Werken als freelancer in de ICT

Veel ICT-ers in dienstverband kijken vol afgunst naar hun zelfstandige collega’s: uurtarieven van 100 tot 125 euro, terwijl ze zelf amper het beleg op hun brood verdienen. Waarom zouden ze zichzelf dat onthouden? Louter op basis van dat gewilde uurloon wagen ze de sprong in het diepe en stappen naar de KvK.

Tip!  Een programma om op de beste manier jouw boekhouding te doen? Ideaal voor zzp
Gemakshalve vergeten zij wat er allemaal nog meer bij zelfstandig ondernemerschap komt kijken: een onzeker bestaan waarin je soms niet weet waar je je volgende klant vandaan moet halen, een bankrekening die indikt wanneer je ziek bent of op vakantie gaat en een pensioen dat zichzelf niet opbouwt.

Vooral voor veel startende ICT-ers is het een moeilijke markt. De financiële crisis heeft een diep gat geslagen in zowel de hoeveelheid opdrachten op de markt als het gangbare uurtarief. De hierboven vermelde droomtarieven zijn alleen nog voor de beste specialisten weggelegd. Bovendien leggen opdrachtgevers die bedragen niet meer zo makkelijk neer. Niet alleen moet u steeds feller onderhandelen om een fatsoenlijk uurloon te kunnen handhaven, ook wordt ervaring steeds belangrijker gevonden.

Specialiseert u!

Als u na deze waarschuwing nog steeds zzp-er wilt worden in de ICT, kunt u wel een aantal tips gebruiken. De beste tip is: specialiseer u. Voor generalisten is er nauwelijks een markt, voor ICT-ers die iets kunnen wat bijna niemand anders kan is daarentegen altijd werk. Zorg dat u expert bent in bijvoorbeeld Php, Sap, Oracle, Java, .NET, Unix, Websphere of SQL en u zult altijd klanten weten te vinden. Zorg daarnaast natuurlijk ook dat uw algemene kennis van andere software op peil blijft. Dan kun u in de sector aan de slag als projectleider, netwerkspecialist, systeembeheerder, tester, dba (database administrator), ontwikkelaar, consultant, analist, of webdesigner.

Klanten

Ook als u zich specialiseert, kunt u niet gaan zitten wachten tot zich een klant aandient. U zult actief op opdrachtenjacht moeten gaan. De eenvoudigste manier, zeker als u er al een aantal jaren in dienstverband op hebt zitten, is te rade te gaan bij uw netwerk. Grote kans dat een voormalig werkgever nog een opdrachtje voor u uit de ijskast wil halen.

Een andere manier is u te laten bemiddelen door een bemiddelingsbureau. Deze bureaus hebben vaak grote ondernemingen als klant, waardoor u als kleine zzp’er het ‘risico’ loopt zomaar een bedrijf als Philips of Vodafone op uw naam te hebben staan. Laat u zich echter niet inpakken door die bureaus: ze schepen je vaak af met een tarief dat een fractie is van wat zij bedingen bij de opdrachtgevers. Een marge van 25% is heel normaal. Ook kun je het gevoel krijgen dat in dienst te zijn bij zo’n bureau, wat waarschijnlijk niet de inzet was toen u voor uzelf begon. Het voordeel van die bureaus is natuurlijk dat u zelf niet aan acquisitie hoeft te doen.

U kunt ook uw heil zoeken op internet. Bij de freelance-marktplaats FreeLancer.nu kunt u ICT projecten vinden, van megaprojecten bij grote opdrachtgevers of bemiddelingsbureaus tot schnabbels bij kleine of middelgrote ondernemingen. Ook kunt u op deze site een profiel aanmaken en zo uw expertise kenbaar maken aan mogelijke opdrachtgevers. FreeLancer.nu biedt u zo de mogelijkheid gratis en zonder tussenkomst van derden in contact te komen met potentiële opdrachtgevers.

Hoe word ik zzp’er in de ICT?

Als u zelfstandig ondernemer wilt worden in de ICT-sector, zult u wel aan een aantal formaliteiten en regels moeten voldoen voordat u gaat starten als freelance zzp’er. Lees hier de stappenplan

Zzp Boekentip ICT

De zzp boekhouding met online boekhoudprogramma

Startende zzp? Zet gratis & eenvoudig je boekhouding op

Als zzp'er met een eenmanszaak ben je verplicht om een administratie te voeren. Dit hoeft echt niet gelijk door een boekhouder gedaan te worden en kan je heel eenvoudig zelf zonder boekhoudkennis doen. Zelf ervaren hoe eenvoudig het werkt?


Gerelateerd