Stappenplan voor goede start als zzp’er

2 januari 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Hoe wordt je zzp’er?

Je denkt erover om als zzp, wat staat voor zelfstandige zonder personeel, of freelancer voor jezelf te beginnen? Mooie stap! Vaak is dan de vraag: Hoe kan ik zzp worden? Bij het opzetten van een eigen eenmanszaak komt, afhankelijk wat je wilt gaat ondernemen, wat kijken, maar laat je zich vooral niet afschrikken door de regeltjes. Als je het vanaf de start goed aanpakt is het zo geregeld en kan je beginnen als eigen baas!

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

De belangrijkste stappen voor de start:

1: Begin met een sterk merk/bedrijfsnaam
2: Kies de rechtsvorm van jouw bedrijf
3: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KVK)
4: Regel jouw administratie en financiële zaken

Aanvullende stappen:

4: Schrijf een goed ondernemingsplan
5: Website
6: Zorg voor bedrijfsruimte

Deze stappen hoef je natuurlijk niet precies in dezelfde volgorde te volgen. Bij elke stap geef ik je in het kort informatie over de zaken waarmee je rekening moet houden, met verwijzingen naar meer informatie op deze en andere websites.

Stappenplan voor starters

Stap 1: Begin met een sterk merk/bedrijfsnaam

Het proces van het kiezen van een geschikte bedrijfsnaam die zowel pakkend is als in verband wordt gebracht waar jouw bedrijf over gaat is niet eenvoudig. Je bedrijfsnaam moet goed verstaanbaar, spelbaar en vindbaar zijn. Uit je bedrijfsnaam moeten anderen daarom direct kunnen afleiden welke producten of diensten je levert. Hierover moet geen verwarring over bestaan, hou het ook simpel. Heb je moeite met een pakkende bedrijfsnaam verzinnen? Bij Brandio houden ze van bedrijfsnamen, logo’s en url’s voor een website bedenken waar je een merk van kunt maken.

Stap 2: Kies de rechtsvorm

Een eenmanszaak, VOF, maatschap of BV? De rechtsvorm is niet meer of minder dan de juridische vorm waarin je jouw onderneming giet. Het bepaalt de mate waarin je persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden.

Stap 3: Schrijf je in bij de KvK

Voordat je start als zzp’er of freelancer, moet je eerst jouw bedrijf inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KvK). Registratie in het Handelsregister is verplicht en bevordert de rechtszekerheid bij zakendoen. De inschrijfgegevens worden automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je krijgt dan meteen een btw-nummer. Je hoeft je dan niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.

Stap 4: Regel uw administratie en financiële zaken

Om jouw eenmanszaak goed te runnen, moet je wel inzicht hebben in jouw inkomsten en uitgaven met een goede administratie. Je bent als ondernemer ook verplicht om dit bij te houden. Verder krijg je ook te maken met verzekeringen en met eventueel een financiering.

Aanvullende stappen

Stap 5: Schrijf een goed ondernemingsplan

Veel zzp’ers hebben geen ondernemingsplan en dat is een gemiste kans. Door dit plan te schrijven zet je voor jezelf helder op een rijtje hoe jij de zaken voor ogen hebt. Het dwingt je om na te denken over je toekomst.

Stap 6: Zorg voor bedrijfsruimte

Veel startende zzp’ers beginnen hun bedrijf vanaf de zolder, schuur of huiskamer. Maar of je het nu dicht bij huis zoekt of elders een ruimte huurt: jouw werkplek is belangrijk, niet in de laatste plaats voor de belastingdienst… bekijk de mogelijkheden

En nu? Klanten vinden!

Jouw ondernemingsplan is rond, de financiering geregeld, jouw bedrijf ingeschreven. Je onderneming is van start. Nu is het zaak om klanten te vinden. Bijvoorbeeld via een netwerk of zzp opdrachten die op internet geplaatst worden. Of acquisitie: hoe kunt u klanten vinden?

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Horecabedrijf starten

Horecabedrijf starten

Zelf je eigen horecabedrijf beginnen, is dat haalbaar? Droom je ervan om je eigen horecabedrijf te openen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen veel zelfstandige ondernemers zijn je voorgegaan en delen graag hun advies. Het starten van een...

Lees meer
Omscholen tot zzp’er

Omscholen tot zzp’er

6 redenen om je te laten omscholen tot zzp'er Ben jij de dagelijkse sleur van je werk zat en heb je het gevoel dat je vastzit in een baan waar je geen voldoening meer uit haalt? Dan is het misschien tijd om een andere richting in te slaan en je om te scholen tot...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads