5 doeltreffende marketingideeën

10 december 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Marketingmethoden om jouw merk te promoten

Als eigenaar van een klein bedrijf kan het gebruik van marketingmethoden van groot belang zijn om je bedrijf en merk te laten groeien en succesvol te maken. Marketing is hierbij essentieel voor het bereiken en aantrekken van potentiële klanten, het vergroten van je naamsbekendheid en het opbouwen van een positief imago.

Door effectieve marketingmethoden toe te passen, kun je jouw producten of diensten onder de aandacht brengen bij jouw doelgroep. Dit kan leiden tot meer klanten en uiteindelijk tot meer omzet. Het stelt je ook in staat om je concurrentiepositie te versterken door jezelf te onderscheiden en uniek te presenteren.

Daarnaast kunnen marketingmethoden helpen bij het opbouwen van langdurige relaties met klanten. Door middel van doelgerichte communicatie kun je hen betrekken, informeren en aanmoedigen om terug te keren naar jouw bedrijf voor herhaalaankopen.

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Wanneer je als zzp’er een kleine onderneming runt, is het belangrijk om je ogen altijd en overal open te houden voor het geval er zich nieuwe mogelijkheden voor doen om jouw werk en merk te promoten. Je bent waarschijnlijk al een actief gebruiker van social media en ook banner advertising op drukbezochte websites heeft voor jou geen geheimen meer, maar heb je al eens aan andere effectieve marketingmethoden gedacht om op te zetten?

Hoewel marketing vaak wordt geassocieerd met grote budgetten, zijn er ook veel kosteneffectieve strategieën die speciaal geschikt zijn voor zzp’ers en kleine bedrijven. Ik heb hieronder 5 marketingstrategieën voor je uitgelicht voor een goed merkstrategie.

1. Verzorg uitstekende content

Content marketing heeft de oude, op PR gefocuste (e-mail)diensten vervangen. Mensen willen online geïnspireerd, geëntertaind en geïnformeerd worden. Zorg er dus als eerste voor dat jouw blog alle drie deze elementen bevat, terwijl je op subtiele wijze naar jouw product verwijst.

Jouw product of dienst aanreiken als de oplossing van een probleem werkt in de meeste gevallen erg doeltreffend. Beperk je daarbij echter niet tot jouw eigen blog maar biedt anderen ook interessante content aan. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van gastartikelen op websites die hun sporen al ruimschoots verdiend hebben binnen jouw sector. Hoe minder er over het onderwerp is geschreven, des te beter dit is. Het geeft je namelijk direct de ruimte om jezelf als expert op dit gebied naar voren te schuiven.

Publiceer je een gastartikel? Vergeet dan zeker niet om hier een link naar jouw eigen website in te verwerken.

2. Meeliften op viral content

Meeliften op viral content is de ideale kans voor jouw onderneming om snel jou bekendheid te vergroten en hoger in Google te komen. Als je iets aan het gesprek toe te voegen hebt dan zul je een verhoogd aantal bezoekers zien op jouw website. Buzzfeed is bijvoorbeeld een goed voorbeeld van een merk dat deze strategie erg goed toepast. Denk maar aan de blauw-zwarte (of was het een wit-gouden?) jurk die het internet overspoelde. Zij mengden zich niet alleen in het debat maar namen ook contact op met experts om te achterhalen waarom niet iedereen het eens was over de kleurencombinatie van de jurk. Dit artikel bereikte daardoor bijna 3 miljoen lezers.

Hou je ogen open, wees creatief en zorg er voor dat je écht iets kunt toevoegen. Websites zoals Cool Business Ideas, Reddit en What’s trending zijn goede bronnen waar je de laatste trends als een van de eersten kunt oppikken.

3. Maak gebruik van SEO (Search Engine Optimisation)

Als je nog niet hebt gekeken naar jouw SEO dan is het nu het juiste moment. Dankzij SEO, wat staat voor zoekmachineoptimalisatie, zal jouw zzp-onderneming op natuurlijke wijze hoger in de zoekresultaten van Google komen te staan. Het schrijven van originele content waarin je veelgebruikte zoektermen verwerkt, is een van de belangrijkste SEO middelen.

Vergeet daarnaast ook niet om jouw metadata aan te (laten) passen en zorg er voor dat er geregeld inspirerende nieuwe content op jouw website is te vinden. Je wilt namelijk dat jouw klanten blijven terugkomen. In deze blogpost van mij kun je lezen wat je moet doen om jouw website een SEO-boost te geven.

4. Klantbeoordelingen

Het verzamelen en delen van klantbeoordelingen (reviews) en getuigenissen is een krachtige en ook doeltreffende manier om je geloofwaardigheid en merk te versterken en potentiële klanten te overtuigen. Hier zijn enkele tips om dit effectief te doen:

  1. Vraag om specifieke feedback
    Wanneer je klanten vraagt om een review, vraag dan specifiek naar de aspecten van je dienstverlening waar je het meest trots op bent. Dit kan helpen bij het benadrukken van de sterke punten van je bedrijf.
  2. Maak het gemakkelijk voor klanten
    Zorg ervoor dat het proces van het achterlaten van een review eenvoudig is. Dit kan bijvoorbeeld door links naar reviewplatforms te delen of door een beoordelingsformulier op je website aan te bieden.
  3. Diversiteit in getuigenissen
    Probeer verschillende soorten klanten te betrekken bij het schrijven van getuigenissen. Dit kan variëren van kleine bedrijven tot individuele consumenten. Hierdoor kunnen verschillende potentiële klanten zich beter identificeren met jouw dienstverlening.
  4. Integreer getuigenissen op je website
    Plaats positieve getuigenissen strategisch op je website. Dit kan op de homepage, op specifieke servicepagina’s of zelfs in een aparte sectie voor getuigenissen.
  5. Deel op sociale media
    Gebruik positieve feedback in je sociale media-updates. Creëer afbeeldingen of korte citaten die de positieve ervaringen van klanten benadrukken. Dit kan de zichtbaarheid vergroten en vertrouwen opbouwen bij je volgers.
  6. Vertel een verhaal
    Gebruik klantverhalen om de volledige ervaring van samenwerking te laten zien. Laat zien welke uitdagingen er waren, hoe je deze hebt aangepakt en welke resultaten zijn behaald. Dit geeft een dieper inzicht in de waarde en merk die je biedt.
  7. Reageer op reviews
    Reageer op zowel positieve als negatieve reviews. Bedank mensen voor hun positieve feedback en toon dat je openstaat voor feedback en bereid bent om eventuele problemen op te lossen.

Goed om te weten: Onthoud dat eerlijke en authentieke getuigenissen de meeste impact hebben. Vermijd het gebruik van neprecensies, omdat dit uiteindelijk je geloofwaardigheid en merk kan schaden.

5. Organiseer een live evenement

Voornamelijk wanneer je gespecialiseerd bent in een nichemarkt of een erg specifieke merk of dienst levert, is het organiseren van een live evenement dan een uitstekend middel om gelijkgestemden samen te brengen. Zo kun je jouw merk op de kaart zetten en als een leider binnen de sector naar voren treden.

Huur een ruimte of organiseer het evenement gewoon op kantoor. Leg hierbij de focus op presentaties over de meest besproken onderwerpen van dit moment. Werf bezoekers via alle mogelijke kanalen; online via jouw website en social media maar gebruik ook analoge middelen zoals flyers en ander drukwerk. Buitenreclame met betaalbare beachflags en banners zoals die van Drukzo bijvoorbeeld, zijn zeer geschikt om jouw bezoekers naar de juiste locatie te verwijzen en om essentiële informatie over te brengen.

Ook een kleine onderneming kan grootse marketingdoelen realiseren. Een klein budget kan ver strekken om jouw rankings en brand awareness te verbeteren. Dit wel mits je de juiste instrumenten op de meest efficiënte manier weet in te zetten en te gebruiken. Deze 5 eenvoudige tips helpen je in ieder geval vast op weg.

Bonus: Adverteren op Facebook is een ook krachtige tool voor marketing, vooral ook voor zzp’ers. Door Facebook Ads te gebruiken, kun je jouw specifieke doelgroep nauwkeurig bereiken en je boodschap effectief overbrengen. Dit zal leads genereren en directe verkopen stimuleren.

Succes met jouw merk en werk!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Facebook Advertising

Facebook Advertising

Hoe werkt Facebook Advertising voor lokale zzp'ers? Facebook Advertising (afgekort FB ads), wat staat voor adverteren op facebook, biedt lokale bedrijven zoals zzp'ers een krachtig instrument om de lokale gemeenschap in de regio te bereiken en hun bedrijf te laten...

Lees meer
Je eigen website maken

Je eigen website maken

Hoe kan je een eigen website maken voor je bedrijf? In het digitale tijdperk is een website voor je bedrijf onwijs belangrijk, al dan niet één van de belangrijkste dingen. Het is namelijk niet alleen je digitale visitekaartje, maar ook een platform waarop je jouw...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads