Wat is de zin en onzin van zakelijk internet?
Met een bedrijf kun je niet meer zonder een werkende internetverbinding om zaken te kunnen doen. Je hebt immers een website om up to date te houden, misschien ook social media waarop je aan marketing doet en je wilt altijd per e-mail bereikbaar zijn. Daarbij rijst de vraag of je als bedrijf dan een abonnement voor zakelijk internet moet afsluiten, aangezien dit door providers aangeboden wordt voor ondernemers.
In dit artikel behandel ik wat de zin en onzin van zakelijk internet voor zzp’ers is.
Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?
- Mijn review: 4.9 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
Niet verplicht
Een zakelijk internetabonnement is geen verplichte kost voor (kleine) bedrijven. Heb je als zzp’er een kantoor aan huis, dan is het natuurlijk niet verrassend dat je het met een particulier internetabonnement af kunt voor zowel privé als zakelijk internet gebruik. Wanneer je een externe bedrijfslocatie hebt en het internetabonnement dat je voor die locatie neemt op naam van de zaak staat, wil dit nog niet zeggen dat het per se om zakelijk internet hoeft te gaan. Zakelijk internet is een bepaalde vorm van dienstverlening, maar ook als bedrijf hoef je daar niet per se voor te kiezen. Ook in jouw bedrijfspand kun je een gewoon een particulier internetabonnement nemen.
Extra dienstverlening
Natuurlijk is er wel een verschil tussen een gewoon particulier internetabonnement en een abonnement voor zakelijk internet. Dat verschil zit hem niet per se in de snelheid van de internetverbinding. Deze kun je net als bij een gewoon internetabonnement immers zelf kiezen. Het is de dienstverlening eromheen waar de winst van zakelijk internet zit.
Voor bedrijven is het cruciaal om zo min mogelijk zonder werkende internetverbinding te komen zitten, want dat kan de bedrijfsprocessen flink in de weg zitten en dus ook geld gaan kosten. Daarom is zakelijk internet erop ingericht om jou snelle dienstverlening te kunnen leveren wanneer een zakelijke klant problemen ervaart. Dat betekent een aparte telefoonlijn voor zakelijke klanten en voorrang bij het oplossen van problemen. Dit is een belangrijke reden om als bedrijf voor zakelijk internet te kiezen.
Extra opties
Zakelijke internetabonnementen bieden ook extra opties die je als particulier niet hebt. Zo kun je een vast IP-adres krijgen, zodat je een FTP-server kunt hosten en dus ook jou eigen website kunt hosten. Dan ben je niet afhankelijk van een ander bedrijf om jouw website in de lucht te houden.
Internettip: Ook het hebben van een VPN verbinding (Virtual Private Network) voor jouw internetactiviteiten kan belangrijk zijn om verschillende redenen, voornamelijk gerelateerd aan beveiliging, privacy en toegang. Een VPN versleutelt namelijk je internetverkeer. Dit voorkomt dat hackers of andere kwaadwillenden toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsinformatie.
Heb je een (web)winkel draaien? In dat geval bieden providers van zakelijk internet, extra beveiligde internetverbindingen aan voor pinbetalingen. Want je wil jouw webshop uiteraard wel maximaal beschermen tegen betaalfraude. Ook allerlei privacygevoelige gegevens die klanten jou toevertrouwen als ze een product of dienst van jou afnemen moeten veilig zijn, zodat hackers geen kans krijgen om bij deze gegevens te komen. Dit zijn dan ook belangrijke redenen om voor een zakelijk abonnement te kiezen.
Let op: Thuis internet is fiscaal niet aftrekbaar
Een zakelijk internetabonnement thuis is net zo goed mogelijk, zo lang je maar een bedrijf hebt op wiens naam je het kunt zetten. Alleen is het in de situatie waarin je als eenmanszaak thuis kantoor houdt waarschijnlijk niet nodig om een apart internetabonnement te nemen voor privédoeleinden en zakelijke doeleinden. Dit omdat het veelal heel goed mogelijk is om voor beide zaken van dezelfde internetverbinding gebruik te maken.
Een zakelijk internetabonnement levert wel een betere dienstverlening op, maar administratief gezien schiet je er niet veel mee op. Dat het abonnement op naam van jouw bedrijf staat, wil namelijk nog niet zeggen dat je de kosten mag aftrekken van de belasting. Omdat je voor privé thuis ook een internetabonnement nodig hebt, ziet de Belastingdienst deze voorziening niet als zakelijk.
Welke keuze aansluit bij jouw behoeftes, hangt dus voornamelijk af van hoe afhankelijk je bent van een werkende internetverbinding. Ook maakt het uit waar je kantoor houdt. Voor een externe bedrijfsruimte is zakelijk internet een logische keuze. Voor een kantoor aan huis is dat minder het geval.