Presenteren als zzp’er

4 oktober 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Drie tips voor een geslaagde presentatie

Een presentatie geven gaat niet iedereen gemakkelijk af. Toch kunt u er als zzp’er niet altijd omheen. Stel nu dat u de gelegenheid krijgt om uw product of diensten te presenteren. Zo’n buitenkans laat u toch niet schieten? Handig om te weten: presenteren is te leren! De grote vraag is: Hoe doet u dat?

Heeft u binnenkort een presentatie op de agenda staan? Dan valt of staat alles met een goede voorbereiding. Met de volgende drie tips vergroot u uw kans op succes.

1. Zorg voor een goede opbouw

Een goede presentatie heeft een duidelijke opbouw en structuur. Hij bestaat uit drie delen: een kop, een romp en een staart. De kop is de introductie. Hierin vertelt u in het kort iets over uzelf, uw bedrijf en uw motivatie. De romp is het inhoudelijke deel van uw presentatie. Hierin vertelt u de hoofdboodschap. Vaak is het raadzaam om van de big picture naar de details te gaan, gevolgd door een korte samenvatting. De staart tot slot, is de afsluiter.

2. Maak gebruik van de juiste hulpmiddelen

Wilt u de aandacht van het publiek vasthouden, dan telt ook de entourage. Zorg voor een goede temperatuur, belichting, geluidsvoorziening en ventilatie. Maakt u gebruik van audiovisuele hulpmiddelen? Bereid u dan goed voor door te ontdekken hoe alles werkt. Voorkom dat u uw slides volpropt met grote lappen tekst, of dat u tekst van het scherm gaat aflezen. Powerpoint dient vooral ter ondersteuning. Uiteindelijk draait het natuurlijk om dat boeiende verhaal dat u te vertellen hebt!

3. Zorg voor interactie met uw publiek

Wat is het geheim van sprekers die hun publiek urenlang weten te boeien? Heel eenvoudig: interactie! Maak congruent gebruik van lichaamstaal, zoek oogcontact en verdiep u in uw toehoorders. Wie zijn ze, wat zijn hun interesses en belangen? Als u daarbij weet aan te sluiten, hebt u ze al voor een groot deel mee.

Presenteren mag dan spannend zijn, het is ook een uitdaging. De uitdaging om uw verhaal aan te laten sluiten op het verhaal van anderen. Met de juiste voorbereiding valt er een wereld te winnen. Ik wens u alvast veel succes!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Evenement organiseren

Evenement organiseren

Heb je een evenement op de planning? Met deze 3 tips wordt het een succes! Een evenement voor ondernemers is een bijeenkomst of activiteit die is ontworpen om ondernemers samen te brengen om te netwerken, kennis op te doen, en zakelijke kansen te verkennen. Deze...

Lees meer
Acquisitie

Acquisitie

Wat is acquisitie? Wat heb je er als zzp'er aan? De betekenis van acquisitie is het verwerven van nieuwe klanten en opdrachten door het benaderen van potentiële opdrachtgevers. Nieuwe opdrachten verwerven is voor de meeste zzp'ers en freelancers van groot belang....

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads