Zzp’er inhuren als werkgever

10 augustus 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Voor bedrijven brengt de opkomst en het inhuren van een zzp’er of freelancer meer flexibiliteit en minder kosten met zich mee. Een zzp inhuren? Hoe gaat dat in zijn werk? Waar moet ik op letten?

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 
Bijna alle bedrijven doen het: zzp’ers inhuren in plaats van mensen in dienst te nemen. Het kost even wat meer, zo’n ‘flexibele kracht’, maar je kunt er zo weer van af als er even minder werk is. U kunt zzp’ers inhuren voor projecten van een klein uurtje tot een paar maanden of zelfs jaren. Daarbij zit u aan veel minder regels gebonden dan bij het aannemen van vast personeel.

Zzp’ers kunnen een uitstekende toevoeging vormen voor uw bedrijf. Ze zijn immers flexibel inzetbaar, zeer kundig en hebben veel ervaring op hun specifieke vakgebied. Omdat ze voor meerdere verschillende bedrijven hebben gewerkt, hebben ze vaak veel meer ervaring dan een gewone werknemer. Bovendien zijn ze vaak heel gedreven, omdat ze het beste uit zichzelf willen halen bij elke opdracht.

Wat zijn de voordelen van inhuren zzp of freelancer?

De voordelen van het tijdelijk inhuren van een zelfstandige ondernemer op een rijtje:

 • Grote flexibiliteit;
 • Geen (loon)administratie;
 • Geen arbeidscontract en dus geen verplichtingen;
 • Geen aansprakelijkheid voor sociale lasten en loonbelasting;
 • Uitsluitend betaling voor de werkelijk gewerkte uren;
 • Geen uitbetaling bij ziekte;
 • Facturatie achteraf.

Modelovereenkomst

U heeft als opdrachtgever het voordeel dat u voor het inhuren van een zelfstandige ondernemer geen loonheffing hoeft af te dragen. Maar om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en te voorkomen dat de ingehuurde zzp’er feitelijk niets anders is dan een verkapte medewerker in loondienst (u geen loonheffing betalen en de zzp’er gebruik maken van belastingvoordelen zoals; starters- en zelfstandigenaftrek) dient er een Modelovereenkomst, voorheen VAR-verklaring, te worden opgesteld die vooraf wordt goedgekeurd door de Belastingdienst. U bent zo beiden verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie en daardoor ook allebei aansprakelijk te stellen als achteraf toch een verkapt loondienstverband door de Belastingdienst wordt geconstateerd. Zorg dus voor een correcte modelovereenkomst voor zzp’ers.

Opdrachtovereenkomst opstellen bij inhuren zzp

Behoefte aan aanvullende voorwaarden voor inhuur? De meeste zzp’ers werken op basis van een freelance overeenkomst. Dit heet officieel een overeenkomst van opdracht en is aan regels gebonden, waaraan zzp’er en u als opdrachtgever zich moeten houden. Zorg er dus voor dat u ook zo’n opdrachtovereenkomst opstelt voordat u een zzp’er gaat inhuren. Let wel op dat deze contracten niet door de Belastingdienst zijn beoordeeld.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Zzp’er inhuren als particulier

Zzp’er inhuren als particulier

Het is voor particulieren ook heel aantrekkelijker om een zelfstandige klusjesman, stukadoor, elektricien of tuinman in te huren. En niet te vergeten zelfstandige thuisverplegers, poetsvrouwen en PC-dokters of voor uw belastingaangifte. Door de veelal lagere...

Lees meer
Opdrachtovereenkomst bij inhuren zzp

Opdrachtovereenkomst bij inhuren zzp

Bij het inhuren van extern personeel, zoals een zzp'er of freelancer zit u als bedrijf aan veel minder regels gebonden dan bij het aannemen van vast personeel: u hoeft geen loonheffingen af te dragen, hoeft geen vakantiedagen of dertiende maand uit te betalen en zit...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads