Presenteren als zzp’er

16 augustus 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

Home  |  Over  |  Contact

Drie tips voor een geslaagde presentatie

Een presentatie geven gaat niet iedereen gemakkelijk af. Toch kunt u er als zzp’er niet altijd omheen. Stel nu dat u de gelegenheid krijgt om uw product of diensten te presenteren. Zo’n buitenkans laat u toch niet schieten? Handig om te weten: presenteren is te leren! De grote vraag is: Hoe doet u dat?

Heeft u binnenkort een presentatie op de agenda staan? Dan valt of staat alles met een goede voorbereiding. Met de volgende drie tips vergroot u uw kans op succes.

1. Zorg voor een goede opbouw

Een goede presentatie heeft een duidelijke opbouw en structuur. Hij bestaat uit drie delen: een kop, een romp en een staart. De kop is de introductie. Hierin vertelt u in het kort iets over uzelf, uw bedrijf en uw motivatie. De romp is het inhoudelijke deel van uw presentatie. Hierin vertelt u de hoofdboodschap. Vaak is het raadzaam om van de big picture naar de details te gaan, gevolgd door een korte samenvatting. De staart tot slot, is de afsluiter.

2. Maak gebruik van de juiste hulpmiddelen

Wilt u de aandacht van het publiek vasthouden, dan telt ook de entourage. Zorg voor een goede temperatuur, belichting, geluidsvoorziening en ventilatie. Maakt u gebruik van audiovisuele hulpmiddelen? Bereid u dan goed voor door te ontdekken hoe alles werkt. Voorkom dat u uw slides volpropt met grote lappen tekst, of dat u tekst van het scherm gaat aflezen. Powerpoint dient vooral ter ondersteuning. Uiteindelijk draait het natuurlijk om dat boeiende verhaal dat u te vertellen hebt!

3. Zorg voor interactie met uw publiek

Wat is het geheim van sprekers die hun publiek urenlang weten te boeien? Heel eenvoudig: interactie! Maak congruent gebruik van lichaamstaal, zoek oogcontact en verdiep u in uw toehoorders. Wie zijn ze, wat zijn hun interesses en belangen? Als u daarbij weet aan te sluiten, hebt u ze al voor een groot deel mee.

Presenteren mag dan spannend zijn, het is ook een uitdaging. De uitdaging om uw verhaal aan te laten sluiten op het verhaal van anderen. Met de juiste voorbereiding valt er een wereld te winnen. Ik wens u alvast veel succes!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

” ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen “

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Gratis factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Bedrijfskleding bedrukken

Bedrijfskleding bedrukken

Het hebben van een visuele identiteit kan jouw eenmanszaak helpen groeien. Zo heeft een logo dat prominent op de bedrijfskleding wordt weergegeven verschillende voordelen. Niet voor niets hebben heel veel bedrijven, van McDonald's tot Smederij Klück, hun bedrijfslogo...

Lees meer
Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie

De invloed van SEO op de vindbaarheid van je website Als ZZP’er doe je er waarschijnlijk alles aan om zo goed mogelijk in the picture te komen bij je doelgroep. Je website is daarvoor een uitstekende online tool, mits deze wel gevonden wordt uiteraard. Dit laatste...

Lees meer
Download factuur voorbeeld
Gratis factuur download