Voordeligste internet abonnement vinden
Zowel grote bedrijven als ‘kleine’ zzp’ers met een eenmanszaak hebben baat bij een snel en betrouwbaar internet abonnement. Je hebt het immers nodig voor tal van zaken, van de boekhouding tot communiceren met klanten en het bijhouden van je website. Onmisbaar dus! Mogelijk gebruik je ook nog tal van slimme apparaten, zoals een wifi-printer of met je smartphone aanstuurbare beveiliging en verlichting. De vraag is dan: Hoe regel je eenvoudig een goed zakelijk internet abonnement en wat kost dit? Daar vertel ik je in dit artikel meer over.
Je start je zoektocht naar een goed internet abonnement met aantrekkelijke prijzen en voorwaarden en uiteraard een passende snelheid. Struin je daarvoor alle aanbieders af? Nee, zeker niet! Je maakt slim gebruik van bijvoorbeeld de vergelijkingswebsite ProviderCheck. Door slechts je postcode in te vullen ontdek je alle deals die op jouw adres beschikbaar zijn. Je kunt daarbij kiezen voor ‘zakelijk internet’ of ‘particulier internet’. Je ziet tevens direct of er glasvezel beschikbaar is.
Als je gaat vergelijken dan zie je al snel dat je in het eerste (half) jaar van je internet abonnement flinke welkomstkorting kunt pakken. Dat voordeel loopt al snel op tot €25 per maand. En dat is natuurlijk mooi meegenomen, want hoe minder kosten je maakt, hoe groter je winst.
Particulier of zakelijk internet abonnement op de werkplek?
Dan rest natuurlijk nog de vraag of je beter voor zakelijk of particulier internet kunt kiezen. Voor grote bedrijven zal de keuze gemakkelijk zijn, maar voor freelancers die vanuit thuis werken is de keuze mogelijk wat moeilijker. Ik verte je graag over de voordelen per type internet abonnement.
Wanneer kies je voor zakelijk internet?
Een pakket voor zakelijk internet is relatief gezien wat duurder dan particulier abonnement, zeker wanneer je kiest voor glasvezel. Toch zal een rekensom uitwijzen dat je door de btw-aftrek een stuk minder duur uitkomt. Daarnaast geniet je bij zakelijk internet wel van een aantal voordelen. Zo bieden de meeste providers een internet helpdesk die 24/7 beschikbaar is. Het kan immers altijd een keer voorkomen dat je verbinding wegvalt en vooral voor grote bedrijven kan dat flinke kosten met zich meebrengen wanneer het bedrijf hierdoor uren stilvalt.
Ook als het aankomt op extra diensten zit je goed met zakelijk. Zo kan je provider bijvoorbeeld ondersteunen bij zaken als pinbetalingen, wat erg handig is als je een shop hebt. Ook slimme alarmsystemen en extra firewall diensten behoren tot de opties. Daarnaast kun je gebruikmaken van een vast IP-adres en een op maat gemaakte Service Level Agreement. Tot slot kies je met zakelijk internet voor optimale betrouwbaarheid: de uptime loopt op tot liefst 99,9% en het internet is super stabiel.
Wanneer kiezen voor particulier internet?
Zijn die extra diensten voor jouw bedrijf niet relevant (genoeg)? En werk je voornamelijk vanuit thuis? Dan kom je soms toch beter uit met een particulier abonnement. Deze is namelijk goedkoper en je kunt hem voor extra korting ook nog eens combineren met een tv abonnement. Providers geven daarnaast ook vaak gratis abonnementen op streamingsdiensten cadeau, of presentjes als wifi-boosters en smartwatches. In dat geval kom je dus met die gratis extra’s en lagere abonnementsprijs beter uit met een particulier abonnement.
Een groot nadeel is wel dat het lastig is om in dit geval de btw af te trekken. Officieel mag het wel, maar je mag alleen het zakelijke internetgedeelte bij de Belastingdienst aftrekken. Het is boekhoudkundig gezien een flinke klus om op dat op de juiste manier te doen. De tijd en/of kosten van je boekhouder zijn het wellicht niet eens waard om dit uit te pluizen. Uiteraard kun je er wel nog voor kiezen om de btw-aftrek aan je neus voorbij te laten gaan.
Uiteindelijk is het een combinatie van factoren en soms ook een persoonlijke voorkeur of een zakelijk of particulier abonnement het beste bij je past. Laat je bij twijfel adviseren door een boekhouder of lees ook nog de zin en onzin van zakelijk internet.