Wat is de beste manier om facturen mee te maken?

15 augustus 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Gebruik een factuurprogramma voor de facturatie

Als zzp’er heeft u verschillende mogelijkheden voor het maken van uw facturen. Gratis in Word, Excel of een factuurprogramma. Maar wat is de beste manier om facturen te maken? In dit artikel leg ik de drie verschillende manieren uit, zodat u kunt uitzoeken wat voor uw eenmanszaak de ideale keuze is om te gebruiken.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Er zijn drie verschillende manieren om uw facturatie mee te verzorgen:

  1. Met een factuur- en boekhoudprogramma
  2. In Excel
  3. In Word

1. Facturen maken in een online factuur- en boekhoudprogramma

Om een duidelijke en professionele factuur te maken die aan alle eisen voldoet, kunt u ten eerste een online factuur- en boekhoudprogramma gebruiken. Voor dit soort programma’s moet u (vaak) wel een klein bedrag (€10 tot €15) per maand betalen. Het belangrijkste voordeel van een online tool is dat veel dingen geautomatiseerd gebeuren, zodat u veel tijd en energie bespaart. Om een voorbeeld te geven: het programma voegt automatisch alle benodigde documenten toe. U kunt dus nooit meer vergeten om uw algemene voorwaarden mee te sturen. Ook kunt u de factuur vanuit het programma gemakkelijk versturen en – in sommige gevallen – ook laten betalen. En tot slot is online facturen versturen een vast onderdeel van veel online boekhoudpakketten. Verkoopfacturen, maar ook inkoopfacturen en offertes worden dan automatisch in uw boekhouding verwerkt. Tip: gebruik mijn online boekhoudprogramma vergelijker om te ontdekken welk programma u het handigst lijkt. Ze zijn allemaal gratis te proberen.

Meest gebruikte factuursoftware op dit moment

 

2. Facturen maken in Excel

Bent u handig met de computer, dan is het maken van een factuur in Excel helemaal niet moeilijk. Het grote voordeel van Excel ten opzichte van Word is dat u vaste formules kunt gebruiken om automatische berekeningen te maken. En net als met Word kunt u ook in Excel gebruik maken van standaard sjablonen. De factuur verstuurt u vervolgens als PDF, per e-mail. Ook handig: als u dat wilt kunt u in Excel zelfs uw gehele boekhouding doen. Boekhouden in Excel is gemakkelijk, snel en bovendien gratis. Benieuwd? Download dan een gratis template voor boekhouden in Excel.

3. Facturen maken in Word

Iedere computer of laptop beschikt wel over Word, een ideaal Microsoft-programma om te gebruiken voor tekstverwerking. Het is bovendien gratis, het is gemakkelijk in gebruik en u kunt er professionele, gepersonaliseerde facturen mee maken. U kunt bijvoorbeeld tabellen invoegen waar u uw werkzaamheden of producten, uw gewerkte uren en uw prijzen in kunt zetten. En natuurlijk kunt u in Word ook afbeeldingen toevoegen – denk aan uw logo – zodat het een persoonlijke en professionele factuur wordt. Nog gemakkelijker is het om een sjabloon te gebruiken, zoals deze.

Welke manier lijkt u het handigst voor het maken van facturen? Mijn keus voor ieder type zzp’er is toch zeker vanaf de start een administratiepakket te gebruiken. Succes in ieder geval met het maken van de keuze!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Facturatieprogramma zzp

Facturatieprogramma zzp

Online factuurprogramma’s voor zzp’ers vergelijken Als zzp'er eenvoudig uw factuur maken met het beste online facturatieprogramma? Om u te helpen bij het maken van uw keuze heb ik een aantal populaire programma’s voor u verzameld. De grootste uitdaging is voor jouw...

Lees meer
Betaalmethodes factuur

Betaalmethodes factuur

Vroeger was de enige manier waarop een klant jouw factuur kon betalen overboeking. Tegenwoordig zijn daar echt veel online betaalmethodes bijgekomen, die de betaling voor jouw klant gemakkelijker maken én ervoor zorgen dat jij jouw geld eerder krijgt. De vraag is dan...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads