Werken als freelancer in de ICT

25 augustus 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Veel ICT-ers in dienstverband kijken vol afgunst naar hun zelfstandige collega’s: uurtarieven van 100 tot 125 euro, terwijl ze zelf amper het beleg op hun brood verdienen. Waarom zouden ze zichzelf dat onthouden? Louter op basis van dat gewilde uurloon en het eigen baas zijn, wagen ze de sprong in het diepe en stappen naar de KvK.

Gemakshalve vergeten zij wat er allemaal nog meer bij zelfstandig ondernemerschap komt kijken: een onzeker bestaan waarin je soms niet weet waar je je volgende klant vandaan moet halen, een bankrekening die indikt wanneer je ziek bent of op vakantie gaat en een pensioen dat zichzelf niet opbouwt.

Vooral voor veel startende ICT-ers is het een moeilijke markt. De financiële crisis heeft een diep gat geslagen in zowel de hoeveelheid opdrachten op de markt als het gangbare uurtarief. De hierboven vermelde droomtarieven zijn alleen nog voor de beste specialisten weggelegd. Bovendien leggen opdrachtgevers die bedragen niet meer zo makkelijk neer. Niet alleen moet je steeds feller onderhandelen om een fatsoenlijk uurloon te kunnen handhaven, ook wordt ervaring steeds belangrijker gevonden.

Specialiseer je!

Als je na deze waarschuwing nog steeds zzp’er wilt worden in de ICT, kun je wel een aantal tips gebruiken. De beste tip is: specialiseer je. Voor generalisten is er nauwelijks een markt, voor ICT-ers die iets kunnen wat bijna niemand anders kan is daarentegen altijd volop werk. Zorg dat je expert bent in bijvoorbeeld Php, Sap, Oracle, Java, .NET, Unix, Websphere of SQL en je zult altijd klanten weten te vinden. Zorg daarnaast natuurlijk ook dat jou algemene kennis van andere software op peil blijft. Dan kun je in de sector aan de slag als projectleider, netwerkspecialist, systeembeheerder, tester, dba (database administrator), ontwikkelaar, consultant, analist, of webdesigner.

Klanten

Ook als je zich specialiseert, kun je niet gaan zitten wachten tot zich een klant aandient. Je zult actief op opdrachtenjacht moeten gaan. De eenvoudigste manier, zeker als je er al een aantal jaren in dienstverband op hebt zitten, is te rade te gaan bij jou netwerk. Grote kans dat een voormalig werkgever nog een opdrachtje voor je uit de ijskast wil halen.

Een andere manier is je te laten bemiddelen door een bemiddelingsbureau. Deze bureaus hebben vaak grote ondernemingen als klant, waardoor je als kleine zzp’er het ‘risico’ loopt zomaar een bedrijf als Philips of Vodafone in jouw portfolio te hebben staan. Laat je zich echter niet inpakken door die bureaus: ze schepen je vaak af met een uurtarief dat een fractie is van wat zij bedingen bij de opdrachtgevers. Een marge van 25% is heel normaal. Ook kun je het gevoel krijgen dat in dienst bent bij zo’n bureau, wat waarschijnlijk niet de inzet was toen je voor uzelf begon. Het voordeel van die bureaus is natuurlijk dat je zelf niet aan acquisitie hoeft te doen.

Je kunt ook jou heil zoeken op internet. Er zijn genoeg freelance-marktplaatsen waarop je ICT-projecten kunt vinden, van megaprojecten bij grote opdrachtgevers of bemiddelingsbureaus tot schnabbels bij kleine of middelgrote ondernemingen. Ook kun je op deze marktplaatsen een profiel aanmaken en zo jou expertise kenbaar kunt maken aan mogelijke opdrachtgevers.

Hoe word ik zzp’er in de ICT?

Als je zelfstandig ondernemer wilt worden in de ICT-sector, zul je wel aan een aantal formaliteiten en regels moeten voldoen voordat je gaat starten als freelance zzp’er. Lees hier de stappenplan

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Kosten SEO specialist

Kosten SEO specialist

Wat doet een SEO specialist en wat gaat het kosten? Wil je als zzp’er je bestaande klantenkring uitbreiden, je omzet verhogen of een nieuwe dienst in de markt zetten? Dan is een vindbare bedrijfswebsite in een zoekmachine stap één. Goed geschreven SEO-teksten door een...

Lees meer
Uurtarief PHP programmeur

Uurtarief PHP programmeur

Wat kost of vraagt een PHP programmeur per uur? Een website, applicatie of andere web toepassing in PHP laten ontwerpen en programmeren? Dit kan je door een ervaren zelfstandige PHP programmeur laten uitvoeren. Wil je zelf freelance PHP developer worden en weten wat...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads