Fiscale oudedagsreserve voor zzp’ers (FOR)
Mensen die in loondienst werken bouwen pensioen op via hun werkgever, maar voor zzp’ers is het niet vanzelfsprekend dat zij een oudedagsvoorziening opbouwen. Niet voor niets vrezen de vakbonden al jaren dat veel zzp’ers te weinig geld opzij zetten voor voor hun oude dag. Maar dat betekent niet dat zzp’ers geen mogelijkheden hebben.
Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?
- Mijn review: 4.9 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
Ben jij één van de zzp’ers die wél een oudedagsreserve wil opbouwen om straks lekker met pensioen te kunnen? Dan is het goed om te weten dat je een deel van jouw winst kunt reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR). En dat zonder nu geld aan jouw onderneming te onttrekken.
De voorwaarden van fiscale oudedagsreserve
Natuurlijk gelden er voor de opbouw van een fiscale oudedagsreserve wel voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden zijn dat jij moet voldoen aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur per jaar) én dat jij nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt. Ook is een oudedagsreserve alleen mogelijk als jij inkomstenbelasting over de winst uit jouw bedrijf betaalt. Verder heeft de Belastingdienst een maximale reservering vastgesteld, namelijk 9,44 procent van jouw winst uit onderneming – tot een maximaal bedrag van € 8.999,- per jaar. Stort je daarnaast ook nog geld in een lijfrentevoorziening, zoals een bankspaarrekening, dan moet je dit bedrag in mindering brengen op het maximale bedrag voor jouw oudedagsreserve.
Fiscale oudedagsreserve: uitstel van belastingheffing
Over het deel van de winst dat jij reserveert voor jouw oudedagsvoorziening, ontvang je uitstel van belastingheffing. Wanneer je met pensioen gaat of wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt, kun je de oudedagsreserve omzetten in een lijfrente. Over de lijfrentetermijnen betaal je vervolgens belasting. Dit is aantrekkelijk, omdat je na het bereiken van de AOW-leeftijd minder inkomstenbelasting betaalt dan daarvoor. Natuurlijk wil de Belastingdienst er wel zeker van zijn de uitgestelde belasting ook daadwerkelijk bij jou geïnd kan worden. De totale hoogte van de oudedagsreserve is daarom beperkt tot jouw ‘ondernemingsvermogen’, oftewel: jouw eigen vermogen. Om een voorbeeld te geven: stel dat jouw bedrijf een vermogen heeft van € 75.000,-, dan betekent dit dat jij in totaal nooit meer dan dat bedrag aan oudedagsreserve kunt reserveren.
Een tip voor de uitgestelde belastingheffing
De uitgestelde belastingheffing heeft een groot voordeel, maar zorgt ook voor een groot risico. Stop jij met werken, dan begin je vrijwel direct met betalen aan de Belastingdienst. Realiseer je dat goed, want het is iets waar veel zzp’ers geen rekening mee houden. Wij raden jou aan om hier nu al jaarlijks geld voor apart te zetten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Hoeveel je hiervoor opzij moet zetten? Dat is een perfect vraag voor een expert, zoals een financieel adviseur of jouw accountant. Hij of zij voorziet jou van het juiste advies, zodat de fiscale oudedagsreserve (FOR) voor later écht een prettige financiële buffer wordt.