Opdrachtovereenkomst bij inhuren zzp

10 augustus 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Bij het inhuren van extern personeel, zoals een zzp’er of freelancer zit u als bedrijf aan veel minder regels gebonden dan bij het aannemen van vast personeel: u hoeft geen loonheffingen af te dragen, hoeft geen vakantiedagen of dertiende maand uit te betalen en zit niet vast aan een lastig ontslagrecht. In plaats daarvan spreekt u met de zzp’er een overeenkomst af, waar alle details over de opdracht instaan.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

De meeste zzp’ers werken op basis van een freelance overeenkomst. Dit heet officieel een overeenkomst van opdracht en is aan regels gebonden, waaraan zzp’er én opdrachtgever zich moeten houden.

Zorg er dus voor dat alle essentiële informatie op papier staat voordat de zzp’er voor uw bedrijf begint te werken. Om problemen met de ambtenaren van de Belastingdienst te voorkomen kunt u dit papier beter geen ‘contract’ noemen, want dan denken zij dat het om een arbeidscontract gaat. Noem het daarom liever een ‘opdrachtovereenkomst’. Zet er ook een zin in als: “Partijen beogen met de overeenkomst geen arbeidsovereenkomst af te sluiten, maar een overeenkomst van opdracht”.

Wat moet er in de overeenkomst staan?

Beschrijf in die overeenkomst zaken als:

  • Opdrachtomschrijving: welke werkzaamheden gaat de zzp’er verrichten? Wat is het eindresultaat van zijn werk?
  • Afsluiting: Wanneer moet het werk af zijn?
  • Tarief: dit kan een uurtarief zijn of een totaaltarief voor de gehele opdracht. Maak duidelijk of dit de prijs is met of zonder btw.

Overdrijf echter niet in het vastleggen van de gang van zaken van de zzp’er, want een van zijn belangrijkste kenmerken is zijn vrijheid. Het gaat erom dat het eindresultaat van de opdracht wordt behaald, hoe de zzp’er dat in de praktijk invult is aan hem. De werkzaamheden moeten naar eigen inzicht en zonder toezicht van de opdrachtgever kunnen worden gedaan. Leg daarom niets vast over een gezagsverhouding (behalve dan dat die er niet is). Leg ook niet vast waar en wanneer de zzp’er zijn werk doet, tenzij de locatie en werktijden van belang zijn voor de opdracht.

Opdrachtovereenkomst opstellen

Hieronder kunt u eenvoudig een opdrachtovereenkomst opstellen voor het inhuren van een zzp’er. Deze overeenkomst wordt vormgegeven als een overeenkomst van opdracht. Hierdoor kan voorkomen worden dat de Belastingdienst of het UWV de overeenkomst ziet als een arbeidsovereenkomst met alle gevolgen van dien!

Gratis modelovereenkomst downloaden

Houd bij het inhuren van zzp’ers rekening met de fiscus. Niet iedereen die zich zelfstandig ondernemer noemt, is er namelijk ook een voor de Belastingdienst. Daarom moet er, zeker bij langere klussen, een modelovereenkomst voor zzp’er worden opgesteld. Dat is een overeenkomst (voorheen VAR-verklaring) die de fiscus afgeeft over de werkrelatie van de zzp’er.

Opdrachtovereenkomst bewaren in uw administratie

Als u een zzp’er inhuurt, betaalt u geen loon. In plaats daarvan krijgt u na afloop van (of gedurende) de werkzaamheden een factuur. Daar zal ook een percentage (meestal 21%) aan btw op staan. Deze door u betaalde btw krijgt u bij de aangifte omzetbelasting terug (of wordt verrekend met de btw die u hebt gekregen van uw klanten). Het factuurbedrag zonder btw kunt u van uw inkomstenbelasting aftrekken als zakelijke kosten.

Zorg ervoor dat u de opdrachtovereenkomst bewaart in uw administratie, samen met een kopie van de VAR-verklaring en van het identiteitsbewijs van de zzp’er. Deze moet u zeven jaar bewaren.

Een deskundig zzp-oog

Een zzp’er kan fungeren als een nieuwe motor in uw bedrijf: hij ziet – met zijn deskundigheid – precies wat er allemaal beter of sneller kan. Het is voor u slim om die expertise te gebruiken om uw bedrijf op een hoger plan te tillen. U kunt hem daarom vragen om tussen de bedrijven door aantekeningen te maken over wat hem allemaal opvalt in uw bedrijf. Zorg wel dat hierbij de hoofdopdracht niet in het gedrang komt.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Rechtsvorm kiezen

Rechtsvorm kiezen

Bij het starten van een onderneming dient u eerst een rechtsvorm voor uw onderneming te kiezen. De rechtsvorm is niet meer of minder dan de juridische vorm waarin u uw onderneming giet. De rechtsvorm bepaalt de mate waarin u als ondernemer persoonlijk aansprakelijk...

Lees meer

Eenmanszaak

Bij een eenmanszaak drijft u de onderneming als zzp'er alleen. Dat is het geval als u een zelfstandig beroep uitoefent zoals bijvoorbeeld een timmerman, koerier, boekhouder of als u de enige eigenaar van uw bedrijf bent. U kunt dus ook een eenmanszaak hebben als u...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads