwaarden als voor ieder ander klein bedrijf. Wanneer je externe bedrijfsruimte huurt of koopt, kun je deze kosten aftrekken als bedrijfskosten. Maar werk je vanuit huis, dan ligt dat iets ingewikkelder. Je mag de kosten namelijk alleen aftrekken als je aan strenge voorwaarden voldoet. En dan heeft jouw persoonlijke situatie ook nog eens invloed op hoe een kantoor aan huis voor jou in fiscaal opzicht uitpakt. Zo is het bijvoorbeeld van belang of je getrouwd bent (onder huwelijkse voorwaarden) of niet. Ook is er een onderscheid tussen een thuiskantoor in een koopwoning en een kantoor aan huis in een huurwoning.

Thuiskantoor in een koopwoning

Heb jij een koophuis, dan moet je in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden.

  • Je verdient in jouw kantoor minimaal zeventig procent van jouw totale inkomen.
  • De ruimte heeft een eigen opgang.
  • De ruimte heeft eigen voorzieningen, zoals sanitair.
  • De ruimte zou in principe als werkruimte verhuurd kunnen worden. Een gewone slaapkamer is daardoor niet geschikt als thuiskantoor. Heb je bijvoorbeeld jouw garage of schuur omgebouwd tot een kantoor, dan voldoe je wél aan dit criterium.

Kantoor aan huis in een huurwoning

Voor een huurhuis zijn de regels iets minder strikt. Woon en werk jij in een huurhuis, dan mag je de woonlasten als aftrekpost opvoeren als je jouw kantoor voor minimaal negentig procent zakelijk gebruikt én jouw kantoor meer dan tien procent van het vloeroppervlak uitmaakt. In dit geval hoeft het dus geen zelfstandige ruimte te zijn.

Jouw persoonlijke situatie controleren

Tip: op website van de Belastingdienst staat een handige tool waarmee je kunt controleren hoe het precies in jouw persoonlijke situatie zit. Blijkt uit deze tool dat jouw kantoor aan huis niet aan de criteria voldoet, dan kun je de kosten van de ruimte én de inrichting daarvan – denk aan je bureau, je bureaustoel en kasten – helaas ook niet aftrekken van je inkomsten.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Kantoorruimte vinden

Kantoorruimte vinden

Hoe ga je de ideale kantoorruimte vinden als zzp? Als zzp'er kan het hebben van een eigen kantoorruimte als werkplek vele voordelen bieden. Hoewel werken vanuit huis soms handig kan zijn, zijn er verschillende redenen waarom het hebben van een aparte kantoorruimte...

Lees meer
Flexibele werkplek

Flexibele werkplek

Hoe ga je eenzaamheid tegen als freelancer? Het leven van een freelancer en zzp'er kent vele voordelen: flexibiliteit in werktijden, flexibele werkplek, de vrijheid om projecten te kiezen en de mogelijkheid om vanuit elke locatie te werken. Echter, deze...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads