Boost de spirit met een leuk personeelsuitje

2 september 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoe versterk je de zzp band onderling?

In de snelle en drukke wereld waarin we leven, draait het niet alleen om de taken op onze to-do lijstjes. Het gaat ook om het creëren van een gezellige sfeer op de werkvloer, waar iedereen met een grote glimlach naartoe komt en met groot plezier en motivatie hun werk doet. Dus, laten we het eens hebben over een super leuk onderwerp die jouw team spirit een boost kan geven: een te gek personeelsuitje.

Absoluut, een personeelsuitje is ook voor zzp’ers ook een belangrijke investering in hun zakelijke en persoonlijke ontwikkeling. Hoewel zzp’ers individuele ondernemers zijn – zonder personeel, kunnen ze nog steeds profiteren van het organiseren van uitjes voor zichzelf en eventuele samenwerkingspartners of teamleden.

Het is niet alleen een excuus om even uit die kantoormuren of bouwplaats te ontsnappen, maar het is ook een leuke manier om de sfeer onderling te versterken of te verbeteren. Door samen leuke activiteiten te doen, leer je je collega’s van een hele andere kant kennen. Het versterkt niet alleen de band, maar zorgt er ook voor dat iedereen beter met elkaar praat en samenwerkt. Plus, wie houdt er niet van om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en met frisse energie terug te komen? We houden allemaal wel van een feestje toch?

Hier zijn enkele redenen waarom een personeelsuitje zeker ook waardevol kan zijn voor zzp’ers:

 1. Netwerken: Een personeelsuitje biedt zzp’ers de kans om nieuwe contacten te leggen, wat kan leiden tot waardevolle zakelijke kansen en samenwerkingen.
 2. Samenwerking bevorderen: Als zzp’ers samenwerken aan projecten, kan een personeelsuitje de onderlinge relaties versterken en het teamgevoel versterken. Dit kan de efficiëntie en effectiviteit van samenwerkingen verbeteren.
 3. Kennisdeling: Tijdens een uitje kunnen zzp’ers ervaringen en kennis delen, wat kan leiden tot nieuwe inzichten en groeimogelijkheden voor hun bedrijven.
 4. Ontspanning en welzijn: Als zzp’er ben je vaak zelf verantwoordelijk voor alle aspecten van je bedrijf, wat stressvol kan zijn. Een personeelsuitje biedt de mogelijkheid om even te ontspannen en het welzijn te bevorderen.
 5. Teamgeest opbouwen: Als je af en toe met anderen samenwerkt, kan het opbouwen van een goede teamgeest bijdragen aan een positieve werksfeer en betere resultaten.
 6. Inspiratie opdoen: Een uitje kan nieuwe ideeën en inspiratie opleveren, wat waardevol kan zijn voor het bedrijf van een zelfstandig ondernemer.
 7. Klantenbinding: Als klein bedrijf kan het organiseren van een uitje voor bestaande klanten de klantenrelaties versterken en loyaliteit opbouwen.
 8. Motivatie: Het organiseren van een leuk en stimulerend personeelsuitje kan de motivatie en betrokkenheid van éénpitters onderling vergroten.

Wat is leuk om te doen als personeelsuitje?

Bedrijfsfeest idee (auditorium) voor zzp

Een perfecte locatie voor een leuk personeelsuitje is bijvoorbeeld het auditorium. Klinkt serieus, hè? Maar dit is gewoon een soort congreszaal die je kunt afhuren. Hier kun je niet alleen belangrijke dingen delen, maar ook een omgeving creëren waarin iedereen zich gehoord voelt. Het is een goede locatie waar je toffe aankondigingen kunt doen, nieuwe strategieën kunt bespreken en briljante ideeën kunt delen.

Een uitje met zzp’ers onderling kan een uitstekende manier zijn om de samenwerking te verbeteren, onderlinge relaties te versterken en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken

Dus waarom niet een ruimte creëren waar iedereen zich betrokken voelt en vol nieuwe inspiratie zit? Je kunt daarnaast ook leuke activiteiten organiseren met aansluitend een etentje en een borreltje.

Een personeelsuitje is een belangrijke investering

Personeelsuitjes waar je ‘wow’ tegen zegt, zijn geen kosten, het zijn investeringen. Investeringen in een geweldige werkomgeving. Blije collega’s zorgen namelijk voor een bloeiende werksfeer. Blije collega’s zijn bereid om een stapje harder te lopen wanneer dat wenselijk is. Jij, als organisator van het feestje, heb dan de kracht om verschil te maken. Door ruimte te creëren voor wat plezier en door open communicatie aan te moedigen, laat je zien dat je écht om je collega’s geeft.

Goed om te weten: Als eigenaar van een eenmanszaak of zzp’er is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingregels met betrekking tot bedrijfsuitjes. Het goede nieuws is dat bedrijfsuitjes in veel gevallen belasting aftrekbaar kunnen zijn.

Om in aanmerking te komen voor belastingaftrek, moet het bedrijfsuitje wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Ten eerste moet het uitje zakelijk karakter hebben en gerelateerd zijn aan je onderneming. Dit betekent dat het uitje moet bijdragen aan de bevordering van je bedrijf, zoals teambuilding, netwerken of het vergroten van kennis en vaardigheden.

Daarnaast moeten de kosten redelijk en gebruikelijk zijn. Dit betekent dat de kosten in verhouding moeten staan tot het doel en de omvang van je onderneming. Een extravagant luxueus uitje zal waarschijnlijk niet als redelijk worden beschouwd.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele beperkingen die gelden voor specifieke kostenposten, zoals maaltijden en drankjes tijdens het uitje. Deze kosten kunnen mogelijk slechts gedeeltelijk aftrekbaar zijn.

Het is raadzaam om altijd advies in te winnen bij je boekhouder of een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle vereisten en regels met betrekking tot belastingaftrek voor bedrijfsuitjes binnen jouw specifieke situatie.

Het verwerken van een bedrijfsuitje in de administratie kan ook soms wat verwarrend zijn, maar met de juiste stappen kun je ervoor zorgen dat alles netjes wordt geregistreerd.

Ten eerste is het belangrijk om alle relevante documenten te bewaren, zoals facturen en bonnetjes. Deze dienen als bewijs voor de gemaakte kosten tijdens het bedrijfsuitje. Zorg ervoor dat deze documenten duidelijk zijn en alle benodigde informatie bevatten, zoals de datum, het bedrag en de naam van het bedrijf waarvan je hebt gekocht.

Vervolgens moet je deze kosten opnemen in je boekhouding. Dit kan bijvoorbeeld door ze te categoriseren onder ‘bedrijfsuitgaven’ of een vergelijkbare categorie die past bij jouw administratiesysteem. Houd er rekening mee dat bepaalde kosten mogelijk niet volledig aftrekbaar zijn voor belastingdoeleinden, dus het is raadzaam om advies in te winnen bij jouw boekhouder.

Door zorgvuldig alle kosten vast te leggen en rekening te houden met eventuele fiscale regels, kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijfsuitje correct wordt verwerkt in de administratie en mogelijke belastingvoordelen worden benut.

Dus waarom nog wachten? Begin met het plannen van dat leuke uitje en pimp dat auditorium. Kijk dan hoe jouw collega’s tot bloei komen in een cultuur van positiviteit en teamwork.

Regel een goede catering

Personeelsuitje van zzp'ers met goede catering

Blijdschap gaat door de maag, echt waar. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Een goede catering is daarom onmisbaar tijdens een personeelsfeest. Je kunt wellicht op de locatie een catering bijboeken, als dit niet mogelijk is dan kun je extern een catering boeken. Het is belangrijk dat je rekening houdt met speciale dieetwensen en allergieën. Hiermee wil je geen misser begaan. Zorg dat je voor iedereen wat hebt, dan komt het goed.

Maak er wat leuks van!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Businessevent organiseren

Businessevent organiseren

Als zzp’er een businessevent organiseren: 10 tips Het aantal mensen dat als zzp’er werkt is de afgelopen decennia flink gegroeid en zal ook blijven groeien. Veel van deze mensen werken veelal vanuit huis, of op locatie bij klanten. Hoewel zij niet - zoals veel grote...

Lees meer
Facebook Advertising

Facebook Advertising

Hoe werkt Facebook Advertising voor lokale zzp'ers? Facebook Advertising (afgekort FB ads), wat staat voor adverteren op facebook, biedt lokale bedrijven zoals zzp'ers een krachtig instrument om de lokale gemeenschap in de regio te bereiken en hun bedrijf te laten...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads