Acquisitie

8 oktober 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Wat is acquisitie? Wat heb je er als zzp’er aan?

De betekenis van acquisitie is het verwerven van nieuwe klanten en opdrachten door het benaderen van potentiële opdrachtgevers. Nieuwe opdrachten verwerven is voor de meeste zzp’ers en freelancers van groot belang. Immers geen opdrachten betekent ook geen inkomsten. Toch is de drempel voor zzp’ers om aan acquisitie te doen vaak erg hoog. Hoe en waar vind je nieuwe klanten en hoe kom je met ze in contact?

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Acquisitie omvat verschillende strategieën en tactieken, waaronder reclame, netwerken, cold calling en online marketing. Het doel is om potentiële klanten bewust te maken van jouw diensten en hen te overtuigen om met jou samen te werken.

Als zzp’er kun je veel baat hebben bij acquisitie. Het stelt je in staat om je bedrijf bekendheid te geven en een solide klantenbestand op te bouwen. Door actief bezig te zijn met acquisitie, kun je nieuwe kansen creëren en je zakelijke groei stimuleren.

Een effectieve acquisitiestrategie kan ook helpen bij het vergroten van je geloofwaardigheid als zzp’er. Potentiële klanten zullen eerder geneigd zijn met jou in zee te gaan als ze vertrouwen hebben in jouw vermogen om hun behoeften aan te pakken.

Hoe vind je als zzp’er jouw klanten?

Een klant moet weten van jouw bestaan en jouw bedrijf, product of dienst kunnen vinden. Soms worden nieuwe klanten je in de schoot geworpen door bijvoorbeeld mond-tot-mondreclame. Maar in de meeste gevallen zul je zelf jou toekomstige klanten moeten benaderen, door het doen van acquisitie.

Bij een acquisitie staat het opbouwen van een goede verstandhouding met de (potentiële) klant / opdrachtgever centraal. Dit is de basisingrediënt voor een lange termijn samenwerking.

Het gaat om nieuwe en bestaande klanten

Bij acquisitie denken veel mensen dat het alleen gaat om het binnenhalen van nieuwe klanten, ook wel prospects genoemd. Maar bestaande klanten zijn minstens zo belangrijk. Via hen kom je vaak makkelijker aan opdrachten.

Tevreden klanten kunnen je een vervolgopdracht geven of je aanbevelen. Omdat nieuwe klanten werven erg tijdrovend is, doe je er verstandig aan bestaande relaties goed te onderhouden en te investeren in bestaande opdrachtgevers. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond, dat het acquireren van klanten 7 keer zo veel kost als als het onderhouden van bestaande klanten.

Mogelijke klantenkring verkennen

Potentiële opdrachtgevers in het wilde weg benaderen is verre van verstandig, je moet eerst jou mogelijke klantenkring verkennen. Want wat is jouw doelgroep? Binnen welke branche en op wat voor bedrijven richt jij je? Heb je dit helder voor ogen dan kun je aan de slag.

Acquisitie en marketing

Brochure bedrijf voor acquisitie zzp

Je kunt jouw bedrijf op verschillende manieren onder de aandacht brengen. Hiervoor kun je verschillende marketingtools inzetten zoals het gebruik van reclame- en promotiematerialen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld visitekaartjes en brochures die een waardevol onderdeel kunnen zijn van je acquisitiestrategie. Brochures bieden een tastbare manier om informatie over jouw diensten aan potentiële klanten over te brengen en kunnen helpen bij het creëren van interesse en vertrouwen.

Maak dus gebruik van promotiemateriaal zoals visitekaartjes en laat een brochure drukken van je bedrijf. Een  brochure maken kan je laten doen, maar je kan er ook voor kiezen om dit zelf op te pakken.

Kortom, acquisitie is essentieel voor zzp’ers omdat het je in staat stelt nieuwe klanten aan te trekken, jouw bedrijf te laten groeien en jouw geloofwaardigheid te vergroten.

Hoe haal je een opdracht binnen?

Heb je eenmaal contact met een prospect, dan moet je deze ervan overtuigen om voor jou en jouw bedrijf te kiezen. Dit doe je door jouw bedrijf op een professionele en wervende manier te presenteren. Zorg dat het voor jouw potentiële klant duidelijk is wat jij te bieden hebt en wat jou meerwaarde is. Wanneer de prospect geïnteresseerd is dan stuur je hem een offerte.

Hoeveel tijd kost acquisitie?

Acquireren kost veel tijd, daarnaast zijn de uren die je in acquisitie steekt niet declarabel. Desalniettemin zijn het wel belangrijke uren. Je investeert nu tijd in opdrachtgevers die later voor inkomsten zouden kunnen gaan zorgen. Ook niet onbelangrijk is dat deze uren wel meetellen voor het behalen van het urencriterium om in aanmerking te kunnen komen voor fiscale aftrekposten. Het is dan ook lastig om een richtlijn te geven voor de tijd die je in acquisitie moet steken. Een volledige acquisitie kost voor een grote opdracht al snel een paar dagen. Klein werk zal enkele uren in beslag nemen.

Tip: Pas op en let op acquisitiefraude!

Wat betekent ‘Acquisitie wordt niet op prijs gesteld’?

De zin “Acquisitie naar aanleiding van deze vacature (of advertentie) wordt niet op prijs gesteld” is een veelvoorkomende zin die je vaak tegenkomt in vacatures of opdrachtomschrijvingen. Het betekent dat de organisatie of het bedrijf geen interesse heeft in het ontvangen van commerciële aanbiedingen of verkoopgerichte benaderingen van potentiële leveranciers, dienstverleners of sollicitanten.

Met andere woorden, als je reageert op een vacature waarin staat “Acquisitie wordt niet op prijs gesteld”, dan wordt er van je verwacht dat je geen contact opneemt om jouw producten, diensten of sollicitatie actief te promoten. Het bedrijf wil liever dat je alleen reageert als je geïnteresseerd bent in de aangeboden functie of opdracht en niet om iets anders te verkopen.

Het is belangrijk om deze instructies te respecteren en alleen contact op te nemen voor relevante doeleinden zoals het stellen van vragen over de vacature of het indienen van een sollicitatie.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Evenement organiseren

Evenement organiseren

Heb je een evenement op de planning? Met deze 3 tips wordt het een succes! Een evenement voor ondernemers is een bijeenkomst of activiteit die is ontworpen om ondernemers samen te brengen om te netwerken, kennis op te doen, en zakelijke kansen te verkennen. Deze...

Lees meer
Presenteren als zzp’er

Presenteren als zzp’er

Drie tips voor een geslaagde presentatie Een presentatie geven gaat niet iedereen gemakkelijk af. Toch kunt u er als zzp'er niet altijd omheen. Stel nu dat u de gelegenheid krijgt om uw product of diensten te presenteren. Zo'n buitenkans laat u toch niet schieten?...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads