5 verzendtips om verzendkosten te besparen

21 september 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Een eigen webshop? Gebruik deze verzendtips om verzendkosten te besparen!

De verzendkosten zijn een belangrijke kostenpost voor elke webshop, groot of klein. Het is ook een van die uitgaven die je als eigenaar onder controle wilt krijgen om zo je marges te optimaliseren. Maar hoe kun je als webshop verzendkosten besparen zonder in te boeten op klanttevredenheid?

Voordat we beginnen met tips en trucs, is het belangrijk om te begrijpen wat verzendkosten eigenlijk zijn. De verzendkosten omvatten niet alleen de prijs voor het daadwerkelijk verzenden van een pakket, maar kunnen ook verpakkingskosten, opslagkosten en zelfs administratieve kosten bevatten. Het is dus een complexere kwestie dan op het eerste gezicht lijkt. Vergeet ook niet om btw te heffen op de verzendkosten!

Ik heb hier 5 tips voor je om een pakket zo goedkoop mogelijk te verzenden naar de klant:

  1. Slim verpakken
  2. Prijzen van vervoerders vergelijken
  3. Loyaliteitsprogramma inzetten
  4. Verzendlabels online regelen
  5. Retourbeleid optimaliseren

1. Slimmer verpakken, slim besparen

Een van de eerste manieren om kosten te besparen, is door slimmer te verpakken met het juiste verpakkingsmateriaal. Lichte en compacte pakketten zijn over het algemeen goedkoper om in te kopen en te verzenden. Je kunt bijvoorbeeld platte, opvouwbare dozen kopen om je producten in te vervoeren. Op deze manier benut je de ruimte efficiënter en verlaag je de kosten. Daarnaast is het ook een stap in de richting van duurzaamheid, wat tegenwoordig een steeds grotere rol speelt in het koopgedrag van consumenten.

Als een bestelling in de brievenbus past, is dit de goedkoopste verzendoptie. Wanneer een pakketje klein en plat genoeg is om door de gleuf van een standaard brievenbus te passen, kun je als verkoper ervoor kiezen om het als brievenbuspost te verzenden. Dit is aanzienlijk goedkoper zijn dan het versturen van een pakket via reguliere pakketdiensten, waardoor zowel verkopers als klanten profiteren van deze verzendmethode.

Zoek jij de juiste verpakking voor de verzending van jou pakketten? Bekijk dan eens op verpakkingshop.nl voor een groot en variabel aanbod.

2. Vergelijken van vervoerders

Het kan lonend zijn om prijsafspraken te maken met verschillende vervoerders. Vaak zijn er volumekortingen mogelijk als je grotere hoeveelheden verzendt. Het loont om verschillende offertes te vergelijken en te onderhandelen over de tarieven en voorwaarden. Vergeet ook niet te vragen naar eventuele bijkomende kosten, zoals brandstoftoeslagen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van het totale kostenplaatje.

In Nederland zijn er verschillende pakketbezorgers en postorderbedrijven actief om met elkaar te vergelijken om zo tot de beste prijs en service te komen voor het versturen van goederen. Bieden ze bijvoorbeeld ook extra services aan zoals track & trace-mogelijkheden voor zendingen?

Het bepalen van de voordeligste vervoerders kan een uitdagende taak zijn, omdat dit afhangt van verschillende factoren zoals de afstand, het type transport en de specifieke behoeften van de klant. Er zijn echter enkele vervoerders die bekend staan om hun concurrerende tarieven en kwaliteitsservice.

Een van de meest bekende voordelige vervoerders is bijvoorbeeld DHL. DHL biedt wereldwijde verzenddiensten tegen betaalbare prijzen, met verschillende opties zoals expreslevering en standaardverzending. Ze hebben ook een gebruiksvriendelijk online platform waar klanten offertes kunnen krijgen en zendingen kunnen volgen.

Een andere voordelige vervoerder is UPS. UPS staat bekend om zijn betrouwbaarheid en efficiëntie in het leveren van pakketten over de hele wereld. Ze bieden ook verschillende services aan, waaronder express- en grondverzending, evenals op maat gemaakte oplossingen voor bedrijven.

Verder kan PostNL ook worden beschouwd als een voordelige vervoerder in Nederland. Met hun uitgebreide netwerk leveren ze post- en pakketdiensten binnen Nederland tegen redelijke tarieven.

Goed om te weten: Het is belangrijk op te merken dat de voordeligste vervoerder voor elke situatie kan variëren, afhankelijk van factoren zoals het gewicht of formaat van het pakket, de bestemming en eventuele speciale vereisten. Het vergelijken van meerdere vervoerders en het aanvragen van offertes kan helpen bij het vinden van de meest voordelige optie voor uw specifieke behoeften.

Verschillen regionaal en internationaal verzenden

Internationale verzendkosten besparen met fulfilment

Regionaal verzenden is doorgaans goedkoper dan internationaal. Als je veel bestellingen van internationale klanten hebt, kun je overwegen om een deel van je voorraad dichter bij deze markten op te slaan. Dit wordt ook wel “fulfilment” genoemd en kan een effectieve manier zijn om verzendkosten en levertijden te verminderen.

3. Klantstrategieën en loyaliteitsprogramma’s

Een andere tactiek om verzendkosten te besparen, is door loyaliteitsprogramma’s in te zetten die klanten stimuleren om meer te kopen. Door bijvoorbeeld gratis verzending aan te bieden boven een bepaald aankoopbedrag, verhoog je de gemiddelde orderwaarde en kun je de verzendkosten per product verlagen.

Nog 2 laatste verzendtips:

4. Verzendlabels online regelen: Investeer in een online verzendplatform waar je direct verzendlabels online kunt regelen en afdrukken. Dit zal je helpen tijd en geld te besparen, omdat je geen fysieke labels meer hoeft te kopen en handmatig in te voeren.

5. Retourbeleid optimaliseren: Een duidelijk en efficiënt retourbeleid kan de kosten van retourzendingen verminderen. Zorg ervoor dat klanten gemakkelijk retouren kunnen aanvragen en duidelijke instructies hebben voor het retourneren van producten.

Besparen op verzendkosten is dus zeker mogelijk!

Het besparen op verzendkosten is zeker mogelijk, en vaak op manieren die je misschien niet direct verwacht. Maar het allerbelangrijkste is om dit te doen zonder de klanttevredenheid uit het oog te verliezen. Door de kosten te verlagen, maar de kwaliteit en snelheid van de verzending hoog te houden, kun je een win-winsituatie creëren voor zowel de omzet uit je webshop, als je klanten.

Klantentip: Wees transparant over verzendkosten en levertijden op je website. Klanten waarderen het als ze duidelijkheid hebben over wat ze kunnen verwachten.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Wifi printer

Wifi printer

Efficiënt thuis werken met een wifi printer voor jouw thuiskantoor Een wifi printer is een handige toevoeging aan zowel kantoor- als thuisomgevingen. Deze printers maken namelijk draadloos afdrukken mogelijk, wat betekent dat je geen last meer heeft van rommelige...

Lees meer
Lasersnijmachine

Lasersnijmachine

De voordelen van een grootformaat lasersnijmachine Een lasersnijmachine is een geavanceerde machine dat gebruikmaakt van een krachtige laserstraal om nauwkeurige sneden of insignes te maken in en op verschillende materialen. Door de laserstraal gericht op het...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads