Presenteren als zzp’er

4 oktober 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Wat is presenteren en hoe doe je dat goed?

Een presentatie geven is een vaardigheid. Goed presenteren houdt in dat je informatie deelt met een publiek op een gestructureerde en boeiende manier.

Er zijn verschillende vormen van presenteren die ZZP’ers kunnen overwegen om hun boodschap effectief over te brengen. Enkele populaire presentatievormen zijn:

  1. Spreken voor een groep: Dit is de meest traditionele vorm van presenteren, waarbij je voor een live publiek staat en mondeling informatie deelt. Dit kan variëren van informele presentaties tot formele toespraken. Hierbij maak je gebruik van presentatiesoftware zoals PowerPoint, Keynote of Prezi om visuele ondersteuning te bieden tijdens je presentatie.
  2. Webinars: Dit zijn online presentaties die worden gegeven via webconferentiesoftware. Ze zijn interactief en bieden vaak ook de mogelijkheid voor deelnemers om vragen te stellen en deel te nemen aan discussies.
  3. Workshops en trainingen: In dit format ben je niet alleen aan het presenteren, maar ook aan het trainen of coachen van deelnemers. Het is meestal interactiever en gericht op het leren van nieuwe vaardigheden of kennis.
  4. Pitching: Dit is het presenteren van je idee, product of bedrijf in een beknopte, overtuigende vorm, meestal met als doel investeerders, potentiële klanten of partners aan te trekken. Bij dit type presentatie laat je het product of de dienst daadwerkelijk zien in actie. Het kan bijvoorbeeld gaan om een live demonstratie van software, een product demonstratie op locatie of het tonen van een fysiek product.

Door te kiezen voor de juiste presentatievorm kun je als ondernemer je boodschap op een duidelijke en boeiende manier overbrengen naar jouw doelgroep.

Drie tips voor een geslaagde presentatie

Een presentatie geven gaat niet iedereen gemakkelijk af. Toch kun je er als zzp’er niet altijd omheen. Stel nu dat je de gelegenheid krijgt om jouw product of diensten te presenteren. Zo’n buitenkans laat je toch niet schieten? Handig om te weten: presenteren is te leren! De grote vraag is: Hoe doe je dat?

Heb je binnenkort een presentatie op de agenda staan? Dan valt of staat alles met een goede voorbereiding. Met de volgende drie tips vergroot je jou kans op succes.

1. Zorg bij presenteren voor een goede opbouw

Een goede presentatie heeft een duidelijke opbouw en structuur. Hij bestaat uit drie delen: een kop, een romp en een staart. De kop is de introductie. Hierin vertel je in het kort iets over jezelf, jouw bedrijf en jouw motivatie. De romp is het inhoudelijke deel van jouw presentatie. Hierin vertel je de hoofdboodschap. Vaak is het raadzaam om van de big picture naar de details te gaan, gevolgd door een korte samenvatting. De staart tot slot, is de afsluiter.

2. Maak gebruik van de juiste hulpmiddelen

Wil je de aandacht van het publiek vasthouden, dan telt ook de entourage. Zorg voor een goede temperatuur, belichting, geluidsvoorziening en ventilatie. Maak je gebruik van audiovisuele hulpmiddelen? Bereid je dan goed voor door te ontdekken hoe alles werkt. Voorkom dat je jouw slides volpropt met grote lappen tekst, of dat je tekst van het scherm gaat aflezen. Powerpoint dient vooral ter ondersteuning. Uiteindelijk draait het natuurlijk om dat boeiende verhaal dat je te vertellen hebt!

3. Zorg voor interactie met jouw publiek

Wat is het geheim van sprekers die hun publiek urenlang weten te boeien? Heel eenvoudig: interactie! Maak congruent gebruik van lichaamstaal, zoek oogcontact en verdiep je in jouw toehoorders. Wie zijn ze, wat zijn hun interesses en belangen? Als je daarbij weet aan te sluiten, heb je ze al voor een groot deel mee.

Geslaagd presenteren als zzp’er draait om het overtuigen van je publiek van de waarde van jouw product en tegelijkertijd een professionele en boeiende indruk maken.

Overtuigend presenteren mag dan spannend zijn, het is ook een uitdaging. De uitdaging om jouw verhaal aan te laten sluiten op het verhaal van anderen. Met de juiste voorbereiding valt er een wereld te winnen. Ik wens je alvast veel succes!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Businessevent organiseren

Businessevent organiseren

Als zzp’er een businessevent organiseren: 10 tips Het aantal mensen dat als zzp’er werkt is de afgelopen decennia flink gegroeid en zal ook blijven groeien. Veel van deze mensen werken veelal vanuit huis, of op locatie bij klanten. Hoewel zij niet - zoals veel grote...

Lees meer
Facebook Advertising

Facebook Advertising

Hoe werkt Facebook Advertising voor lokale zzp'ers? Facebook Advertising (afgekort FB ads), wat staat voor adverteren op facebook, biedt lokale bedrijven zoals zzp'ers een krachtig instrument om de lokale gemeenschap in de regio te bereiken en hun bedrijf te laten...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads