Verlichting werkplek

28 september 2022
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Het juiste licht op je werkplek: hoe zorg je daarvoor?

Ergonomie is cruciaal op je werkplek, zeker als je er de hele dag moet werken. Als zzp’er is het je eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je op een gezonde manier kunt werken op je werkplek. Dat betekent dat je een ergonomische bureaustoel nodig hebt en een bureau dat op de juiste hoogte gezet kan worden. Maar het betekent ook dat je aandacht moet besteden aan de verlichting in je werkruimte, omdat dit van grote invloed op je ogen en hoe hard deze moeten werken. Hoe zorg je voor het juiste licht op je werkplek?

4000 Kelvin

Om prettig te kunnen werken, is het belangrijk dat er voldoende licht in de ruimte waar je werkt is. Vaak heb je (de hele dag) voldoende aan het daglicht dat van buiten de ruimte in komt. Het is onverstandig om met te weinig licht te werken, want dat maakt je slaperig, wat natuurlijk niet de bedoeling is op je werkplek. De NEN-normen dicteren voor een werkplek een lichtsterkte van 500 lux. Dat licht heeft idealiter een lichttemperatuur van 4000 Kelvin om de lichttemperatuur van daglicht te simuleren, omdat nu eenmaal het prettigst is om in te gedijen. Vind de juiste verlichting met ledlampen hiervoor bij bijvoorbeeld Budgetlight.

Reflecties vermijden

Juiste verlichting werkplek voorbeeld

Veel daglicht in je werkruimte klinkt prettig, maar als het van de verkeerde kant komt, kun je er vooral last van hebben. Als het daglicht van achter je naar binnen schijnt, kan dit voor vervelende reflecties op je beeldscherm zorgen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kunstlicht dat van achter je op je beeldscherm schijnt. Je kunt je werkplek er anders op inrichten om die reflecties te voorkomen, maar idealiter zorg je voor het juiste kunstlicht dat van bovenaf komt.

Geen licht van voren

Het is natuurlijk impliciet zo dat als verlichting idealiter van bovenaf komt, het ook niet van voren moet komen. Toch willen we dit nog even extra benadrukken. Als er licht die achter je beeldscherm staat in je gezicht schijnt, maak je het wel erg vermoeiend voor je ogen om te blijven focussen op je monitor.

Als je de verlichting in je werkruimte niet op orde hebt, zullen je ogen je dit zeker laten weten. De oogspier de hele dag zijn best moet doen om te focussen raakt dan op een gegeven moment overbelast, en dat wordt het erg moeilijk om nog scherp te zien en dus ook om nog verder te werken. Luister dus goed naar je ogen!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Internet abonnement vergelijken

Internet abonnement vergelijken

Voordeligste internet abonnement vinden Zowel grote bedrijven als 'kleine' zzp'ers met een eenmanszaak hebben baat bij een snel en betrouwbaar internet abonnement. Je hebt het immers nodig voor tal van zaken, van de boekhouding tot communiceren met klanten en het...

Lees meer
Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

Als zzp’er fiscaal aantrekkelijk investeren in duurzaamheid Duurzaam ondernemen speelt een steeds grotere rol in de maatschappij. Niet alleen bij hoe mensen privé handelen, maar ook in het zakenleven. Vooral van grote, internationale organisaties wordt tegenwoordig...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads