De juiste printer kiezen

19 mei 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

4 aandachtspunten bij het aanschaffen van een printer

Wanneer u als zzp’er gaat starten en gaat werken vanuit huis, doet u er verstandig aan om een zo prettig mogelijke werkplek in te richten. Daarbij moet aandacht zijn voor ergonomie in de vorm van een verstelbare bureaustoel en bureaublad op de juiste hoogte, maar natuurlijk ook voor de voorzieningen die u nodig hebt om uw werk te kunnen doen. Eén zo’n voorziening die u nodig zou kunnen hebben in je (thuis)kantoor, is een printer. We bespreken een aantal aandachtspunten bij het aanschaffen van een printer want dit loont!

Wat kosten de cartridges?

De grootste kostenpost bij het gebruiken van een printer, is de inkt. Printers zelf zijn niet zo verschrikkelijk duur meer, want het verdienmodel zit hem in de inkt. Voordat u een printer aanschaft, loont het om uit te zoeken wat de inktcartridges die in de printer passen eigenlijk kosten. Iedere fabrikant heeft zijn eigen cartridges, dus heeft u bij een HP printer speciale HP printerinkt nodig en bij een Epson printer speciale Epson printerinkt. Het is daarbij de cartridge die verschilt, want inkt is inkt. Kijk daarom ook naar of er imitatiecartridges bestaan voor het model printer dat u op het oog hebt en kijk wat deze kosten. Dit kunt u veel geld besparen.

Welk papierformaat moet u maximaal kunnen printen?

Heeft u een printer nodig die A3-printjes kan maken, bijvoorbeeld omdat je affiches wilt kunnen maken? De meeste printers kunnen maximaal A4 printen. Deze zijn goed genoeg om bijvoorbeeld uw facturen en offertes op briefpapier uit te kunnen printen. Toch zijn er ook printers voor thuis te vinden waarbij je groter op A3 kunt printen, maar daar moet u de printer dan wel speciaal op uitzoeken. Kijk sowieso in hoeverre de printer geschikt is voor hetgeen u wilt kunnen printen, dit voor het geval je bijvoorbeeld ook enveloppen wilt kunnen bedrukken en etiketten wilt kunnen afdrukken.

Dubbelzijdig afdrukken

Wilt u papier besparen, dan kunt u dubbelzijdig printen. Wilt u dit, of heeft u een andere reden om dubbelzijdig te willen printen, dan is het belangrijk om te weten dat bepaalde printers dit automatisch kunnen en andere printers niet. In dat laatste geval moet u eerst de oneven pagina’s afdrukken, het papier draaien, opnieuw invoeren en dan de even pagina’s afdrukken. Dit is foutgevoelig. Wilt u een printer die dit gewoon zelf doet, zoek hem daar dan ook op uit.

Inkjet of laserprinter?

Wilt u op grote schaal tekstdocumenten afdrukken? Dan wilt u dat uw printer dit snel kan zonder dat u vaak de inktcartridges moet vervangen. Kies in dit geval voor een laserprinter. Die drukt op hoge snelheid af en gebruikt toners in plaats van inktcartridges. Toners zijn gevuld met een poeder dat verwarmd wordt voordat het op het papier wordt aangebracht. Toner is goedkoper dan inkt en toners gaan ook langer mee. Wilt u echter ook op goede kwaliteit afbeeldingen kunnen afdrukken, dan moet u voor een inkjetprinter gaan. Deze zijn vaak ook goedkoper in de aanschaf dan een laserprinter, hoewel ze dus langzamer afdrukken en de inkt duurder is dan toner.

Als u deze zaken in overweging neemt bij de aanschaf van een printer, is de kans het grootst dat u er één kiest die het best bij uw wensen past.

Tip: Pak je voordeel met imitatie inktcartridges

Goedkope imitatie printerinkt

Ongetwijfeld kent u de computermelding “uw inkt is bijna op”. Dit gaat dus geld kosten. Omdat originele inktcartridges duur zijn en vaak maar half gevuld met inkt, kunt u besparen door imitatiecartridges (klooncartridges) te gebruiken. Ook hervulbare inktpatronen met navulinkt is een goedkopere oplossing om mee te printen.

Dit zal dus lonen, geeft u meer printplezier en gaat niet ten kostte van de afdrukkwaliteit!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Wifi printer

Wifi printer

Efficiënt thuis werken met een wifi printer voor jouw thuiskantoor Een wifi printer is een handige toevoeging aan zowel kantoor- als thuisomgevingen. Deze printers maken namelijk draadloos afdrukken mogelijk, wat betekent dat je geen last meer heeft van rommelige...

Lees meer
Lasersnijmachine

Lasersnijmachine

De voordelen van een grootformaat lasersnijmachine Een lasersnijmachine is een geavanceerde machine dat gebruikmaakt van een krachtige laserstraal om nauwkeurige sneden of insignes te maken in en op verschillende materialen. Door de laserstraal gericht op het...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads