Kosten website maken

23 juni 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Wat zijn de kosten voor zzp website laten maken?

Een goede website is voor iedere zzp’er onmisbaar. Het is je visitekaartje, je belangrijkste verkoopkanaal. Zeker als die website is afgestemd op (de belangen van) jouw doelgroep. Zo zorg je ervoor dat websitebezoekers geïnteresseerd raken en contact met je opnemen. Of zelfs al meteen een product of dienst aan willen schaffen. Kortom: een bedrijfswebsite levert jou als zzp’er veel op. Online zichtbaarheid, maar ook omzet. Maar hoeveel kost een site (laten maken) eigenlijk?

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
 • Vergelijk e-Boekhouden
 • Mijn review:
  4.8/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Uitstekend
 • 0 .00 maand

 • Vergelijk boekhoudprogramma DigiBTW
 • Mijn review:
  4.9/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Heel goed
 • 10 .00 maand

 • Vergelijk Rompslomp
 • Mijn review:
  4.7/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Goed
 • 7 .50 maand

Wat het laten maken van jouw nieuwe website gaat kosten, is grotendeels afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Toch heb ik even 3 voorbeelden met gemiddelde prijzen voor je op een rij gezet:

 1. een standaard website (gemaakt op basis van een template) met maximaal vijf verschillende pagina’s kost gemiddeld rond de € 500,- exclusief btw;
 2. een website met een uniek, speciaal voor jou gemaakt design en een CMS-systeem waarin jij gemakkelijk zelf nieuwe pagina’s aan kunt maken, kost gemiddeld € 1500,- exclusief btw;
 3. een uitgebreide, complexe site met meerdere functionaliteiten, zoals een webshop, kost gemiddeld tussen € 5.000,- en € 20.000,- exclusief btw.

Wat zijn kosten voor de hosting?

Naast het ontwerpen en het programmeren van de site heeft jouw site ook hosting nodig. Hosting houdt in dat jij bij een hostingbedrijf schijfruimte op een externe server (soort computer) huurt, waarop jouw site online komt te draaien. Deze server is altijd verbonden met internet en staat altijd aan. Op die manier is je site altijd bereikbaar voor al je bezoekers. Voor deze service betaal je maandelijks of jaarlijks een bedrag aan het hostingbedrijf. Gemiddeld kost dit ongeveer € 5 tot € 10,- per maand, exclusief btw.

Vaak kan je bij een hostingbedrijf ook gelijk een domeinnaam registreren, maar dat kan ook via een andere partij. Indien je al in het bezit bent van een domeinnaam, kan je deze ook altijd verhuizen van de ene naar de andere partij.

Wat ook een goed en goedkoper alternatief is, is om zelf jouw site te maken met WordPress in combinatie met WordPress hosting. De software van WordPress is gratis, je gaat alleen betalen voor de hosting. WordPress biedt verschillende (gratis én betaalde) templates die jij direct kunt gebruiken om je website zelf vorm te geven. Kom je er niet helemaal uit, dan kan je altijd nog een beroep doen op professionals als het gaat om programmeren, grafisch ontwerp en teksten laten schrijven.

De keuze tussen een professionele website laten maken en zelf een website maken, is een keuze die alleen jij kunt maken. Dit zal afhankelijk zijn hoe handig jij online bent en of hoe leuk het je lijkt om dit zelf te gaan doen.

Website laten maken en onderhouden door webdesigner

Wanneer jij een professionele site wilt laten maken, krijg je in ieder geval te maken met een webdesigner. Hij of zij kan zzp’er zijn, maar ook werkzaam zijn bij een bureau. De webdesigner heeft veel verschillende taken, denk aan het grafisch vormgeven, het programmeren en online zetten van jouw website. Ook de gebruikerservaring is een belangrijk onderdeel en moet het einddoel zijn van jouw webontwerp en inhoudskeuzes. Hoe beter dit is, hoe langer bezoekers waarschijnlijk op jouw website blijven. Dit kan leiden tot meer opdrachten, klikken, conversies of herhaalde bezoeken aan jouw site, waardoor je online kunt slagen. Voor een uitstekende gebruikerservaring zorgen is zelfs een prettig leesbaar lettertype kiezen belangrijk!

Eenvoudig programmeer werk zal de webdesigner zelf doen, maar dat kan hij ook uitbesteden aan een webdeveloper, ook wel webbouwer of programmeur genoemd – zonder dat jij hier omkijken naar hebt. Ook kun je webdesigners vaak inzetten als webmaster, zodat hij jouw site voor jou geheel of gedeeltelijk beheert en onderhoudt, zoals het updaten en maken van back-ups.

Voorbeeld hoe de tarieven zijn opgebouwd

Opbouw kosten website maken en onderhoud

Tijd om online gevonden te worden!

Zodra de site online staat, dan wil je natuurlijk wel gevonden worden door bezoekers. Dan is SEO als laatste stap een belangrijk element om toe te passen. SEO heeft als doel om hogere posities te krijgen in de zoekresultaten van zoekmachines. Hoe hoger jouw site scoort op belangrijke zoekwoorden, des te groter is de kans dat gebruikers jouw site bezoeken.

Vergelijk gratis tot 5 offertes van webdesigners

Ieder bedrijf heeft zijn eigen doelstellingen. Het ene bedrijf wil online alleen iets over zijn bedrijf vertellen en een ander bedrijf wil online geld gaan verdienen. Wil je precies weten wat een site of webshop jouw gaat kosten? Ontvang dan tot 5 offertes op maat van webdesigners in jouw regio en weet binnen 24 uur de prijsinformatie die je nodig hebt! Weet waar je aan toe bent: offerteaanvraag is 100% gratis en vrijblijvend.

Je eigen website zelf bouwen?

Goed om te weten: Wist je dat het zelf bouwen van een website tegenwoordig eenvoudiger dan ooit, zelfs voor zzp’ers zonder technische achtergrond. Met de beschikbaarheid van een gebruiksvriendelijke programma, met een duur woord contentmanagementsysteem (CMS) genoemd, kun je zonder programmeerkennis een professionele website creëren.

Een van de voordelen van het zelf bouwen van een website is dat je volledige controle hebt over het ontwerp, de inhoud en functionaliteiten. Je kunt kiezen uit verschillende sjablonen en thema’s om je website een gepersonaliseerde uitstraling te geven die past bij jouw bedrijf.

Daarnaast kun je met een zelfgebouwde website kosten besparen. In plaats van het inhuren van een webontwikkelaar of -bureau, kun je met behulp van mijn online tutorial en handleiding, stap voor stap je eigen website opzetten. Dit maakt het ook gemakkelijk om in de toekomst wijzigingen aan te brengen of nieuwe pagina’s toe te voegen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het bouwen van een professionele website tijd en inzet vergt. Het kan even duren voordat je vertrouwd bent met de tools en functies die beschikbaar zijn. Als je specifieke functionaliteiten of complexe aanpassingen nodig hebt, kan het raadzaam zijn om toch professionele hulp in te schakelen.

Al met al biedt het zelf bouwen van een website zzp’ers de mogelijkheid om online aanwezigheid op te bouwen zonder afhankelijk te zijn van externe partijen. Met geduld, oefening en de juiste tools kun je een indrukwekkende website creëren die jouw bedrijf vertegenwoordigt.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Businessevent organiseren

Businessevent organiseren

Als zzp’er een businessevent organiseren: 10 tips Het aantal mensen dat als zzp’er werkt is de afgelopen decennia flink gegroeid en zal ook blijven groeien. Veel van deze mensen werken veelal vanuit huis, of op locatie bij klanten. Hoewel zij niet - zoals veel grote...

Lees meer
Facebook Advertising

Facebook Advertising

Hoe werkt Facebook Advertising voor lokale zzp'ers? Facebook Advertising (afgekort FB ads), wat staat voor adverteren op facebook, biedt lokale bedrijven zoals zzp'ers een krachtig instrument om de lokale gemeenschap in de regio te bereiken en hun bedrijf te laten...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads