Comfortabel thuiswerken

26 augustus 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Hoe ga je comfortabel thuiswerken als zzp’er?

Maak thuiswerken comfortabel door te werken aan een zit sta bureau en comfortabele bureaustoelen. Nu veel mensen het grootste deel van hun week thuis werken is het slim om te investeren in een goede werkplek. Thuiswerken kan heel efficiënt zijn, het kan u veel tijd besparen en collega’s kunnen u minder makkelijk storen. Het is dan wel belangrijk dat u een goede thuiswerkplek hebt waar u niet snel afgeleid raakt.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Comfortabele werkplek

Bij het creëren van een comfortabele werkplek moet u op twee dingen letten: de omgeving en het interieur. Het is belangrijk dat uw werkplek ergonomisch verantwoordt is. U moet dus fijn zitten zonder dat je last van je rug of nek krijgt. Zorg dus voor een fijn verstelbaar bureau ga werken aan een zit sta bureau. Koop dan ook zeker een comfortabele bureaustoel om je werkplek compleet te maken.

Naast je bureau en bureaustoel is het goed om ook naar je omgeving te kijken. Hoe zit het met de temperatuur op je werkplek? Zorg dat het niet te koud of te warm wordt waar je werkt. Let op dat je werkomgeving ook niet te rommelig is. Als je toch in de ‘rommelkamer’ werkt, zorg dan voor dichte kastdeuren of dek de rommel af. Dan raak je minder snel afgeleid.

Ook de verdere kantoorinrichting is van belang voor een prettige werkomgeving. Denk hierbij aan de voor de hand liggende elementen zoals bijvoorbeeld het soort vloer waar je op moet werken en de kleur van de muren. Ook belangrijk is voor voldoende verlichting zorgen en een sfeervolle inrichting!

Sta bureau voor comfortabel thuiswerken

Goede technologie

Een van de belangrijkste voorwaarden om goed thuis te kunnen werken is goede technologie. Zorg voor een prettig (tweede) beeldscherm, een fijn toetsenbord en een fijne muis. Daarnaast is het heel belangrijk om betrouwbare en snelle wifi te hebben, ook voor je printer. Bij thuiswerken horen veel videovergaderingen en andere online activiteiten. Als jouw internet steeds wegvalt of vastloopt, kun je nooit effectief vergaderen. Daarnaast is goed internet ook van belang als je zelf aan het werk bent. Als je steeds moet wachten tot een internetpagina is geladen, krijg je je taken nooit af.

Werktijden voor de ondernemer

Normaliter kom je rond 9 uur ‘s ochtends aan op kantoor en vertrek je rond 6 uur in de middag weer. Als je thuiswerkt, heb je niet altijd zo’n vast ritme. Thuis kun je wat later uit je bed komen, of tussen je werk door even een wasje draaien.

Als je ‘s avonds nog bedenkt dat je wat af moet maken, is je werkplek verraderlijk dichtbij. Om het thuiswerken makkelijker te maken is het goed om ook thuis voor jezelf vaste tijden te stellen. Klap na het werk je laptop dicht en ga een rondje lopen. Je kunt ook een ander ritueel voor jezelf verzinnen, maar geef je brein een seintje dat je werkdag voorbij is. Dan kun je rustig van je avond genieten.

Blijf actief!

Op kantoor loop je vaak nog even naar de koffieautomaat of naar het toilet. Daar kom je een collega tegen en maak je even een praatje. Als je een college nodig hebt kun je naar de juiste afdeling lopen. Kortom, op kantoor beweeg je relatief veel. Thuis staat de koffieautomaat heel dichtbij en de wc is vaak ook niet ver lopen. Je bent thuis geneigd om veel langer achter je scherm te zitten. Plan momentjes in om even te bewegen, al is het even om je benen te strekken. Er bestaan veel verschillende applicaties die je herinneringen en tips geven om je te helpen met regelmatig blijven bewegen tijdens je werk.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Kantoorruimte vinden

Kantoorruimte vinden

Hoe ga je de ideale kantoorruimte vinden als zzp? Als zzp'er kan het hebben van een eigen kantoorruimte als werkplek vele voordelen bieden. Hoewel werken vanuit huis soms handig kan zijn, zijn er verschillende redenen waarom het hebben van een aparte kantoorruimte...

Lees meer
Flexibele werkplek

Flexibele werkplek

Hoe ga je eenzaamheid tegen als freelancer? Het leven van een freelancer en zzp'er kent vele voordelen: flexibiliteit in werktijden, flexibele werkplek, de vrijheid om projecten te kiezen en de mogelijkheid om vanuit elke locatie te werken. Echter, deze...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads