Factuur maken in Excel

17 augustus 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Spreadsheet programma Excel gebruiken voor de facturatie

Microsoft Excel is een ideaal spreadsheet programma om te gebruiken voor het maken van berekeningen. Dat is ook één van de redenen waarom u als zzp’er Excel heel goed kunt gebruiken om facturen mee te maken.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Bent u handig met de computer en heeft u enig gevoel voor cijfers, dan is het maken van een factuur in een spreadsheet programma helemaal niet moeilijk. U kunt bijvoorbeeld vaste formules gebruiken om automatische berekeningen te maken – deze formules is waar Excel om bekend staat. Nog gemakkelijker is het echter om een template (ook wel een ‘sjabloon’ genoemd) te gebruiken. In uw Microsoft Office-pakket zitten standaard een paar voorbeeld templates waarmee u een professionele factuur kunt maken. U kunt ook gratis dit onderstaande voorbeeld van een factuur downloaden, aanpassen en gebruiken voor de facturatie van uw eenmanszaak.

Voorbeeld van Excel gebruiken om facturen mee te maken

Voorbeeld van een Excel factuur sjabloon

Tip: verstuur uw factuur nooit als Excel-document naar uw klant. De ontvanger kan dan namelijk aanpassingen in de factuur maken. Sla het document daarom altijd op als PDF-document en voeg deze als bijlage toe in uw e-mailbericht naar de klant.

Voordelen van de factuur maken in Excel

Waarom kiezen voor Excel voor het maken van uw facturen? Dit zijn de belangrijke voordelen op een rij:

  • Het is gratis;
  • Het is gemakkelijk in gebruik;
  • U kunt handige standaard, vaste formules gebruiken;
  • U kunt je eigen formules maken;
  • Uw facturen direct zelf (per e-mail, als PDF) versturen.

Extra tip: wist u dat u een spreadsheet programma zelfs voor uw gehele boekhouding kunt gebruiken? Maakt boekhouden gemakkelijk, snel en bovendien gratis. Boekhoud u al in Excel, of wilt u dit gaan doen? Download dan deze gratis template voor boekhouden in Excel.

De nadelen

Toch heeft een spreadsheet programma voor het maken van uw facturen ook een aantal nadelen, zeker ten opzichte van een online factuurprogramma. In tegenstelling tot Excel worden met een factuurprogramma verschillende delen van het factuurproces geautomatiseerd. Zaken als lay-out, vormgeving en personalisatie worden automatisch voor u geregeld. Ook kunt u de factuur vanuit het factuurprogramma versturen en – in sommige gevallen – meteen via iDEAL laten betalen. Kiest u voor een spreadsheet programma, dan moet u dit allemaal handmatig doen. Ook is in een factuurprogramma vaak als module een onderdeel van een online boekhoudprogramma, waardoor u gemakkelijk uw gehele boekhouding kunt automatiseren. Wilt u meer weten, lees dan dit artikel waarin u online factuur- en boekhoudprogramma’s met elkaar kunt vergelijken.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Factuur voorbeelden

Factuur voorbeelden

Hoe ziet een standaard factuur eruit? Jouw eerste eigen perfecte factuur maken? Dan heb ik een factuur voorbeeld voor jou in Word, Excel, pdf en UBL om te bekijken hoe deze eruit ziet en wat er verplicht op moet staan. Ook heb ik gratis downloads van verschillende...

Lees meer
Creditnota

Creditnota

Creditnota: wat is het en hoe werkt het? Het is mogelijk dat je op een bepaald moment als ondernemer een creditnota tegenkomt die een klant naar jou heeft gestuurd of wilt sturen om een bepaalde reden. Ook kan het gebeuren dat je er zelf één moet maken. Vaak zijn dan...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads