Zakelijk internet

27 juli 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

Home  |  Over  |  Contact

De zin en onzin van zakelijk internet

Met een bedrijf kunt u niet meer zonder een werkende internetverbinding om zaken te kunnen doen. U heeft immers een website om up to date te houden, misschien ook social media waarop u aan marketing doet en u wilt per e-mail bereikbaar zijn. Daarbij rijst de vraag of u een abonnement voor zakelijk internet moet afsluiten, aangezien dit door providers aangeboden wordt voor ondernemers. Dit artikel behandelt wat de zin en onzin van zakelijk internet is.

Niet verplicht

Een zakelijk internetabonnement is geen verplichte kost voor (kleine) bedrijven. Heeft u als zzp’er een kantoor aan huis, dan is natuurlijk niet verrassend dat u het met een particulier internetabonnement af kunt voor zowel privé als zakelijk internet. Wanneer u een externe bedrijfslocatie hebt en het internetabonnement dat u voor die locatie neemt op naam van de zaak staat, wil dit nog niet zeggen dat het per se om zakelijk internet hoeft te gaan. Zakelijk internet is een bepaalde vorm van dienstverlening, maar ook als bedrijf hoeft u daar niet per se voor te kiezen. Ook in uw bedrijfspand kunt u een gewoon, particulier internetabonnement nemen.

Extra dienstverlening

Natuurlijk is er wel een verschil tussen een gewoon internetabonnement en abonnement voor zakelijk internet. Dat verschil zit hem niet per se in de snelheid van de internetverbinding. Deze kunt u net als bij een gewoon internetabonnement immers zelf kiezen. Het is de dienstverlening eromheen waar de winst van zakelijk internet zit. Voor bedrijven is het cruciaal om zo min mogelijk zonder werkende internetverbinding te komen zitten, want dat kan de bedrijfsprocessen flink in de weg zitten en dus ook geld gaan kosten. Daarom is zakelijk internet erop ingericht om u snelle dienstverlening te kunnen leveren wanneer een zakelijke klant problemen ervaart. Dat betekent een aparte telefoonlijn voor zakelijke klanten en voorrang bij het oplossen van problemen. Dit is een belangrijke reden om als bedrijf voor zakelijk internet te kiezen.

Extra opties

Zakelijke internetabonnementen bieden ook extra opties die u als particulier niet hebt. Zo kunt u een vast IP-adres krijgen, zodat u een FTP-server kunt hosten en dus ook uw eigen website kunt hosten. Dan bent u niet afhankelijk van een ander bedrijf om uw website in de lucht te houden. Heeft u een (web)winkel, dan bieden providers van zakelijk internet extra beveiligde internetverbindingen aan voor pinbetalingen. Ook dit zijn redenen om voor een abonnement met zakelijk internet te kiezen.

Zakelijk internet

Thuis internet is fiscaal niet aftrekbaar

Een zakelijk internetabonnement thuis is net zo goed mogelijk, zo lang u maar een bedrijf hebt op wiens naam u het kunt zetten. Alleen is het in de situatie waarin u als eenmanszaak thuis kantoor houdt waarschijnlijk niet nodig om een apart internetabonnement te nemen voor privédoeleinden en zakelijke doeleinden. Dit omdat het veelal heel goed mogelijk is om voor beide zaken van dezelfde internetverbinding gebruik te maken. Een zakelijk internetabonnement levert dan wel betere dienstverlening op, maar administratief gezien schiet u er niet veel mee op. Dat het abonnement op naam van uw bedrijf staat, wil namelijk nog niet zeggen dat u de kosten mag aftrekken van de belasting. Omdat u voor privé thuis ook een internetabonnement nodig hebt, ziet de Belastingdienst de voorziening niet als zakelijk.

Of zakelijk internet aansluit bij uw behoeftes, hangt dus af van hoe afhankelijk u bent van een werkende internetverbinding. Ook maakt het uit waar u kantoor houdt. Voor een externe bedrijfsruimte is zakelijk internet een logische keuze. Voor een kantoor aan huis is dat minder het geval.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

” ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen “

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Gratis factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Comfortabel thuiswerken

Comfortabel thuiswerken

Hoe ga je comfortabel thuiswerken als zzp'er? Maak thuiswerken comfortabel door te werken aan een zit sta bureau en comfortabele bureaustoelen. Nu veel mensen het grootste deel van hun week thuis werken is het slim om te investeren in een goede werkplek. Thuiswerken...

Lees meer
Wifi printer

Wifi printer

Let op de volgende zaken wanneer u een wifi printer koopt Bent u van plan een wifi printer te kopen voor uw thuiskantoor? Dan moet u u door een breed aanbod worstelen om tot een keuze te komen. Dat valt niet altijd mee, zeker ook omdat u moet kijken naar de...

Lees meer
Download factuur voorbeeld
Gratis factuur download