Beleggen voor je pensioen

25 september 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoe kan je als zzp’er eerder stoppen met werken door een goed pensioen?

Het antwoord is: Beleggen. Wanneer je als zelfstandige zonder personeel (zzp) werkt, dan weet je hoe belangrijk of het is om tijdig na te denken over je pensioen. Waar de mensen die voor een werkgever werken dit automatisch geregeld krijgen, is het aan jou om dit zelf te doen. Omdat een AOW voor de meesten niet voldoende is, is het aan te raden om ook te gaan sparen voor een aanvullend pensioen. Dit zou je kunnen doen door je spaargeld te gaan beleggen. Het geld zou je dan vervolgens kunnen gebruiken om het eventuele gat tussen je huidige inkomen en je AOW op te vangen waar nodig.

Een AOW staat voor “Algemene Ouderdomswet” en is een vorm van sociale zekerheid die in Nederland wordt verstrekt. De AOW-uitkering is bedoeld om iedere burger, dus ook zzp’ers, een basisinkomen te bieden zodra ze de AOW-leeftijd hebben bereikt. Deze leeftijd wordt vastgesteld door de overheid en is afhankelijk van je geboortedatum. In de toekomst kan de AOW-leeftijd nog verder worden verhoogd om de betaalbaarheid van het systeem te waarborgen.

Door tijdig te beginnen met beleggen voor je pensioen, is het zelfs mogelijk om in bepaalde gevallen eerder te stoppen met werken, mits je natuurlijk voldoende geld hebt om deze periode te kunnen overbruggen.

Beleggen houdt in dat je geld investeert in verschillende activa, zoals aandelen, obligaties, cryptovaluta of vastgoed, met als doel rendement te behalen. Het idee achter beleggen voor een goed pensioen is dat het potentieel hogere rendementen kan opleveren dan traditionele spaar- of depositorekeningen.

Voor zzp’ers kan beleggen gunstig zijn omdat het de mogelijkheid biedt om kapitaal op te bouwen en zo financiële vrijheid na pensionering te waarborgen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de risico’s die gepaard gaan met beleggen, zoals marktschommelingen en verlies van kapitaal.

Bekijk hoe beleggen werkt voor je pensioen

Het effect van rente op rente beleggen

Rente op rente is een concept dat veel wordt gebruikt in de wereld van beleggen en pensioenplanning. Het verwijst naar het fenomeen waarbij de rente die je verdient op je initiële investering, wordt toegevoegd aan het totale bedrag en vervolgens ook rente genereert. Met andere woorden, je verdient niet alleen rente op je oorspronkelijke inleg, maar ook op de reeds verdiende rente.

Dit concept is vooral belangrijk voor langetermijnbeleggingen en pensioensparen. Door gebruik te maken van rente op rente kan je vermogen exponentieel groeien naarmate de tijd verstrijkt. Het is een krachtig instrument om financiële doelen te bereiken.

Als je bijvoorbeeld regelmatig geld belegt of spaart voor je pensioen en dit bedrag jaarlijks laat groeien met behulp van rente op rente, zal je uiteindelijk merken dat het rendement aanzienlijk toeneemt naarmate de jaren verstrijken. Dit komt doordat de samengestelde interest steeds meer bijdraagt aan het totale vermogen.

Het principe van rente op rente, ook wel samengestelde rente genoemd, houdt in dat je rente verdient over zowel het oorspronkelijke kapitaal als over de reeds verdiende rente.

Voorbeeld van rente op rente: Stel dat je maandelijks 500 euro spaart vanaf je 25e tot je 50e en je investeert dit bedrag in een beleggingsfonds met een gemiddeld jaarlijks rendement van 5%. In het eerste jaar heb je 6000 euro gespaard en met een rendement van 5% verdien je 300 euro aan rente. Het totale bedrag op je beleggingsrekening is nu 6300 euro.

In het tweede jaar verdien je niet alleen 5% rente op de oorspronkelijke 6000 euro, maar ook op de 300 euro aan rente die je in het eerste jaar hebt verdiend.

Dit proces herhaalt zich elk jaar en resulteert in een exponentiële groei van je spaargeld. Na 25 jaar zou je in dit voorbeeld zo’n 230.00 euro hebben, dankzij het effect van rente op rente. Je hebt dan totaal 150.000 euro ingelegd, wat betekent dat je een rendement hebt van 80.000 euro, ruim 50% over de totale inleg.

Begin tijdig met beleggen voor een aanvullend pensioen

Zoals je hebt kunnen zien, is het effect van rente op rente door de jaren heen enorm. De aangegeven 5% is in bepaalde gevallen nog vrij conservatief en kan, als het een beetje meezit, ook zomaar naar 6 of 7 procent per jaar gaan. Het is daarom dus ook belangrijk om tijdig te beginnen, zodat het rente op rente effect zo goed mogelijk zijn werk kan doen.

Raadpleeg daarom ook zo snel mogelijk een vermogensbeheerder of financieel adviseur om te kijken hoe jij het beste kunt beleggen voor een aanvullend pensioen. Het kan namelijk heel goed zijn dat je behoeften dusdanig zijn, dat je een flink bedrag opzij moet zetten iedere maand, wil je na je pensioen hetzelfde kunnen doen als nu.

Beleg op basis van je winst

Wanneer je net begint als ondernemer, dan zullen de eerste jaren vaak hard werken zijn en wordt er relatief weinig verdiend. Het geld dat je verdiend wordt vervolgens weer geïnvesteerd in de zaak, waardoor je als het goed is op lange termijn steeds grotere stappen gaat maken. Het is daarom dus ook aan te raden om te beleggen op basis van je winst.

Stel dat je maandelijks 20% van je winst belegd, dan groeit het bedrag dat je investeert dus altijd met je mee. Dit zorgt ervoor dat je op lange termijn, mits de zaken goed gaan natuurlijk, voor je het weet een riant pensioen hebt. Sterker nog, de kans dat je dan ook eerder kunt stoppen, is vrij reëel.

Is het nog verstandig om te beleggen? Onthoud wel dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt, en het is belangrijk om jezelf goed te informeren voordat je beslissingen neemt. Het kan nuttig zijn om een financieel adviseur te raadplegen om je te helpen bij het plannen van je pensioen en het nemen van beleggingsbeslissingen die aansluiten bij je specifieke situatie en doelen.

Beleggen in cryptovaluta?

Beleggen in cryptovaluta voor je pensioen kan ook lucratief zijn. Cryptovaluta, zoals Bitcoin, Ethereum en andere digitale activa, hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege hun potentieel hoge rendementen.

Het beleggen in cryptovaluta biedt een alternatieve manier om je vermogen op te bouwen voor je pensioen. Het kan vooral aantrekkelijk zijn voor mensen die geïnteresseerd zijn in technologie en innovatie, en bereid zijn om risico’s te nemen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat beleggen in cryptovaluta ook risico’s met zich meebrengt. De waarde van cryptovaluta kan sterk fluctueren en er bestaat altijd het risico van verlies. Daarom is het essentieel om ook hiervoor grondig onderzoek te doen, advies in te winnen bij experts en alleen een bedrag te beleggen dat je kunt missen.

Daarnaast is het verstandig om diversificatie toe te passen bij het beleggen voor je pensioen. Het is niet verstandig om al je geld alleen in cryptovaluta te investeren, maar eerder een combinatie van verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties en vastgoed.

Kortom, beleggen in cryptovaluta kan een optie zijn om vermogen op te bouwen om van een goede oude dag te kunnen genieten, maar het vereist wel zorgvuldige overweging en kennis van de risico’s die ermee gepaard gaan.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Beleggen in crypto

Beleggen in crypto

Wat zijn de valkuilen van het beleggen in crypto? Beleggen in crypto's is ook onder zzp'ers erg populair, maar beginners maken soms fouten waardoor ze veel geld verliezen. Eén veelvoorkomende fout is dat ze niet genoeg onderzoek doen voordat ze investeren. Ze kopen...

Lees meer
Investeerders aantrekken via crowdfunding

Investeerders aantrekken via crowdfunding

Crowdfunding Wanneer je als zzp'er je onderneming start, doe je dat meestal niet volledig met eigen kapitaal. Voor aanvullend vermogen kun je traditioneel bij de bank terecht, of rechtstreeks investeerders benaderen, maar in deze moderne tijden staan er ook steeds...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads