Laat u als ondernemer niet oplichten!
Steeds meer zzp’ers worden slachtoffer van acquisitiefraude. Malafide advertentieverkopers kloppen hen als acquisitiefraudeurs geld uit de zakken in ruil voor een zinloze of zelfs niet bestaande naamsvermelding in een online bedrijvengids. Denk niet te snel: dat overkomt alleen een handvol naïevelingen. Jaarlijks verdienen enkele honderden oplichters een geschatte 400 miljoen aan de Nederlandse (zzp) ondernemers.
Mijn beste tip voor alle zzp'ers?
- Mijn review: 4.9 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
Het aantal acquisitiefraudeurs stijgt zorgwekkend, aangemoedigd door hun eigen succes. De ene na de andere nep-website wordt gelanceerd; gevuld met gestolen bedrijfslogo’s en adresgegevens. Niet betalen levert steevast inschakeling van incassobureaus op. Ondernemers voelen zich vaak zo opgejaagd dat ze de nota betalen alleen om van de stress verlost te zijn. Het heeft de fraudeurs een treffende bijnaam opgeleverd: de spooknotamaffia
Hoe gaat acquisitiefraude in zijn werk?
Via callcenters word je gevraagd of je vermeld wilt worden in een online bedrijvengids. Nee zeggen is vaak niet afdoende! Via slinkse bel protocollen lokken ze maandelijks duizenden ondernemers in de val. Een handtekening onder een fax waarmee je vermelding op een site denkt te kunnen beëindigen betekent juist dat je een contract aangaat. Een telefonische correctie van (expres!) foutief aangeleverde adresgegevens betekent in feite dat je een overeenkomst aangaat. Het palet trucs wordt met het jaar breder en geraffineerder.
Eigen schuld, dikke bult..
Het Juridisch Loket helpt alleen particulieren, dus daar kun je als ondernemer niet terecht. Sinds 2008 worden particulieren door de wet beter beschermd tegen oplichting, maar zzp-ondernemers niet.
In de rechtszaal blijkt bedrog meestal maar moeilijk te bewijzen, zelfs met het wetboek van strafrecht in de hand. Misleiding en gebrek aan wilsovereenstemming worden maar al te vaak niet bewezen verklaard. “Had u de kleine lettertjes maar moeten lezen.” Denk daarom niet: laat het maar voorkomen, want dat win ik op mijn sloffen! De bewijslast ligt namelijk bij het slachtoffer en niet opgenomen misleidende telefoontjes zijn geen bewijs. Gevolg: de fraudeur fietst fluitend tussen de mazen van de wet door. Doe vooral aangifte bij de politie. Betaal facturen van deze fraudeurs in geen geval en zoek contact met het Fraudehelpdesk. Helaas bezoek je als zzp’er dit soort sites meestal pas NADAT het kwaad geschied is. Adviezen over wat je niet had moeten doen zijn dan mosterd na de maaltijd. Preventie via sociale media is daarom zinvol.
Aangeven acquisitiefraude
Steunpunt Fraudehelpdesk is het landelijk meldpunt voor acquisitie(advertentie)fraude. Iedere particulier, zzp’er en freelancer die zich gedupeerd of misleid voelt door bedrijven op het gebied van advertentiecontracten, vermeldingen op websites, vermeldingen in internetgidsen en spooknota’s, kunnen hier acquisitiefraude aangeven.
Facebookpagina over acquisitiefraude
Op facebook is er een pagina over acquisitiefraude. Ondernemers kunnen elkaar hier helpen met tips, links en ervaringen uitwisselen.
Gebruik die ‘vind-ik-leuk’-knop, of retweet de link. Hopelijk bereiken de waarschuwingen en tips dan op tijd zo veel mogelijk ondernemers!