Uurtarief PHP programmeur

7 december 2022
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Wat kost of vraagt een PHP programmeur per uur?

Een website, applicatie of andere web toepassing in PHP laten ontwerpen en programmeren? Dit kan je door een ervaren zelfstandige PHP programmeur laten uitvoeren. Wil je zelf freelance PHP developer worden en weten wat je dan kan gaan verdienen? Een veel gestelde vraag is dan: wat kost of vraagt de zzp PHP programmeur per uur en wat is zijn salaris?

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

In de IT branche heb je vele verschillende vakgebieden en opleidingen, met ieder zijn eigen specialist. Dit kan zijn van freelancers die websites maken tot freelance software ontwikkelaars die complexe software en applicaties ontwikkelen. Zoals in alle branches kunnen ook de prijsverschillen onder deze zzp’ers flink verschillen. Dit hangt vooral af van de opleiding, vaardigheden en ervaring.

De PHP developer ontwikkelt en programmeert handige toepassingen voor een website in de scripttaal PHP. PHP staat voor Hypertext Preprocessor en is in tegenstelling tot HTML dynamisch. HTML staat voor Hyper Text Markup Language en zorgt alleen voor de opmaak van platte tekst, PHP zorgt voor verwerking van gegevens voor de echte functionaliteit achter een website of webshop. Zoals bijvoorbeeld een contactformulier of een CMS (Content Management System) wat je in staat stelt om jouw website op eenvoudige wijze via een controlepaneel te beheren. Denk ook aan een webshop waarbij PHP-script gebruikt wordt om de database met producten aan te sturen. PHP zorgt dus voor een goede werking van een dynamische website.

Tip voor starters: Lijkt het jou wat of zelf nog eens te starten als een zelfstandige PHP programmeur in de IT-sector? Wist je dat je dan een opleidingsbudget, ook wel het STAP budget genoemd, kunt krijgen om een opleiding, training of cursus mee te volgen? Zo kun je jezelf specialiseren en goed voorbereid aan de slag in de IT. Meer informatie over het STAP-budget vind je op deze website.

Bekijk en vergelijk hieronder de uurtarieven (excl. btw) en salaris van zzp en freelance PHP programmeurs.

Wat is het gemiddelde uurtarief programmeur?

Gemiddeld uurtarief PHP programmeur

Wat kost een PHP programmeur naar ervaring?

De exacte hoogte van het uurtarief is afhankelijk van het soort werkzaamheden en de ervaring. Gemiddeld factureert een PHP programmeur een tarief van € 80 per uur exclusief btw:

 1. Starter (Junior)
  € 30,00 tot € 65,00
 2. Gemiddeld (Medior)
  € 80,00
 3. Ervaren (Senior)
  € 75,00 tot € 140,00

Wat is het gemiddelde PHP programmeur salaris?

Als we het gemiddelde uurloon van 80 euro per uur nemen en uitgaan van 1200 declarabele werkuren per jaar, dan zal een PHP programmeur een netto besteedbaar inkomen van ongeveer 5210 euro per maand aan salaris verdienen. In deze voorbeeldberekening heb ik nog geen bedrijfskosten in meegenomen. Ook nog geen geld voor eventuele verzekeringen en een reservering voor de oude dag. Wel heb ik de verschuldigde belastingen, zoals de jaarlijkse inkomstenbelasting (IB) en inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet (Zvw) eraf getrokken.

Weten wat het tarief en salaris is van een freelance software engineer? Java expert? .NET specialist? Wat rekent een webdesigner? Wat kost een app laten maken? Bekijk en vergelijk de uurtarieven per vakgebied in de IT-sector.

Salaris PHP programmeur en Developer

Salaris berekening programmeur

Netto besteedbaar inkomen – 2023
Omzet uit uren (1.200 uur x € 80)€ 96.000   
Bedrijfskosten0  
Winst uit de onderneming€ 96.000 € 96.000 
Zelfstandigenaftrek7.153  
MKB-winstvrijstelling12.439  
Inkomen box 176.408   
     
Belasting & Premie Volksverz.28.640   
Algemene heffingskorting0  
Arbeidskorting (arbeidsink. € 96.000)1.256  
Tariefsaanpassing box 12.462+  
Verschuldigde inkomstenbelasting29.846 29.846
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw  3.635
Besteedbaar jaarinkomen  € 62.519

Toegepaste salaris gegevens

Belastingjaar = 2023
Uurtarief (exclusief btw) = € 80
Aantal declarabele uren per jaar = 1.200 uur
Andere bedrijfsinkomsten = geen
Jaarlijkse bedrijfskosten = geen
Jaarlijks toevoegen aan reserves of buffer = geen
Urencriterium = ja
Startersaftrek = ja

De salaris berekening betreft een indicatie, waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot andere resultaten.

Wat reken jij als PHP programmeur? Deel jouw uurtarief

PHP developer salaris en tarief

Wat zzp ontwikkelaars, programmeurs, developers en software engineers graag willen weten, is welke prijs of uurtarief ze kunnen rekenen. Is deze niet te hoog of juist te laag? Het salaris houd ook de ervaren professional bezig. Want wat rekent mijn concullega? Ook opdrachtgevers willen graag op de hoogte zijn van de bedragen die worden gerekend.

Wat is jouw uurtarief (excl. btw) als PHP programmeur?

 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   

Bekijk resultaten tarieven

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Kosten SEO specialist

Kosten SEO specialist

Wat doet een SEO specialist en wat gaat het kosten? Wil je als zzp’er je bestaande klantenkring uitbreiden, je omzet verhogen of een nieuwe dienst in de markt zetten? Dan is een vindbare bedrijfswebsite in een zoekmachine stap één. Goed geschreven SEO-teksten door een...

Lees meer
Uurtarief ICT zzp

Uurtarief ICT zzp

Wat kost of vraagt een zzp in de ICT? ICT zzp'er worden? Als opdrachtgever een zzp software developer inhuren? Software of een App laten ontwikkelen? Er zijn al veel zzp’ers actief in de ICT en IT development. Dit aantal zal alleen nog maar toenemen want er is een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads