Kosten SEO specialist

11 januari 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Wat doet een SEO specialist en wat gaat het kosten?

Wil je als zzp’er je bestaande klantenkring uitbreiden, je omzet verhogen of een nieuwe dienst in de markt zetten? Dan is een vindbare bedrijfswebsite in een zoekmachine stap één. Goed geschreven SEO-teksten door een SEO specialist, ook wel SEO copywriter genoemd, helpen hierbij. Het effect van goed geschreven webteksten en content is vaak al binnen weken zichtbaar met meer bezoekers. Zeker bij vakkundige SEO-teksten is een investering dus snel terugverdiend. Wil jij de SEO-webteksten op jouw website door een expert van een online marketing bureau laten schrijven of door een zelfstandige (zzp) SEO specialist? Dan ben je uiteraard benieuwd hoe het werkt en welke kosten hier aan verbonden zijn. In dit artikel leg ik je alles uit.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Wat kost het om SEO-teksten te laten schrijven?

Prijzen en tarieven van SEO specialist en copywriter

Wat je niet moet vergeten, is dat één van de belangrijkste stappen bij het SEO-optimaliseren van je website het uitvoeren (en analyseren) van een gedegen zoekwoordenonderzoek is. Zonder zoekwoorden kan een SEO-copywriter jouw website niet optimaliseren. Dit zoekwoordenonderzoek kun je ook uitbesteden aan een SEO-specialist, maar de meeste SEO-copywriters kunnen dit ook zelf voor je doen. Je krijgt dan een zoekwoordenoverzicht waarmee een uitstekende basis voor je SEO-teksten is gelegd. De SEO-copywriter kan op basis hiervan de teksten voor jouw website schrijven. De kosten voor een zoekwoordenonderzoek liggen – afhankelijk van je wensen – gemiddeld tussen de € 150,- (exclusief rapportage) en € 250,- (inclusief rapportage) exclusief btw.

Wat kost een SEO specialist per uur?

Na het zoekwoordenonderzoek worden vervolgens de teksten geschreven. De gemiddelde uurtarieven voor SEO copywriting liggen tussen € 50,- en € 150,- per uur, exclusief btw. SEO specialisten zijn in te huren per pagina (denk aan de homepagina, een landingspagina, een dienstenpagina, een productpagina of een blog), maar ook per website of per project.

Wat kost SEO-copywriting van één webpagina?

Gemiddeld kost het schrijven van een nieuwe webpagina door een SEO specialist 1,5 tot 2 uur werk. Je kunt dan een tekst verwachten van rond de 600 woorden. Bij een goedkopere tekstschrijver kost het schrijven van één webpagina je in dat geval tussen de € 50,- en € 75,-. Bij de duurste SEO-copywriter kost het schrijven van één webpagina je in dat geval tussen de € 150,- en € 225,-. In deze prijs is het schrijven van de tekst, het bepalen van koppen (H1), subkoppen (H2, H3 en verder), het bepalen van de juiste metagegevens en de eerste correctie van de tekst inbegrepen.

SEO webteksten schrijven is een andere specialiteit dan het schrijven van teksten voor blogs, verhalen, brochures, rapporten of presentaties door een tekstschrijver.

Wat is het gemiddeld tarief per uur en per webpagina?

Kosten SEO specialist (copywriter)

Zodra je gaat zoeken voor SEO voor je website zal je gaan merken dat de prijzen voor SEO erg veel zullen verschillen met elkaar. Het zal dus de moeite lonen om eerst verschillende offertes op te vragen van SEO copywriters en SEO marketing bureaus en deze goed met elkaar te vergelijken voordat je je website goed onderhanden laat nemen. Kijk hierbij dan ook niet teveel naar de prijs maar lees ook goed de recensies van de SEO bedrijven. Staar je ook niet teveel blind op de kosten die er gemoeid mee zullen zijn. Want zodra je website gaat stijgen in de posities van zoekmachines, dan zal je de investering zo terug verdiend hebben met meer bezoek, dus omzet!

Wat reken jij voor SEO-copywriting? Deel jouw tarieven

Prijzen en tarieven van website teksten door SEO tekstschrijver

Ben jij een zelfstandige SEO specialist? Iets wat zzp’ers en freelancers graag willen weten, is welk tarief ze kunnen rekenen per uur en per webpagina. Wilde jij dat ook niet graag weten toen je begon? De tarieven spelen niet alleen mee in de beslissing of iemand daadwerkelijk als SEO expert gaat starten voor een goed salaris, de prijs houd ook de ervaren professional bezig. Want wat factureert mijn concullega? Ook potentiële opdrachtgevers willen graag weten welke prijzen voor SEO-teksten worden gerekend.

Wat is jouw uurtarief als SEO specialist (excl. btw)?

 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   

Bekijk resultaten tarieven

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Uurtarief PHP programmeur

Uurtarief PHP programmeur

Wat kost of vraagt een PHP programmeur per uur? Een website, applicatie of andere web toepassing in PHP laten ontwerpen en programmeren? Dit kan je door een ervaren zelfstandige PHP programmeur laten uitvoeren. Wil je zelf freelance PHP developer worden en weten wat...

Lees meer
Uurtarief ICT zzp

Uurtarief ICT zzp

Wat kost of vraagt een zzp in de ICT? ICT zzp'er worden? Als opdrachtgever een zzp software developer inhuren? Software of een App laten ontwikkelen? Er zijn al veel zzp’ers actief in de ICT en IT development. Dit aantal zal alleen nog maar toenemen want er is een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads