Comfortabel thuiswerken

13 december 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoe ga je comfortabel thuiswerken als zzp’er?

Als zzp’er is thuiswerken een veelvoorkomende situatie. Het is hierbij belangrijk om ervoor te zorgen dat je een comfortabele werkomgeving hebt, zodat je productief kunt blijven en je werk goed kunt uitvoeren.

Maak thuiswerken comfortabel door te werken aan een zit sta bureau en comfortabele bureaustoelen. Nu veel mensen het grootste deel van hun week thuis werken is het slim om te investeren in een goede werkplek. Thuiswerken kan heel efficiënt zijn, het kan je veel tijd besparen en mensen kunnen je minder makkelijk storen. Het is dan wel belangrijk dat je een goede thuiswerkplek hebt waar je niet snel afgeleid raakt.

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
 • Vergelijk e-Boekhouden
 • Mijn review:
  4.8/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Uitstekend
 • 0 .00 maand

 • Vergelijk boekhoudprogramma DigiBTW
 • Mijn review:
  4.9/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Heel goed
 • 10 .00 maand

 • Vergelijk Rompslomp
 • Mijn review:
  4.7/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Goed
 • 7 .50 maand

Comfortabele werkplek

Bij het creëren van een comfortabele werkplek moet je op twee dingen letten: de omgeving en het interieur. Het is belangrijk dat uw werkplek ergonomisch verantwoordt is. Je moet dus fijn zitten zonder dat je last van je rug of nek krijgt. Zorg dus voor een fijn verstelbaar bureau ga werken aan een zit sta bureau. Koop dan ook zeker een comfortabele bureaustoel om je werkplek compleet te maken.

Naast je bureau en bureaustoel is het goed om ook naar je omgeving te kijken. Hoe zit het met de temperatuur op je werkplek? Zorg dat het niet te koud of te warm wordt waar je werkt. Let op dat je werkomgeving ook niet te rommelig is, een slordige vakman bestaat immers niet. Als je toch in de ‘rommelkamer’ werkt, zorg dan voor dichte kastdeuren of dek de rommel af. Dan raak je minder snel afgeleid. Heeft jouw thuiskantoor een kleine werkruimte? Koop dan roldeurkasten. Roldeurkasten zijn een praktische en ruimtebesparende oplossing voor kleine ruimtes. Ze zijn ontworpen om efficiënt gebruik te maken van de beschikbare ruimte, terwijl ze tegelijkertijd voldoende opbergruimte bieden.

Door een comfortabele thuiskantooromgeving te creëren, de juiste technologieën te gebruiken en een goede planning aan te houden, kun je als zzp’er comfortabel thuiswerken en succesvol zijn in jouw onderneming.

Ook de verdere kantoorinrichting is van belang voor een prettige werkomgeving. Denk hierbij aan de voor de hand liggende elementen zoals bijvoorbeeld het soort vloer waar je op moet werken en de kleur van de muren. Ook belangrijk is voor voldoende verlichting zorgen en een sfeervolle inrichting!

Sta bureau voor comfortabel thuiswerken in thuiskantoor

Goede technologie

Een van de belangrijkste voorwaarden om goed thuis te kunnen werken is goede technologie. Zorg voor een prettig (tweede) beeldscherm, een fijn toetsenbord en een fijne muis. Daarnaast is het heel belangrijk om betrouwbare en snelle wifi te hebben, ook bijvoorbeeld voor je printer. Bij thuiswerken horen in deze tijd veel videovergaderingen en andere online activiteiten. Als jouw internet steeds wegvalt of vastloopt, kun je nooit effectief vergaderen. Daarnaast is goed internet ook van belang als je zelf aan het werk bent. Als je steeds moet wachten tot een internetpagina is geladen, krijg je je taken nooit af.

Bekijk ter inspiratie hoe je ergonomisch kunt werken

Werktijden voor de ondernemer

Normaliter kom je rond 9 uur ‘s ochtends aan op kantoor en vertrek je rond 6 uur in de middag weer. Als je thuiswerkt, heb je niet altijd zo’n vast ritme. Thuis kun je wat later uit je bed komen, of tussen je werk door even een wasje draaien.

Als je ‘s avonds nog bedenkt dat je wat af moet maken, is je werkplek verraderlijk dichtbij. Om het thuiswerken makkelijker te maken is het goed om ook thuis voor jezelf vaste tijden te stellen. Klap na het werk je laptop dicht en ga een rondje lopen. Je kunt ook een ander ritueel voor jezelf verzinnen, maar geef je brein een seintje dat je werkdag voorbij is. Dan kun je rustig van je avond genieten.

Blijf wel actief!

Op kantoor loop je vaak nog even naar de koffieautomaat of naar het toilet. Daar kom je een collega tegen en maak je even een praatje. Als je een college nodig hebt kun je naar de juiste afdeling lopen. Kortom, op kantoor beweeg je relatief veel. Thuis staat de koffieautomaat heel dichtbij en de wc is vaak ook niet ver lopen. Je bent thuis geneigd om veel langer achter je scherm te zitten. Plan momentjes in om even te bewegen, al is het even om je benen te strekken. Er bestaan veel verschillende applicaties die je herinneringen en tips geven om je te helpen met regelmatig blijven bewegen tijdens je werk.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Bedrijfsverzamelgebouw

Bedrijfsverzamelgebouw

Wat is een bedrijfsverzamelgebouw en hoe werkt het? Als uw bedrijf te groot wordt voor de zolderkamer, maar nog te klein is voor een eigen bedrijfspand, is een bedrijfsverzamelgebouw een geschikte middenweg. Voor veel zzp'ers en freelancers is het belangrijkste...

Lees meer
Wifi printer

Wifi printer

Efficiënt thuis werken met een wifi printer voor jouw thuiskantoor Een wifi printer is een handige toevoeging aan zowel kantoor- als thuisomgevingen. Deze printers maken namelijk draadloos afdrukken mogelijk, wat betekent dat je geen last meer heeft van rommelige...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads