Voordelen zit-sta bureau

10 januari 2025
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Voorkom lichamelijke klachten door thuiswerken met een zit-sta bureau

Thuiswerken heeft zich ontwikkeld van een tijdelijke oplossing voor het coronavirus naar een blijvend fenomeen. Terwijl het de flexibiliteit verhoogt, brengt het ook risico’s met zich mee voor je lichamelijke gezondheid. Rugklachten, gespannen schouders en vermoeide benen zijn veelvoorkomende klachten die ontstaan door uren achtereen zitten.

Gelukkig biedt een elektrisch zit sta bureau een oplossing waarmee je je werkhouding kunt verbeteren en klachten kunt voorkomen. In deze blog lees je hoe je met slimme keuzes je thuiswerkplek kunt optimaliseren.

Waarom een zit-sta bureau onmisbaar is

Een zit-sta bureau combineert het beste van beide werelden: je kunt afwisselen tussen zitten en staan, wat nodig is voor een gezonde werkdag. Langdurig zitten kan je spieren verzwakken en de bloedcirculatie verminderen, terwijl te lang staan vermoeiend kan zijn voor je benen. Het afwisselen tussen deze houdingen:

  • Verbetert de bloedsomloop: Door regelmatig te staan, stimuleer je je bloedcirculatie, wat helpt om vermoeidheid tegen te gaan.
  • Verlaagt de kans op klachten: Variatie voorkomt overbelasting van bepaalde spiergroepen en vermindert de druk op je wervelkolom.
  • Verhoogt je productiviteit: Uit onderzoek blijkt dat een actieve werkhouding je focus en energieniveau kan verhogen.

Met de elektrische zit-sta bureaus van bijvoorbeeld Ivono kun je met één druk op de knop je werkhoogte aanpassen, zodat je altijd comfortabel werkt.

Hoeveel kost een zit-sta bureau?

De prijs van een zit-sta bureau varieert afhankelijk van het type en de functionaliteiten. Handmatig verstelbare bureaus, zoals slingerbureaus, beginnen rond de €300. Elektrisch verstelbare modellen zijn doorgaans duurder, met prijzen die kunnen oplopen tot €1.000, afhankelijk van de kwaliteit, stabiliteit en extra functies.

Bij het kiezen van een zit-sta bureau is het belangrijk om naast de prijs ook te letten op factoren zoals verstelbereik, stabiliteit, bedieningsgemak en eventuele extra functies zoals geheugeninstellingen. Een investering in een kwalitatief goed sta-zit bureau kan bijdragen aan een betere werkhouding en verhoogde productiviteit.

De 5 belangrijkste onderdelen van een ergonomische werkplek

Een zit-sta bureau is slechts één element van een gezonde werkplek. Door slim gebruik te maken van aanvullende accessoires en gewoontes te ontwikkelen, kun je het maximale uit je thuiswerkomgeving halen.

1. Een goede bureaustoel
Een ergonomische bureaustoel ondersteunt je onderrug en zorgt ervoor dat je een actieve zithouding aanneemt. Kies een stoel die verstelbaar is in hoogte en rugleuning, zodat je deze kunt afstemmen op je lichaam.

2. De juiste hoogte voor je scherm
Je computerscherm moet zich op ooghoogte bevinden om te voorkomen dat je je nek overbelast. Een monitorstandaard of een verstelbare arm kan hierbij helpen.

3. Werk op de juiste hoogte
Of je nu zit of staat, je bureau moet op de juiste hoogte staan. Je armen horen in een hoek van 90 graden op het werkblad te rusten. Met een elektrisch verstelbaar zit sta bureau kun je deze hoogte snel aanpassen.

4. Neem pauzes
Een gezonde werkhouding behaal je niet alleen door het juiste meubilair uit te kiezen. Je routine speelt hier ook voor een groot deel in mee. Sta elk half uur op om een korte wandeling te maken of wat stretches te doen.

5. Maak gebruik van ergonomische accessoires
Een ergonomisch toetsenbord en een verticale muis verminderen de belasting op je polsen en schouders. Voeg een antivermoeidheidsmat toe voor extra comfort tijdens het staan.

Gezondheid verbeteren met kleine aanpassingen

Naast de fysieke aanpassingen aan je werkplek, kun je ook eenvoudige gewoontes aannemen die bijdragen aan een gezonde werkomgeving:

  • Hydrateer regelmatig: Zet een fles water op je bureau om ervoor te zorgen dat je voldoende drinkt.
  • Varieer je werkplek: Als het mogelijk is, wissel dan tussen verschillende werkruimtes in huis om een dynamische omgeving te creëren.
  • Doe oefeningen: Probeer eens een korte yoga- of stretchsessie tijdens je pauze. Dit helpt om spanning in je spieren los te laten.

Met een zit-sta bureau en een paar slimme aanpassingen maak je van thuiswerken een gezonde en prettige ervaring. Begin vandaag nog met het verbeteren van je werkplek en voorkom lichamelijke klachten. Laat je inspireren en haal het maximale uit je thuiswerkdag!

Tot slot, zorg ook voor de juiste verlichting op en rond je werkplek, ook belangrijk!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Duurzamer ondernemen

Duurzamer ondernemen

Duurzamer ondernemen: zo draag jij je steentje bij Duurzamer ondernemen, ook wel maatschappelijk verantwoorder ondernemen (MVO) genoemd, is een bedrijfsstrategie waarbij economische, sociale en ecologische belangen met elkaar in balans worden gebracht. Het houdt in...

Lees meer
Wet DBA

Wet DBA

Wat is de Wet DBA? De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (kortweg Wet DBA) is in het leven geroepen om de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, zoals zzp’ers, helder te maken. Het doel van de wet is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan....

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads