Groeien als zzp’er of niet?

30 april 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

Veel zzp’ers huiverig voor groei

Meer omzet draaien of personeel aannemen is lang niet altijd het doel van zelfstandig ondernemers. Sterker nog, zo’n 60 procent van de zzp’ers wil liever de huidige omzet en klanten behouden en niet groeien.

Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?

 

Groeien lijkt het ultieme doel voor een ondernemer, maar dat is lang niet altijd het geval. Maar meer werken en personeel aannemen brengt ook financiële risico’s met zich mee. Slechts 34 procent van de zzp’ers wil groeien volgens cijfers van de Kamer van Koophandel.

Kwart zzp’ers wil in loondienst

Maar liefst 26 procent van de zzp’ers zou liever (gedeeltelijk) in loondienst werken. Vaak zijn ze ontevreden over hun inkomen of valt het ondernemerschap zwaarder dan verwacht. Zo hebben beginnende zzp’ers vaak moeite met het vinden van opdrachtgevers waardoor het hen financieel niet voor de wind gaat. Onder ondernemers met personeel gaat het om 16 procent die liever onder contract willen werken.

Zelf harder werken

Wanneer een bedrijf wel groeit wordt de hoeveelheid werk door de ondernemer zelf opgevangen, namelijk voor 70 procent van de zzp’ers tegenover 60 procent van de ondernemers met medewerkers. Ook zegt een derde van de zelfstandig ondernemers nee tegen nieuwe opdrachten.

Liever geen personeel

De voornaamste reden dat zzp’ers geen personeel aannemen is dat zij er de noodzaak niet van inzien of door financiële onzekerheden die erbij komen kijken. Bovendien is een op de vier zzp’ers tevreden met de huidige inkomsten. Wel wordt er samengewerkt met andere zzp’ers, zoals in een netwerkbedrijf. Daar kunnen zij dankzij het netwerk van zelfstandigen ook voldoende opdrachten verwerven. Ook worden vrienden en familie soms ingeschakeld wanneer de werkdruk toeneemt.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

” ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen “

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Gratis factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen

Je hebt er wellicht als zzp’er nog niet bij stilgestaan, maar ook in deze rechtsvorm kun je je bedrijf verkopen. Het feit dat je een eenmanszaak hebt, betekent niet dat je in de loop der jaren - als bijvoorbeeld timmerman in de bouw, webdesigner, marketeer of...

Lees meer
Verschil tussen zzp en freelancer

Verschil tussen zzp en freelancer

Zzp (Zelfstandig zonder personeel) en freelancer zijn termen die veel gebruikt worden en verschillen niet veel van elkaar. Het zijn beiden geen rechtsvormen, het geeft alleen aan dat ze zelfstandig opdrachten voor een vast uurtarief uitvoeren, ze zijn ondernemer met...

Lees meer
Download factuur voorbeeld
Gratis factuur download