Groeien als zzp’er of niet?

1 september 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Veel zzp’ers zijn huiverig voor groei

Meer omzet draaien of personeel aannemen is lang niet altijd het doel van zelfstandig ondernemers. Sterker nog, zo’n 60 procent van de zzp’ers wil liever de huidige omzet en klanten behouden en niet groeien.

Groeien lijkt het ultieme doel voor een ondernemer, maar dat is lang niet altijd het geval. Maar meer werken en personeel aannemen brengt ook financiële risico’s met zich mee. Slechts 34 procent van de zzp’ers wil groeien volgens cijfers van de Kamer van Koophandel. Toch hoeft personeel in dienst nemen geen risico te zijn. Je zou je personeel dan onder kunnen brengen bij een payrolldienstverlener zoals bijvoorbeeld Mettom.nl. Die nemen dan de complexiteit van het werkgeverschap over, zoals de salarisadministratie, regelen pensioen en zorgen zelfs voor doorbetaling bij ziekte. Vaak betaal je voor deze payrollservice een opslag (fee) bovenop het brutoloon van je werknemer.

Kwart zzp’ers wil in loondienst

Maar liefst 26 procent van de zzp’ers zou liever (gedeeltelijk) in loondienst werken. Vaak zijn ze ontevreden over hun inkomen of valt het ondernemerschap zwaarder dan verwacht. Zo hebben beginnende zzp’ers vaak moeite met het vinden van opdrachtgevers waardoor het hen financieel niet voor de wind gaat. Onder ondernemers met personeel gaat het om 16 procent die liever onder contract willen werken.

Zelf harder werken

Wanneer een bedrijf wel gaat groeien wordt de hoeveelheid werk door de ondernemer zelf opgevangen, namelijk voor 70 procent van de zzp’ers tegenover 60 procent van de ondernemers met medewerkers. Ook zegt een derde van de zelfstandig ondernemers nee tegen nieuwe opdrachten.

Liever geen personeel of toch wel?

De voornaamste reden dat zzp’ers geen personeel aannemen is dat zij er de noodzaak niet van inzien of door financiële onzekerheden die erbij komen kijken. Bovendien is een op de vier zzp’ers tevreden met de huidige inkomsten. Wel wordt er samengewerkt met andere zzp’ers, zoals in een netwerkbedrijf. Daar kunnen zij dankzij het netwerk van zelfstandigen ook voldoende opdrachten verwerven. Ook worden vrienden en familie soms ingeschakeld wanneer de werkdruk toeneemt.

Mocht je twijfelen en toch eigenlijk wel personeel kunnen gebruiken en geen risico willen lopen, dan loont het zeker de moeite om te kijken naar Mettom payroll dienstverlening. Succes met ondernemen!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Verschil tussen zzp en freelancer

Verschil tussen zzp en freelancer

Zzp (Zelfstandig zonder personeel) en freelancer zijn termen die veel gebruikt worden en verschillen niet veel van elkaar. Het zijn beiden geen rechtsvormen, het geeft alleen aan dat ze zelfstandig opdrachten voor een vast uurtarief uitvoeren, ze zijn ondernemer met...

Lees meer
Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen

Je hebt er wellicht als zzp’er nog niet bij stilgestaan, maar ook in deze rechtsvorm kun je je bedrijf verkopen. Het feit dat je een eenmanszaak hebt, betekent niet dat je in de loop der jaren - als bijvoorbeeld timmerman in de bouw, webdesigner, marketeer of...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads