Zzp’er inhuren als werkgever

Voor bedrijven brengt de opkomst en het inhuren van een zzp’er of freelancer meer flexibiliteit en minder kosten met zich mee. Een zzp inhuren? Hoe gaat dat in zijn werk? Waar moet ik op letten?

Tip!  Een programma om op de beste manier jouw boekhouding te doen? Ideaal voor zzp
Bijna alle bedrijven doen het: zzp’ers inhuren in plaats van mensen in dienst te nemen. Het kost even wat meer, zo’n ‘flexibele kracht’, maar je kunt er zo weer van af als er even minder werk is. U kunt zzp’ers inhuren voor projecten van een klein uurtje tot een paar maanden of zelfs jaren. Daarbij zit u aan veel minder regels gebonden dan bij het aannemen van vast personeel.

Zzp’ers kunnen een uitstekende toevoeging vormen voor uw bedrijf. Ze zijn immers flexibel inzetbaar, zeer kundig en hebben veel ervaring op hun specifieke vakgebied. Omdat ze voor meerdere verschillende bedrijven hebben gewerkt, hebben ze vaak veel meer ervaring dan een gewone werknemer. Bovendien zijn ze vaak heel gedreven, omdat ze het beste uit zichzelf willen halen bij elke opdracht.

Wat zijn de voordelen van inhuren zzp of freelancer?

De voordelen van het tijdelijk inhuren van een zelfstandige ondernemer op een rijtje:

  • Grote flexibiliteit;
  • Geen (loon)administratie;
  • Geen arbeidscontract en dus geen verplichtingen;
  • Geen aansprakelijkheid voor sociale lasten en loonbelasting;
  • Uitsluitend betaling voor de werkelijk gewerkte uren;
  • Geen uitbetaling bij ziekte;
  • Facturatie achteraf.

Modelovereenkomst

U heeft als opdrachtgever het voordeel dat u voor het inhuren van een zelfstandige ondernemer geen loonheffing hoeft af te dragen. Maar om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en te voorkomen dat de ingehuurde zzp’er feitelijk niets anders is dan een verkapte medewerker in loondienst (u geen loonheffing betalen en de zzp’er gebruik maken van belastingvoordelen zoals; starters- en zelfstandigenaftrek) dient er een Modelovereenkomst, voorheen VAR-verklaring, te worden opgesteld die vooraf wordt goedgekeurd door de Belastingdienst. U bent zo beiden verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie en daardoor ook allebei aansprakelijk te stellen als achteraf toch een verkapt loondienstverband door de Belastingdienst wordt geconstateerd. Zorg dus voor een correcte modelovereenkomst voor zzp’ers.

Opdrachtovereenkomst opstellen bij inhuren zzp

Behoefte aan aanvullende voorwaarden voor inhuur? De meeste zzp’ers werken op basis van een freelance overeenkomst. Dit heet officieel een overeenkomst van opdracht en is aan regels gebonden, waaraan zzp’er en u als opdrachtgever zich moeten houden. Zorg er dus voor dat u ook zo’n opdrachtovereenkomst opstelt voordat u een zzp’er gaat inhuren. Let wel op dat deze contracten niet door de Belastingdienst zijn beoordeeld.

De zzp boekhouding met online boekhoudprogramma

Startende zzp? Zet gratis & eenvoudig je boekhouding op

Als zzp'er met een eenmanszaak ben je verplicht om een administratie te voeren. Dit hoeft echt niet gelijk door een boekhouder gedaan te worden en kan je heel eenvoudig zelf zonder boekhoudkennis doen. Zelf ervaren hoe eenvoudig het werkt?