Verlichting werkplek

28 september 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Het juiste licht op je werkplek: hoe zorg je daarvoor?

Ergonomie is cruciaal op je werkplek, zeker als je er de hele dag moet werken. Als zzp’er is het je eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je op een gezonde manier kunt werken op je werkplek. Dat betekent dat je een ergonomische bureaustoel nodig hebt en een bureau dat op de juiste hoogte gezet kan worden. Maar het betekent ook dat je aandacht moet besteden aan de verlichting in je werkruimte, omdat dit van grote invloed op je ogen en hoe hard deze moeten werken. Hoe zorg je voor het juiste licht op je werkplek?

4000 Kelvin

Om prettig te kunnen werken, is het belangrijk dat er voldoende licht in de ruimte waar je werkt is. Vaak heb je (de hele dag) voldoende aan het daglicht dat van buiten de ruimte in komt. Het is onverstandig om met te weinig licht te werken, want dat maakt je slaperig, wat natuurlijk niet de bedoeling is op je werkplek. De NEN-normen dicteren voor een werkplek een lichtsterkte van 500 lux. Dat licht heeft idealiter een lichttemperatuur van 4000 Kelvin om de lichttemperatuur van daglicht te simuleren, omdat nu eenmaal het prettigst is om in te gedijen. Vind de juiste verlichting met ledlampen hiervoor bij bijvoorbeeld Budgetlight.

Reflecties vermijden

Juiste verlichting werkplek voorbeeld

Veel daglicht in je werkruimte klinkt prettig, maar als het van de verkeerde kant komt, kun je er vooral last van hebben. Als het daglicht van achter je naar binnen schijnt, kan dit voor vervelende reflecties op je beeldscherm zorgen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kunstlicht dat van achter je op je beeldscherm schijnt. Je kunt je werkplek er anders op inrichten om die reflecties te voorkomen, maar idealiter zorg je voor het juiste kunstlicht dat van bovenaf komt.

Geen licht van voren

Het is natuurlijk impliciet zo dat als verlichting idealiter van bovenaf komt, het ook niet van voren moet komen. Toch willen we dit nog even extra benadrukken. Als er licht die achter je beeldscherm staat in je gezicht schijnt, maak je het wel erg vermoeiend voor je ogen om te blijven focussen op je monitor.

Als je de verlichting in je werkruimte niet op orde hebt, zullen je ogen je dit zeker laten weten. De oogspier de hele dag zijn best moet doen om te focussen raakt dan op een gegeven moment overbelast, en dat wordt het erg moeilijk om nog scherp te zien en dus ook om nog verder te werken. Luister dus goed naar je ogen!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Wifi printer

Wifi printer

Efficiënt thuis werken met een wifi printer voor jouw thuiskantoor Een wifi printer is een handige toevoeging aan zowel kantoor- als thuisomgevingen. Deze printers maken namelijk draadloos afdrukken mogelijk, wat betekent dat je geen last meer heeft van rommelige...

Lees meer
Lasersnijmachine

Lasersnijmachine

De voordelen van een grootformaat lasersnijmachine Een lasersnijmachine is een geavanceerde machine dat gebruikmaakt van een krachtige laserstraal om nauwkeurige sneden of insignes te maken in en op verschillende materialen. Door de laserstraal gericht op het...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads