Eigen werkruimte thuis

4 april 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoe wordt jouw thuiskantoor een productieve omgeving?

Een vaker gehoorde klacht van de thuiswerkende zzp’er is ‘ik kan me niet goed focussen thuis en kom soms niet aan werken toe’. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Een eigen werkruimte thuis kan dan een oplossing zijn. Woon je binnen een gezin, of woon je samen met huisgenoten, dan zul je merken dat deze je sneller opzoeken; je bent immers toch thuis. Een schoonmoeder die vraagt of je even langskomt om met haar kat naar de dierenarts te gaan, of de vraag voorlegt of je een boodschap kunt meebrengen.

Maar ook een huisgenoot die hulp nodig heeft om een kastje in elkaar te zetten, of je kinderen die aandacht vragen: allen zien zij jou aan de keukentafel achter je laptop en schromen niet om een beroep op jou te doen. Of toch maar met de auto naar school brengen omdat het regent, je bent toch thuis… Hoe anders dan wanneer je ergens op kantoor werkt; dan hoor en zie je ze niet meer.

Natuurlijk zouden familie, huisgenoten en vrienden niet zo snel een beroep op je doen als je niet thuis aan de keukentafel zou zitten. De drempel thuis ligt -best logisch- veel lager om jou te benaderen en een beroep op je te doen, dan wanneer je fysiek niet aanwezig bent. Hoe creëer je afstand en hou je toch de sfeer leuk met de mensen om je heen? Tijd voor een eigen zelfstandige werkruimte.

Creëer een separate werkruimte

Werkruimte met tuinkantoor voorbeeld
HAVA Houtbouw

Heb je de mogelijkheid om in de tuin een blokhut/ tuinhuis te plaatsen en deze in te richten als werkruimte? Doen. Een separate tuinkantoor los van het huis is een goede manier om de banden met het informele van thuis wat meer los te snijden. Je kunt je daarbij ook nog eens veel beter concentreren en verhoogt hiermee je zakelijke uitstraling; zowel naar de personen in je privéleven, als richting de zakelijke klant.

Bestaat er geen mogelijkheid tot een separate werkruimte buitenshuis, creëer deze dan binnenshuis, op zolder bijvoorbeeld. Zorg dat men een figuurlijke (en eigenlijk letterlijke) drempel over moet om jou te benaderen.

Richt de werkruimte professioneel in

Niet alleen voor jezelf is een professionele werkruimte een verademing en verlaat je daarmee de informele sfeer van de keukentafel (o.i.d.), ook wordt de drempel om jou te benaderen alweer een stukje afgebroken. Richt de werkruimte professioneel in, met kantoormeubilair, kantoorbenodigdheden, heldere led-verlichting en enkele (kunst)planten. Hoe zakelijker hoe beter.

Om je hoofd fris en helder te houden is daglicht zeer belangrijk. Soms is het ook beter om juist af te wisselen tussen thuis en op kantoor werken. Wie in een wat donkere werkruimte aan de slag gaat kan baat hebben bij hoogwaardige ledverlichting met de nabootsing van daglicht. Kijk op bijvoorbeeld led-winkel LedLoket voor meer informatie en inspiratie voor verlichting.

7 tips voor vanuit huis werken

Het werken als zzp’er of freelancer vanuit huis heeft een aantal grote voordelen maar er zijn ook een aantal valkuilen. Hieronder heb ik een aantal simpele tips die je als zzp’er met een eenmanszaak kunt gebruiken als je vanuit huis werkt of van plan bent om dit te gaan doen.

1. Vertel klanten dat je een kantoor aan huis hebt

Vertel je klanten en andere mensen dat je vanuit een kantoor aan huis werkt. Veel ondernemers zeggen tegen hun klanten ‘ ik werk vanuit huis’. Het eerste komt gewoon professioneler over. Daarnaast komt ‘ik werk vanuit huis’ ook zo over dat je op freelance basis in je vrije tijd er iets bij doet. Nee, je bent professioneel ondernemer! Dus straal dat ook uit.

2. Kleding waarbij je jezelf prettig voelt

Sommige mensen vinden het prettig om representatief gekleed te zijn ook al zetten ze de hele dag geen stap buiten het huis. Zorg er voor dat je kleren aantrekt waar je jezelf prettig bij voelt. Casual is ook goed, maar bedenk wel dat de mogelijkheid altijd bestaat dat je misschien toch een klant te woord moet staan die langskomt.

3. Spreek eens af met 1 of meerdere vrienden of familie

Lange stiltes kunnen je nerveus maken. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe je hier zelf mee omgaat. Na een paar dagen zou je je wel eens als een ‘kind op kamp’ kunnen gaan voelen. Bezorgd over dat je hele familie er vandoor is gegaan zonder jou iets te vertellen’. Het is prettig om af en toe even met iemand af te spreken voor een kopje koffie of een lunch.

4. Ga eens even winkelen, krant lezen of op internet surfen

Even een kleine boodschap doen in je lunchpauze, de krant lezen of je social networks bijhouden op internet zijn dingen die de dag af en toe even zouden kunnen breken. Niemand kan 8 uur achtereen werken zonder pauze of onderbreking. Neem minstens om de 3 uur eens even een pauze.

5. Leg je kinderen duidelijk de regels uit

Om jezelf te focussen en de rust te gunnen die je nodig hebt om je werk goed te doen zul je jouw kinderen moeten duidelijk moeten uitleggen dat wanneer de deur van je werkruimte dicht is, ze je niet mogen storen voor onbelangrijke dingen.

6. Je eigen werktijden indelen is soms ideaal maar…

Het indelen van je eigen werktijden is 1 van de grote voordelen als je een kantoor met eigen werkruimte aan huis hebt. Maar tevens ook een valkuil. Stel dat je het fijn vind om heel vroeg op te staan en van 4 uur ’s ochtends tot 13 uur ’s middags werkt, zullen je dagen toch nog heel vermoeiend en lang worden. Want voor de meeste van je klanten is de dag niet om 13 uur om. Dus het kan regelmatig voorkomen dat je na 13 uur ook nog werkt. Dit is niet erg, maar het is niet verstandig om hier een gewoonte van te maken.

Dus zorg ook dat je jouw werktijden zo indeelt op momenten dat de wereld jouw werk nodig heeft.

7. Neem meerdere telefoonnummers

Gebruik tijdens werkmomenten alléén een zakelijke mobiel. Zet je privé mobiel op ‘niet bereikbaar’. Willen privépersonen jou bereiken (je werkt thuis, dus in nood weet men je te vinden), dan zullen zij jouw zakelijke nummer moeten bellen. Dit werpt al enigszins een barrière op, maar de barrière wordt nóg groter als je ze een keuze menu presenteert (dit hoeft maar uit enkele opties te bestaan). Dan pas krijgen mensen écht door dat ze je storen tijdens je werk.

Zelfstandige werkruimte is aftrekbaar

Wist je dat een zelfstandige werkruimte van een thuiskantoor ook fiscaal aantrekkelijk is? Dit houd in dat je ook nog eens minder belasting hoeft te betalen! In mijn blog ‘Kantoor aan huis aftrekbaar‘ kan je daar alles over lezen.

Thuiswerktip: Zorg als laatste voor een comfortabele werkplek!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Bedrijfsverzamelgebouw

Bedrijfsverzamelgebouw

Wat is een bedrijfsverzamelgebouw en hoe werkt het? Als uw bedrijf te groot wordt voor de zolderkamer, maar nog te klein is voor een eigen bedrijfspand, is een bedrijfsverzamelgebouw een geschikte middenweg. Voor veel zzp'ers en freelancers is het belangrijkste...

Lees meer
Roldeurkasten

Roldeurkasten

Maak jouw thuiswerkruimte perfect georganiseerd met roldeurkasten Thuiswerken is tegenwoordig voor velen van ons de norm geworden. Of het nu gaat om jouw eigen bedrijf, freelance werk of een externe baan, het hebben van een georganiseerde en comfortabele...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads