App ontwikkelaar

28 juni 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Wat kost een app laten maken?

Apps zijn onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. Van het bestellen van eten tot het beheren van onze financiën, we doen bijna alles via onze smartphones. Misschien is dit wel de reden waarom zoveel bedrijven en ondernemers geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van hun eigen app door een app ontwikkelaar.

Wil jij een app specifiek voor de iPhone of iPad gebruikers, of een app die draait op Android smartphones of Android tablet? Of allebei? Een app ontwikkelaar, ook wel app developer of app programmeur genoemd, kan deze applicaties voor jouw programmeren.

Een app ontwikkelaar ontwerpt, ontwikkelt en test applicaties, of “apps” voor mobiele apparaten en computers. Ze creëren gebruikersinterfaces en schrijven code in verschillende programmeertalen (bijvoorbeeld Python, JavaScript, PHP en de C-talen). Ook testen ze de functionaliteit, debuggen eventuele problemen die zich tijdens de ontwikkeling voordoen, passen het ontwerp aan om ervoor te zorgen dat het responsief en intuïtief is voor gebruikers, onderhouden bestaande toepassingen en voegen nieuwe functies toe.

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
e-Boekhouden.nl voor zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€0.00/ mnd
 • Mijn review: 4.9 / 5
Rompslomp voor zzp boekhouding
Beste voor de facturatie
€7.50/ mnd
 • Mijn review: 4.7 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
 • Mijn review: 4.8 / 5

Maar voordat je begint met het zoeken naar een app ontwikkelaar, wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn. Daarom gaan we in deze blog in op de vraag wat een app laten maken kost.

Het korte antwoord op deze vraag is: het kost wat je ervoor over hebt. De kosten voor het ontwikkelen van een app zijn namelijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de applicatie en de ervaring van de app ontwikkelaar. Als je een eenvoudige app wilt laten maken, zoals van je website, een timer of een notitie-app, dan kun je verwachten dat dit tussen de €1.000 en €5.000 kost. Voor complexere maatwerk apps, zoals bijvoorbeeld een game-app, kunnen de kosten oplopen tot wel €100.000. Ook als de app op meerdere platformen, zoals voor iOS (App Store) als voor Android (Google Play) beschikbaar moet komen.

Met een goede app kun je jouw doelgroep beter bedienen, aan je binden en een nieuwe markt aanboren, dat maakt het wel heel interessant.

App-bouwers worden steeds handiger omdat ze mensen in staat stellen hun eigen apps te maken zonder een app-ontwikkelaar in te huren. Dit werkt dan net zo makkelijk als tegenwoordig zelf in een paar stappen je eigen een website of webshop online zetten. Zo biedt bijvoorbeeld Appy Swift een platform aan waarmee gebruikers web en mobiele apps kunnen maken zonder kennis van codering. Een gratis optie is echter wel vrij beperkt en wellicht niet geschikt voor complexere projecten. Als je echter wilt dat jouw app succesvol is, is het belangrijk dat je een professionele app ontwikkelaar inhuurt die je kan helpen met het ontwerp- en ontwikkelproces.

Apps moeten uiteraard mooi zijn, goed werken, toegevoegde waarde hebben en fijn in het gebruik zijn. Om inzicht te kunnen krijgen in de kosten van het laten maken van een mobiele applicatie is het van belang om te weten wat je ermee van plan bent en wat de functionaliteiten moeten zijn. Zitten er veel formulieren om in te vullen in? Moeten er berekeningen in gemaakt worden? Over het algemeen geldt: hoe complexer de app hoe duurder.

De ontwikkelingskosten zullen dan ook afhangen van de tijd die het kost om de app te bouwen en het uurtarief van de ontwikkelaar(s).

Wat is het uurtarief van een app ontwikkelaar?

Gemiddeld uurtarief van een app ontwikkelaar

Wanneer je op zoek bent naar een app-ontwikkelaar, is de belangrijkste factor bij het bepalen van de kosten meestal hun uurtarief. Dit kan sterk variëren en zal het meest afhankelijk zijn van de ervaring van de ontwikkelaar.

Gemiddeld factureert een zelfstandige (zzp/freelance) app ontwikkelaar een uurtarief van € 70 als applicatie programmeur. Dit uurtarief is exclusief btw.

 1. Starter (Junior)
  € 30,00 tot € 60,00
 2. Gemiddeld (Medior)
  € 70,00
 3. Ervaren (Senior)
  € 80,00 tot € 140,00

Wat zijn de factoren die de prijs beïnvloeden?

Naast uurtarieven zijn er verschillende andere factoren die de totale kosten van jouw app-ontwikkelingsproject kunnen beïnvloeden. Deze omvatten dingen zoals:

 • Het aantal functies dat u nodig heeft (meer functies = hogere kosten)
 • De complexiteit van het project (complexere projecten kosten meestal meer)
 • Het platform waarvoor u bouwt (iOS en Android apps vereisen verschillende vaardigheden, dus de tarieven kunnen verschillen tussen de twee).

De werkelijke kosten van de ontwikkeling van een app hangen af van de complexiteit van jouw toepassing. Als je slechts op zoek bent naar een basis app met een paar functies, dan kun je wellicht app ontwikkelaars vinden die werken voor ongeveer € 30 tot € 40 per uur. Aan de andere kant, als je iets ingewikkelder nodig hebt, zoals een volwaardige e-commerce site of een AI-gestuurde chatbot, dan kunnen de kosten gemakkelijk meer dan € 50 tot € 100 per uur bedragen.

Uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat de kosten van de ontwikkeling van een app grotendeels afhangen van de complexiteit en omvang van jouw project, en van jouw budget.

Met welke andere kosten moet ik rekening houden?

Wanneer je een ervaren app ontwikkelaar inhuurt moet je rekening houden met andere kosten die met jouw mobiele project gepaard gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken zoals softwarelicenties, hostingkosten en integraties met derden. Het is ook belangrijk om rekening te houden met ontwerp- en testkosten, aangezien dit essentiële onderdelen zijn van een succesvolle mobiele app.

Bij het begroten van een app-ontwikkelingsproject moet je ook rekening houden met lopende onderhouds- of ondersteuningskosten die kunnen ontstaan als de app eenmaal is gelanceerd en beschikbaar is om te downloaden.

Hoe kies je de juiste app ontwikkelaar?

Het vinden van de juiste app ontwikkelaar kan een uitdagende taak zijn en kost je tijd. Er zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je een ontwikkelaar vindt die perfect past bij jouw behoeften. Het is essentieel om goed onderzoek te doen naar het werk van de ontwikkelaar en hun referenties en reviews te checken. Een ontwikkelaar met een uitgebreide portfolio en positieve klantbeoordelingen is altijd een goed teken.

Daarnaast is het slim om te kijken naar hun expertise en ervaring in jouw specifieke branche. Een app ontwikkelen door iemand die bekend is met jouw niche kan beter helpen om een hoogwaardige app te ontwikkelen die aan al jouw eisen voldoet.

Ten slotte moet je overwegen hoe goed je kunt communiceren met de programmeur en of hun werkethiek past bij jouw doelen. Met deze stappen in gedachten kun je de zoektocht naar de perfecte app ontwikkelaar beginnen. Onthoud: hoe groot of klein een uitdaging ook lijkt, er is altijd wel een effectieve oplossing te vinden!

Wat verdient een app ontwikkelaar aan salaris in 2024?

App ontwikkelaar salaris [netto voorbeeld]

App ontwikkelaars kunnen een goed salaris verdienen. Dit is afhankelijk van het type applicatie dat ze ontwikkelen en het platform waarop ze draaien en werken. Het gemiddelde bruto salaris van een professionele app ontwikkelaar varieert van € 50.000 tot € 150.000 per jaar, afhankelijk van hun ervaring en vaardigheden.

Laten we als voorbeeld nemen dat je het gemiddelde uurtarief wil gaan rekenen van € 70 per uur voor je diensten. We calculeren 1200 werkuren per jaar die je kunt factureren. De bedrijfskosten houden we op € 10.000 in een jaar. Denk bij deze kosten aan computer, laptop, verzekeringen en een boekhouder. Ook reserveren we € 5.000 voor AOV en pensioen. Als we met deze gegevens een belastingtechnische berekening op toepassen, dan heb je als zelfstandige app ontwikkelaar een netto salaris van € 4.218 per maand.

Netto besteedbaar inkomen – 2024
 Belasting Bruto-netto 
Omzet uit uren (1.200 uur x € 70)€ 84.000   
Bedrijfskosten10.000  
Winst uit de onderneming€ 74.000 € 74.000 
Zelfstandigenaftrek (incl. startersaftrek)5.873  
MKB-winstvrijstelling9.068  
Premies AOV/pensioen/lijfrente5.000  
Inkomen box 1€ 54.059   
     
Belasting & Premie Volksverz.19.985   
Algemene heffingskorting1.423  
Arbeidskorting (arbeidsink. € 74.000)3.316  
Verschuldigde inkomstenbelasting€ 15.246 15.246
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw  3.141
Premies AOV/pensioen/lijfrente  5.000
Besteedbaar jaarinkomen  € 50.613

Toegepaste salaris gegevens

Belastingjaar = 2024
Uurtarief (exclusief btw) = € 70
Aantal declarabele uren per jaar = 1.200 uur
Andere bedrijfsinkomsten = geen
Jaarlijkse bedrijfskosten = € 10.000
Premies AOV/pensioen/lijfrente = € 5.000
Jaarlijks toevoegen aan reserves of buffer = geen
Voldoen aan urencriterium = ja
Recht op startersaftrek = ja

De salaris berekening betreft een indicatie, waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Persoonlijke omstandigheden zullen altijd leiden tot andere resultaten.

Bereken snel zelf jouw salaris

Zelf uitrekenen met meer of minder uren of met een lager of juist hoger uurtarief? Gebruik dan mijn eenvoudige bruto/netto inkomen-calculator en zie zo snel wat jouw salaris zal kunnen zijn. Zo weet je wat je per maand en per jaar kunt verdienen. Ook zie je gelijk wat je aan belastingen zou moeten betalen.

Wat reken jij als app ontwikkelaar? Deel jouw tarief

Tarieven app laten maken door app ontwikkelaar / developer

Iets wat zzp en freelance ontwikkelaars graag willen weten, is welke prijs of uurtarief ze kunnen rekenen. Is deze niet te hoog of te laag? Het tarief houd ook de ervaren professional bezig. Want wat rekent mijn concullega? Ook opdrachtgevers die een app willen laten maken, aanpassen of onderhouden willen graag op de hoogte zijn van de bedragen die worden gerekend.

Wat is jouw uurtarief (excl. btw) als ICT zzp?

 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   

Bekijk resultaten tarieven

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Werken als freelancer in de ICT

Werken als freelancer in de ICT

Hoe ga je starten als freelancer in de ICT en wat kan je verdienen? Veel ICT-ers in dienstverband kijken vol afgunst naar hun zelfstandige collega’s: uurtarieven van 70 tot wel 130 euro, terwijl ze zelf amper het beleg op hun brood verdienen. Waarom zouden ze zichzelf...

Lees meer
Uurtarief PHP programmeur

Uurtarief PHP programmeur

Wat kost of vraagt een PHP programmeur per uur? Een website, applicatie of andere web toepassing in PHP laten ontwerpen en programmeren? Dit kan je door een ervaren zelfstandige PHP programmeur laten uitvoeren. Wil je zelf freelance PHP developer worden en weten wat...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads