Parttime zzp’er

7 augustus 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

’s ochtends naar de baas, ’s middags eigen baas..

Het starten van een eigen bedrijf brengt risico’s met zich mee. Om dit risico te verminderen kunt u ervoor kiezen om in eerste instantie als parttime zzp’er aan de slag te gaan. U heeft dan de zekerheid van uw parttime baan en kunt uw (eenmans) bedrijf langzaam opbouwen.

Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?

 

Steeds meer mensen, gaan parttime werken. Velen combineren een eigen zaak met een andere baan. Niet alleen de aankomende ouders, maar ook starters en young professionals. Uit onderzoek blijkt dat 47% van de Nederlanders het liefst vier dagen per week zou willen werken. Vooral mannen, die nu fulltime werken, willen graag een deeltijdbaan blijkt uit het onderzoek.

Nergens in Europa werken zoveel parttimers als in Nederland. Het aantal mensen dat parttime werkt neemt sinds jaar en dag toe, zowel onder vrouwen als mannen. Momenteel werkt bijna de helft van de werkzame Nederlandse beroepsbevolking parttime. Dat betekent dat de Nederlandse productiviteit steeds meer afhangt van deze parttimers.

Wat is parttime?

Volgens het CBS is 35 of meer uur per week full-time. Part-time varieert van 12 tot 34 uur. In organisaties met een 40-urige werkweek worden 38 en 36-urige werkweken echter ook al als parttime gezien.

De wetgeving stelt mensen in staat om de arbeidsduur aan te passen om in deeltijd verband te gaan werken. Dit recht is in de wet vastgelegd en bestemd voor werknemers en ambtenaren die minstens een jaar in dienst zijn. Werkgevers met minder dan 10 werknemers zijn uitgezonderd van deze wet.

Waarom parttime werken?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen parttime willen werken. Een thuissituatie bijvoorbeeld, zoals het hebben/de komst van een kind. Of doordat de partner een grote carrièrestap kan maken, waardoor er meer huishoudelijke taken op je bord komen. Ouderen hebben vaak niet meer de noodzaak om een inkomen te genereren maar willen gewoon een extraatje of een sociaal netwerk. Of omdat je naast je werk vrijwilligerswerk wilt gaan doen, een eigen bedrijf opstarten of een studie volgen.

Ondanks dat meer dan een derde van de Nederlandse beroepsbevolking parttime werkt heerst er nog wel een negatief beeld over parttimers. Dit terwijl parttimers positiever oordelen over hun functie, leidinggevende, arbeidsomstandigheden, collega’s, organisatie en beloning dan fulltimers blijkt uit onderzoek van Effectory.

Werkgevers zijn verder ook nog niet optimaal ingesteld op parttimers. Parttimers hebben zelden dezelfde ontwikkelingsmogelijkheden als fulltimers. Organisaties investeren vaak liever in iemand die zijn kennis en vaardigheden iedere werkdag etaleert. Wat dat betreft moet er bij organisaties vaak nog een cultuuromslag plaatsvinden.

Meer over dit onderwerp kunt u lezen op: communicatiecoach.com

De voor- en nadelen van parttime werken

De combinatie van een eigen bedrijf en een parttime baan heeft als grote voordeel dat u minder risico loopt, maar daar staan een aantal nadelen tegenover:

  • langzamere groei
  • spanning tussen baan en bedrijf
  • slechter bereikbaar/beschikbaar voor de klant
  • wellicht geen fiscaal voordeel

De combinatie van een baan in loondienst en een eigen bedrijf kan ook leiden tot ongewenste belangenverstrengeling. Ga na of er in uw arbeidsovereenkomst sprake is van een concurrentiebeding. Bespreek de combinatie van een baan en een eigen bedrijf in alle openheid met uw werkgever en maak goede afspraken met uw werkgever. Ga ervan uit dat uw werkgever toestemming moet geven voor een nevenactiviteit als een eigen bedrijf. Uw eigen bedrijf mag uw inzet en productiviteit als werknemer niet negatief beïnvloeden.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Stappenplan voor goede start als zzp’er

Stappenplan voor goede start als zzp’er

Hoe wordt je zzp'er? Je denkt erover om als zzp, wat staat voor zelfstandige zonder personeel, of freelancer voor jezelf te beginnen? Mooie stap! Vaak is dan de vraag: Hoe kan ik zzp worden? Bij het opzetten van een eigen eenmanszaak komt, afhankelijk wat je wilt gaat...

Lees meer
Verschil tussen zzp en freelancer

Verschil tussen zzp en freelancer

Zzp (Zelfstandig zonder personeel) en freelancer zijn termen die veel gebruikt worden en verschillen niet veel van elkaar. Het zijn beiden geen rechtsvormen, het geeft alleen aan dat ze zelfstandig opdrachten voor een vast uurtarief uitvoeren, ze zijn ondernemer met...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads