Zzp’er inhuren als werkgever

13 november 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoe huur je als werkgever een zzp’er in?

Voor bedrijven brengt de opkomst en het inhuren van een zzp’er of freelancer meer flexibiliteit en minder kosten met zich mee. Ook als bedrijf tijdelijk een zzp inhuren? Indien je als werkgever een freelancer of zzp wilt inhuren, dan zijn vaak de vragen: Hoe gaat dat in zijn werk en waar moet ik op letten of rekening mee houden? Een vervolgstap zal een geschikte freelancer zoeken zijn voor het uitvoeren van de werkzaamheden. In dit artikel leg ik je het allemaal uit.

Heel veel bedrijven doen het: zzp’ers inhuren in plaats van mensen in dienst te nemen. Het kost even wat meer, zo’n ‘flexibele kracht’, maar je kunt er zo weer van af als er even minder werk is. Je kunt freelancers en zzp’ers inhuren voor projecten van een klein uurtje tot een paar maanden of zelfs door de jaren heen. Daarbij zit je aan veel minder regels gebonden dan bij het aannemen van vast personeel in loondienst.

Zzp’ers kunnen een uitstekende toevoeging vormen voor jouw bedrijf. Ze zijn immers flexibel inzetbaar, zeer kundig en hebben veel ervaring op hun specifieke vakgebied. Omdat ze voor meerdere verschillende bedrijven hebben gewerkt, hebben ze vaak ook veel meer ervaring dan een gewone werknemer. Bovendien zijn ze vaak heel gedreven, omdat ze het beste uit zichzelf willen halen bij elke opdracht om zo weer in aanmerking te kunnen komen voor een vervolgopdracht.

Wat zijn de voordelen van een zzp inhuren?

Het tijdelijk inhuren van een zzp’er kan verschillende voordelen bieden, zowel voor bedrijven als voor individuele opdrachtgevers. Enkele van de voordelen van een zzp inhuren zijn onder andere:

  1. Flexibiliteit: ZZP’ers zijn vaak beschikbaar voor tijdelijke projecten of specifieke taken, wat bedrijven in staat stelt om flexibel met hun personeelsbehoefte om te gaan. Dit is vooral handig voor projecten met een einddatum of fluctuerende werkbelasting.
  2. Kostenbesparing: Het inhuren van een ZZP’er kan vaak goedkoper zijn dan het aannemen van een fulltime medewerker, omdat bedrijven geen sociale premies, pensioenbijdragen en andere arbeidskosten hoeven te betalen. Dit kan voordelig zijn, vooral voor kleinere bedrijven met beperkte middelen.
  3. Specialisatie: ZZP’ers zijn vaak specialisten in hun vakgebied. Ze hebben doorgaans ervaring en expertise op een specifiek gebied, wat kan resulteren in hoogwaardige dienstverlening en specifieke vaardigheden die nodig zijn voor bepaalde projecten.
  4. Geen langdurige verbintenis: Het inhuren van een ZZP’er betekent meestal geen langdurige arbeidsovereenkomst. Dit is gunstig voor bedrijven die geen behoefte hebben aan permanente medewerkers en liever werken met korte-termijncontracten.
  5. Geen verplichting voor secundaire arbeidsvoorwaarden: Bij het inhuren van ZZP’ers zijn bedrijven niet verplicht om secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden, zoals ziektekostenverzekering, vakantiedagen en andere voordelen. Dit kan de administratieve last verminderen.
  6. Toegang tot een breed netwerk: ZZP’ers hebben vaak diverse cliënten en netwerken. Door een ZZP’er in te huren, kunnen bedrijven toegang krijgen tot deze netwerken en mogelijke samenwerkingskansen.
  7. Vermindering van administratieve lasten: Het inhuren van ZZP’ers kan administratieve lasten verminderen, omdat bedrijven minder te maken hebben met salarisadministratie, belastingen en andere personeelszaken.

Het is echter belangrijk op te merken dat het inhuren van ZZP’ers ook enkele nadelen met zich mee kan brengen, zoals minder controle over de tijdelijke ‘werknemer’, mogelijke juridische en fiscale complicaties, en het ontbreken van lange termijn binding. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de wet- en regelgeving met betrekking tot het inhuren van ZZP’ers om mogelijke problemen te voorkomen.

Hoe ga je een zzp’er of freelancer zoeken?

Als je op zoek bent naar een zzp’er of freelancer om mee samen te werken, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen om het proces soepel te laten verlopen.

Ten eerste is het belangrijk om duidelijk te definiëren wat voor soort freelancer je nodig hebt en wat de specifieke vereisten zijn voor de freelance opdrachten. Dit zal je helpen om gerichter te zoeken en de juiste kandidaten aan te trekken.

Tegenwoordig is een freelancer vinden via online platforms en marktplaatsen die gespecialiseerd zijn in het verbinden van freelancers met opdrachtgevers een fluitje van een cent. Deze platforms bieden een breed scala aan zelfstandige professionals in verschillende vakgebieden.

Het is ook nuttig om je netwerk in te schakelen bij het zoeken naar een freelancer. Vraag collega’s, vrienden of zakelijke connecties of zij iemand kunnen aanbevelen die geschikt is voor jouw freelance opdrachten.

Wanneer je potentiële freelancers hebt gevonden, is het belangrijk om hun portfolio en referenties grondig te bekijken. Dit geeft je een idee van hun ervaring, vaardigheden en eerdere werkresultaten. Het kan ook nuttig zijn om een proefopdracht of interview uit te voeren om hun vaardigheden verder te beoordelen.

Tot slot is het essentieel om duidelijke afspraken te maken over de scope van het werk, tarieven en deadlines voordat je met een freelancer gaat samenwerken. Zorg ervoor dat alle verwachtingen helder zijn vastgelegd in een contract of overeenkomst om misverstanden te voorkomen.

Door deze stappen te volgen, kun je een zzp inhuren die past bij jouw behoeften en succesvolle freelance opdrachten uitvoeren.

Opdrachtovereenkomst opstellen bij zzp inhuren

Behoefte aan aanvullende voorwaarden voor inhuur? De meeste zzp’ers werken op basis van een freelance overeenkomst. Dit heet officieel een overeenkomst van opdracht en is aan regels gebonden, waaraan zzp’er en jij als opdrachtgever zich moeten houden. Zorg er dus voor dat u ook zo’n opdrachtovereenkomst opstelt voordat je overgaat tot een zzp inhuren. Let wel op dat deze contracten niet door de Belastingdienst zijn beoordeeld.

Hoe betaal je een zzp’er uit?

Zzp inhuur factuur

Het betalen van een zzp’er is een andere aanpak dan het betalen van het salaris van jouw eigen werknemer in loondienst. De zzp’er stuurt doorgaans een originele factuur naar jouw voor de geleverde diensten. De factuur moet specifieke informatie bevatten met een omschrijving van de geleverde diensten en het totale bedrag dat verschuldigd is.

Jij als opdrachtgever moet de factuur controleren en goedkeuren op de juistheid van de geleverde diensten en overeenstemming met de voorwaarden van de overeenkomst omvatten. Vervolgens kan tot betaling worden overgegaan.

Het is van cruciaal belang om transparant en tijdig te betalen, aangezien vertragingen of niet-naleving van de betalingsvoorwaarden tot ontevredenheid bij de zzp’er kunnen leiden en zelfs juridische geschillen kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over betalingen en deze naleeft om een goede werkrelatie te behouden.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Zzp’er inhuren als particulier

Zzp’er inhuren als particulier

Het is voor particulieren ook heel aantrekkelijker om een zelfstandige klusjesman, stukadoor, elektricien of tuinman in te huren. En niet te vergeten zelfstandige thuisverplegers, poetsvrouwen en PC-dokters of voor uw belastingaangifte. Door de veelal lagere...

Lees meer
Opdrachtovereenkomst bij inhuren zzp

Opdrachtovereenkomst bij inhuren zzp

Bij het inhuren van extern personeel, zoals een zzp'er of freelancer zit u als bedrijf aan veel minder regels gebonden dan bij het aannemen van vast personeel: u hoeft geen loonheffingen af te dragen, hoeft geen vakantiedagen of dertiende maand uit te betalen en zit...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads