Checklist praktijk aan huis

14 oktober 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Praktijk aan huis? Zorg dat je hieraan denkt!

Heb je eindelijk besloten om je baan op te zeggen en voor jezelf aan de slag te gaan? Gefeliciteerd, je bent nu eigen baas en kunt hopelijk genieten van wat meer vrijheid. Als je ervoor kiest om vanuit huis te werken, bijvoorbeeld door een kantoor of praktijk aan huis te creëren, heb je geen rekening meer te houden met reistijd en kun je alles indelen zoals je wilt. Wanneer je een praktijk aan huis opent zijn er wel veel dingen waar je rekening mee moet houden. Ik zet ze graag even op een rijtje, zodat jij een checklist hebt en snel aan de slag kunt.

Zorg voor een zakelijk uiterlijk

Ongeacht wat voor praktijk je opent, het is belangrijk om een professionele uitstraling te creëren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw klanten het idee krijgen dat je ‘maar wat doet’. Je moet hen juist het gevoel geven dat ze bij een kundig persoon op de stoep staan, maar dan met een persoonlijk tintje. Zorg dus voor een strakke uitstraling qua meubilair, kies voor neutrale tinten wat betreft muurverf en installeer passende verlichting van bijvoorbeeld lampdirect. Want het hebben van juiste verlichting is een belangrijk onderdeel om comfortabel te kunnen werken.

Privé en werk scheiden

Wanneer je een praktijk aan huis opent moet je zorgen dat je privé en werk goed gescheiden houdt. Ga bijvoorbeeld niet tijdens privétijd in je praktijk rondhangen of neem je werk niet mee je woonkamer in. Zo houd je een gezonde privé-werkbalans. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat jouw klanten ook bij jou thuis komen. Wil je bijvoorbeeld wel dat mensen weten waar je woont en langskomen bij jou thuis? Hoewel het natuurlijk een aparte ruimte wordt, moet je alsnog rekening houden met dit idee.

Denk aan het bestemmingsplan

Een praktijk aan huis starten is ontzettend spannend, maar hierbij vergeten sommigen dat je niet zomaar elke praktijk in je woning mag openen. Hier zijn namelijk regels voor gesteld vanuit de overheid. Mensen met een ‘vrij beroep’ kunnen gemakkelijk een praktijk aan huis starten, maar je kunt bijvoorbeeld geen winkel of horecazaak in je woning starten vanwege het bestemmingsplan. Onder een vrij beroep bestaat bijvoorbeeld huisarts, fysiotherapeut, belastingadviseur of tekstschrijver. Check dit dus voordat je begint om boetes en sluiting van je zaak te voorkomen.

Fiscaal voordeel bij een kantoor of praktijk aan huis

Er is fiscaal voordeel te behalen bij thuiswerken en wie wil dat nu niet? Dit zijn de regels voor de fiscale aftrekposten

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou hiermee op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Thuiskantoor inrichten

Thuiskantoor inrichten

Je eigen thuiskantoor inrichten; dit heb je nodig Je staat op het punt om je eigen thuiskantoor in te richten en je wilt dit graag op een unieke, maar professionele wijze doen. Het moet een plek worden waar je mogelijk zakenpartners kunt ontvangen, maar ook waar jij...

Lees meer
Kantoor inrichten

Kantoor inrichten

Je kantoor inrichten? 4 voorbeelden om aan te denken Als zzp’er is het fijn om je werkzaamheden op een goede werkplek uit te voeren. Of je nu een thuiskantoor wilt maken of een eigen kantoortje op een andere locatie hebt: de inrichting hiervan is van groot belang....

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads