Uurtarief ICT zzp

18 november 2022
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Wat kost of vraagt een zzp in de ICT?

ICT zzp’er worden? Als opdrachtgever een zzp software developer inhuren? Software of een App laten ontwikkelen? Er zijn al veel zzp’ers actief in de ICT en IT development. Dit aantal zal alleen nog maar toenemen want er is een blijvende vraag naar deze specialisten. De ICT (Informatie- en communicatietechnologie) en IT (Informatietechnologie) branche is heel divers. Elke programmeur heeft zijn eigen specialisme in één specifieke of meerdere programmeertalen. Een veel gestelde vraag is: wat kost of vraagt de ICT zzp gemiddeld per uur?

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

De zelfstandig professionals in de zakelijke dienstverlening en de ICT verdienen gemiddeld het meest van zelfstandige ondernemers met een eenmanszaak. Het gemiddelde uurtarief van alle branches bij elkaar genomen ligt op 51 euro per uur. De uurtarieven in de zakelijke dienstverlening en de ICT liggen ver boven dit bedrag, met respectievelijk 72 en 80 euro per uur.

Je hebt in de ICT branche heel veel competenties (vakgebieden), van webdesigners tot IT consultants en van freelance softwareontwikkelaars in technologieën en talen zoals .NET, ActionScript, Ajax, ASP, PHP, Assembler C, C#, C++, tot IT platform specialisten van Adobe, Android, Apache, OS, iOS, Microsoft, Java, Linux etc. Zoals in alle branches kunnen ook de prijsverschillen onder deze freelancers sterk verschillen. De vaardigheden en het ervaringsniveau dat een project vereist, zullen grotendeels bepalen hoeveel je voor de software developer met de juiste expertise gaat betalen.

Bekijk en vergelijk hieronder de uurtarieven (excl. btw) die zzp’ers en freelancers in de ICT factureren.

Gemiddeld uurtarief ICT zzp

Gemiddeld uurtarief ICT zzp

Wat is het uurtarief van een ICT zzp naar ervaring?

De exacte hoogte van het uurtarief is afhankelijk van het soort werkzaamheden en de ervaring. Gemiddeld factureert een ICT zzp’er een tarief van € 80 per uur exclusief btw:

 1. Starter (Junior)
  € 30,00 tot € 65,00
 2. Gemiddeld (Medior)
  € 80,00
 3. Ervaren (Senior)
  € 75,00 tot € 190,00

Wat verdient een ICT zzp’er per maand aan salaris?

Als we het gemiddelde uurloon van 80 euro per uur nemen en uitgaan van 1200 declarabele werkuren per jaar, dan zal een ICT zzp’er een netto besteedbaar inkomen van ongeveer 5210 euro per maand aan salaris hebben. In deze voorbeeldberekening heb ik nog geen bedrijfskosten in meegenomen. Ook nog geen geld voor eventuele verzekeringen en de oude dag. Wel heb ik de verschuldigde belastingen, zoals de inkomstenbelasting (IB) en inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet (Zvw) eraf getrokken.

Salaris IT specialist

ICT zzp salaris berekening

Netto besteedbaar inkomen – 2023
Omzet uit uren (1.200 uur x € 80)€ 96.000   
Bedrijfskosten0  
Winst uit de onderneming€ 96.000 € 96.000 
Zelfstandigenaftrek7.153  
MKB-winstvrijstelling12.439  
Inkomen box 176.408   
     
Belasting & Premie Volksverz.28.640   
Algemene heffingskorting0  
Arbeidskorting (arbeidsink. € 96.000)1.256  
Tariefsaanpassing box 12.462+  
Verschuldigde inkomstenbelasting29.846 29.846
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw  3.635
Besteedbaar jaarinkomen  € 62.519

Toegepaste salaris gegevens

Belastingjaar = 2023
Uurtarief (exclusief btw) = € 80
Aantal declarabele uren per jaar = 1.200 uur
Andere bedrijfsinkomsten = geen
Jaarlijkse bedrijfskosten = geen
Jaarlijks toevoegen aan reserves of buffer = geen
Urencriterium = ja
Startersaftrek = ja

De salaris berekening betreft een indicatie, waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot andere resultaten.

Wat reken jij als programmeur? Deel jouw uurtarief

Uurtarief IT programmeur

Iets wat freelance ontwikkelaars, programmeurs en software engineers graag willen weten, is welke prijs of uurtarief ze kunnen rekenen. Is deze niet te hoog of juist te laag? Het salaris houd ook de ervaren professional bezig. Want wat rekent mijn concullega? Ook opdrachtgevers willen graag op de hoogte zijn van de bedragen die worden gerekend.

Wat is jouw uurtarief (excl. btw) als ICT zzp?

 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   

Bekijk resultaten tarieven

Tip: Op de beste manier je ICT factuur maken en versturen

ICT factuur voor zzp

Je bent klaar met programmeren, tijd om je factuur te maken. Hoe begin je en wat zet je erop? Hoe verstuur je een factuur veilig naar je klant en zorg je dat het geld snel op je rekening staat? Met een handig online factuurprogramma maak en verstuur jij in een gebruiksvriendelijke omgeving direct een factuur die aan alle verplichte eisen voldoet. Hiervoor zijn geen geavanceerde vaardigheden, ervaring of boekhoudkennis voor vereist:

Voor je werk betaald worden en een gezonde cashflow hebben, is voor elk bedrijf – klein of groot – heel belangrijk. Zorg dat je vanaf de start van je bedrijf dan ook een solide factureringsprocedure hanteert!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Kosten SEO specialist

Kosten SEO specialist

Wat doet een SEO specialist en wat gaat het kosten? Wil je als zzp’er je bestaande klantenkring uitbreiden, je omzet verhogen of een nieuwe dienst in de markt zetten? Dan is een vindbare bedrijfswebsite in een zoekmachine stap één. Goed geschreven SEO-teksten door een...

Lees meer
Uurtarief PHP programmeur

Uurtarief PHP programmeur

Wat kost of vraagt een PHP programmeur per uur? Een website, applicatie of andere web toepassing in PHP laten ontwerpen en programmeren? Dit kan je door een ervaren zelfstandige PHP programmeur laten uitvoeren. Wil je zelf freelance PHP developer worden en weten wat...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads