Zakelijke dienstverlening

29 mei 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoe ga je starten als zzp in de zakelijke dienstverlening?

De bedrijfstak zakelijke dienstverlening is een belangrijke spil geworden in de Nederlandse economie. Dat komt door zijn omvang, zijn dynamiek en zijn rol bij productiviteitsverbetering van klantbedrijven. De zakelijke dienstverlening is in Nederland harder gegroeid dan in andere landen. Qua werkgelegenheid is de sector even groot als de Nederlandse industrie.

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
 • e-Boekhouden

 • Vergelijk e-Boekhouden

  0 .00 maand

 • Mijn review:
  4.8/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Uitstekend
 • 0 .00 maand

 • DigiBTW

 • Vergelijk boekhoudprogramma DigiBTW

  10 .00 maand

 • Mijn review:
  4.9/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Heel goed
 • 10 .00 maand

 • Rompslomp

 • Vergelijk Rompslomp

  7 .50 maand

 • Mijn review:
  4.7/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Goed
 • 7 .50 maand

De dienstverlening is een ‘vreemde’ sector. Zo ongeveer alle diensten die niet onder een andere noemer te vatten zijn, vallen onder het kopje ‘zakelijke dienstverlening’. De meest uiteenlopende branches worden erin samengeraapt, zoals de computerbranche, speur- en ontwikkelingswerk, rechtskundige dienstverlening, accountancy, belastingadvisering en -administratie, architecten- en ingenieursbureaus, reclamebureaus, de uitzendbranche, de schoonmaakbranche, fotografen, de keuring- en controlebranche en beveiliging.

Adviesbranche

Ondanks dat veelheid aan diensten, is de zakelijke dienstverlening een erg belangrijke sector in de Nederlandse economie. Zo’n twintig procent van alle bedrijven valt eronder en ettelijke miljarden worden erin omgezet. Toch zijn de meeste zakelijke dienstverleningsbedrijven erg klein. Negentig procent van deze bedrijven heeft slechts tien werknemers of minder. Het is dan ook de branche met de meeste zzp’ers.

Vooral in de adviesbranche bevinden zich veel zzp’ers, en dat aantal is groeiende. Het is er relatief erg eenvoudig om een eenmansbedrijfje te beginnen: er hoeft niet of nauwelijks geïnvesteerd te worden in kantoren of apparaten. Veel zelfstandige ondernemers werken op locatie, bijvoorbeeld als interim-manager of reorganisatiecoach. Dan heb je geen kantoor nodig en zijn de kosten minimaal.

Wat zijn de mogelijkheden in de dienstverlening?

De hoeveelheid klussen die je kunt krijgen in deze dienstensector verschilt enorm per beroep. Zo werden externe consultants, zoals marketingadviseurs, tijdens de crisis massaal aan de kant geschoven. Voor reorganisatieadviseurs, die juist in moeilijke tijden hun nut bewijzen, bleef daarentegen voldoende werk bestaan.

Voor veel opdrachtgevers bieden zzp’ers enorme voordelen, vooral in de adviserende beroepen. zzp’ers zijn flexibel inzetbaar en hebben een uitmuntende kennis van hun vak. Vooral tijdens tijdelijke trajecten, zoals reorganisaties, komen zzp’ers goed van pas. Het is verstandig om dat in gedachte te houden wanneer je jouw dienstenpakket bepaalt.

Specialiseer je

Als je in de zakelijke sector jouw eigen bedrijf wilt gaan opzetten, is het een uitstekend idee om je te specialiseren. Niet voor niets beginnen veel zelfstandigen in deze sector pas na hun veertigste. Ze hebben dan in vroegere arbeidsrelaties genoeg kennis, kunde en reputatie opgedaan om goed voorbereid opdrachten aan te gaan nemen.

Je kunt beter een expert zijn in één onderwerp dan middelmatig op een heleboel terreinen. Weet waar jouw krachten en capaciteiten liggen en ontwikkel die verder. Steek alle aandacht in activiteiten waar je goed in bent en neem geen opdrachten aan waarvan je weet dat die jou boven de pet gaan. Je zult er niet in excelleren, en een slecht volbrachte opdracht is geen goede reclame voor jouw onderneming. Een tevreden klant is daarentegen jouw beste ambassadeur.

Zorg daarom dat je een unieke dienst aanbiedt en dat je jouw werk uitvoert met een visie. Hou jezelf goed op de hoogte van wat er in jouw vakgebied gebeurt en ontwikkel daar een gefundeerde mening over.

Startersgids in de zakelijke dienstverlening

Is het zelfstandige bestaan in de dienstsector echt geschikt voor jou? Je moet immers niet alleen vakinhoudelijke expertise hebben, maar ook gevoel hebben voor marketing en acquisitie. Je zult als zzp’er een administratie bij moeten gaan houden en jouw relatie met de fiscus wordt er ook niet eenvoudiger op. En in periodes dat je niet werkt (geen opdrachten of ziekte), verdien je ook niks.

Aan de andere kant biedt het zelfstandige bestaan veel vrijheid en afwisseling. Je komt bij veel verschillende bedrijven over de vloer, waardoor het werk een stuk interessanter wordt en je als vanzelf een netwerk opbouwt.

Klanten vinden en binden

Veel zzp’ers in deze dienstensector halen hun opdrachten voornamelijk uit hun netwerk. Het is dus verstandig om actief aan uw zakelijke netwerk te bouwen. Houd bestaande contacten warm en zorg dat er regelmatig nieuwe contacten bijkomen, bijvoorbeeld door netwerkbijeenkomsten in jouw omgeving bij te wonen en door potentiële klanten uit te nodigen voor een lunch of op de koffie. Ga ervan uit dat een keer persoonlijk contact veel beter werkt dan duizend anonieme mailtjes. Zorg daarom voor een persoonlijke benadering.

Maar jouw netwerk is natuurlijk niet jouw enige bron van contacten. Ook het internet kan wonderen voor je verrichten. Zo is in de huidige digitale wereld online marketing een onmisbaar onderdeel geworden van elke succesvolle bedrijfsstrategie. Zowel voor kleine als grote bedrijven biedt online marketing talloze voordelen om op te vallen die je niet moet negeren.

Online marketing biedt verschillende betaalbare opties om gevonden te worden met jouw website voor nieuwe opdrachten. Denk hierbij aan pay-per-click (PPC) advertenties en sociale media campagnes, waarmee je je budget efficiënter kunt inzetten. Een SEA specialist kan je helpen bij het optimaliseren van je betaalde advertenties om de hoogste ROI (Return on Investment) te behalen. Door nauwkeurig te targeten en te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat elke euro die je uitgeeft maximaal rendement (is opdrachten) oplevert.

Wat zijn de verplichtingen als zzp’er?

Elk startend bedrijf moet aan een aantal – voornamelijk fiscale – eisen voldoen. Schrijf jouw onderneming in bij de KvK en je kunt al beginnen. Lees hier de stappenplan voor een goede start

Bezint eer ge begint. Is het zelfstandige bestaan echt geschikt voor jou? Het zelfstandige bestaan biedt veel vrijheid en afwisseling. Je komt bij veel verschillende bedrijven over de vloer, waardoor het werk een stuk interessanter wordt en je vanzelf nieuwe kennis en ervaringen opdoet.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Kosten zzp

Kosten zzp

Kosten waar je als zzp’er rekening mee moet houden Zzp’er worden is steeds populairder aan het worden, iets wat ook zeer goed te begrijpen is want het is een enorm gevoel van vrijheid voor veel mensen. Niemand die op je vingers kijkt en de vrijheid om je tijd helemaal...

Lees meer
Prijzen en tarieven vertalen

Prijzen en tarieven vertalen

Vertalen: hoe werkt het en wat kost het? Internationaal zakendoen en je website of webshop hiervoor laten vertalen? Moet er een offerte of een juridisch document in een andere taal worden opgesteld? Het laten vertalen van een website of documenten door een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads