Zakelijk internet

27 juli 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

De zin en onzin van zakelijk internet

Met een bedrijf kun je niet meer zonder een werkende internetverbinding om zaken te kunnen doen. Je hebt immers een website om up to date te houden, misschien ook social media waarop je aan marketing doet en je wilt altijd per e-mail bereikbaar zijn. Daarbij rijst de vraag of je als bedrijf dan een abonnement voor zakelijk internet moet afsluiten, aangezien dit door providers aangeboden wordt voor ondernemers. In dit artikel behandel ik wat de zin en onzin van zakelijk internet voor zzp’ers is.

Niet verplicht

Een zakelijk internetabonnement is geen verplichte kost voor (kleine) bedrijven. Heb je als zzp’er een kantoor aan huis, dan is het natuurlijk niet verrassend dat je het met een particulier internetabonnement af kunt voor zowel privé als zakelijk internet gebruik. Wanneer je een externe bedrijfslocatie hebt en het internetabonnement dat je voor die locatie neemt op naam van de zaak staat, wil dit nog niet zeggen dat het per se om zakelijk internet hoeft te gaan. Zakelijk internet is een bepaalde vorm van dienstverlening, maar ook als bedrijf hoef je daar niet per se voor te kiezen. Ook in jouw bedrijfspand kun je een gewoon een particulier internetabonnement nemen.

Extra dienstverlening

Natuurlijk is er wel een verschil tussen een gewoon particulier internetabonnement en een abonnement voor zakelijk internet. Dat verschil zit hem niet per se in de snelheid van de internetverbinding. Deze kun je net als bij een gewoon internetabonnement immers zelf kiezen. Het is de dienstverlening eromheen waar de winst van zakelijk internet zit.

Voor bedrijven is het cruciaal om zo min mogelijk zonder werkende internetverbinding te komen zitten, want dat kan de bedrijfsprocessen flink in de weg zitten en dus ook geld gaan kosten. Daarom is zakelijk internet erop ingericht om jou snelle dienstverlening te kunnen leveren wanneer een zakelijke klant problemen ervaart. Dat betekent een aparte telefoonlijn voor zakelijke klanten en voorrang bij het oplossen van problemen. Dit is een belangrijke reden om als bedrijf voor zakelijk internet te kiezen.

Extra opties

Zakelijke internetabonnementen bieden ook extra opties die je als particulier niet hebt. Zo kun je een vast IP-adres krijgen, zodat je een FTP-server kunt hosten en dus ook jou eigen website kunt hosten. Dan ben je niet afhankelijk van een ander bedrijf om jouw website in de lucht te houden.

Heb je een (web)winkel draaien? In dat geval bieden providers van zakelijk internet, extra beveiligde internetverbindingen aan voor pinbetalingen. Want je wil jouw webshop uiteraard wel maximaal beschermen tegen betaalfraude. Ook allerlei privacygevoelige gegevens die klanten jou toevertrouwen als ze een product of dienst van jou afnemen moeten veilig zijn, zodat hackers geen kans krijgen om bij deze gegevens te komen. Dit zijn dan ook belangrijke redenen om voor een zakelijk abonnement te kiezen.

Zakelijk internet

Thuis internet is fiscaal niet aftrekbaar

Een zakelijk internetabonnement thuis is net zo goed mogelijk, zo lang je maar een bedrijf hebt op wiens naam je het kunt zetten. Alleen is het in de situatie waarin je als eenmanszaak thuis kantoor houdt waarschijnlijk niet nodig om een apart internetabonnement te nemen voor privédoeleinden en zakelijke doeleinden. Dit omdat het veelal heel goed mogelijk is om voor beide zaken van dezelfde internetverbinding gebruik te maken.

Een zakelijk internetabonnement levert wel een betere dienstverlening op, maar administratief gezien schiet je er niet veel mee op. Dat het abonnement op naam van jouw bedrijf staat, wil namelijk nog niet zeggen dat je de kosten mag aftrekken van de belasting. Omdat je voor privé thuis ook een internetabonnement nodig hebt, ziet de Belastingdienst deze voorziening niet als zakelijk.

Welke keuze aansluit bij jouw behoeftes, hangt dus voornamelijk af van hoe afhankelijk je bent van een werkende internetverbinding. Ook maakt het uit waar je kantoor houdt. Voor een externe bedrijfsruimte is zakelijk internet een logische keuze. Voor een kantoor aan huis is dat minder het geval.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

5 verzendtips om verzendkosten te besparen

5 verzendtips om verzendkosten te besparen

Een eigen webshop? Gebruik deze verzendtips om verzendkosten te besparen! De verzendkosten zijn een belangrijke kostenpost voor elke webshop, groot of klein. Het is ook een van die uitgaven die je als eigenaar onder controle wilt krijgen om zo je marges te...

Lees meer
Comfortabel thuiswerken

Comfortabel thuiswerken

Hoe ga je comfortabel thuiswerken als zzp'er? Maak thuiswerken comfortabel door te werken aan een zit sta bureau en comfortabele bureaustoelen. Nu veel mensen het grootste deel van hun week thuis werken is het slim om te investeren in een goede werkplek. Thuiswerken...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads