Geldigheidsduur offerte

25 augustus 2022
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Wat is de geldigheidsduur van een offerte?

Je brengt een offerte uit maar hoe lang blijft een offerte geldig? Dit kun je dus eenvoudig weergeven met een geldigheidstermijn. Want hoe moet de klant anders weten wanneer jouw aanbod verlopen is? Doe je dit niet, dan zou jouw offerte wel onbeperkt geldig zijn. Een offerte met een geldigheidsduur betekent wel dat jouw aanbieding binnen de gestelde termijn definitief is. Je zit eraan vast als de klant jouw offerte accepteert. Het aanbod vervalt pas na het verstrijken van de genoemde termijn.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Het noemen van een geldigheidsduur heeft als voordeel dat je minder risico loopt. Na het verstrijken van de aanvaardingstermijn kan je niet meer voor verrassingen komt te staan. Het kan namelijk voorkomen dat een klant pas na een paar maanden de opdracht geeft door het ondertekenen van de offerte. Wat als intussen de prijzen van bijvoorbeeld grondstoffen gestegen zijn? Je kunt deze opdracht alsnog accepteren, maar je bent dat niet verplicht. Het aanbod is reeds komen te vervallen. Wil je dus niet dat jouw prijsopgave oneindig geldig is, dan dien je dit duidelijk te vermelden op de offerte.

De geldigheidsduur kan je duidelijk op de offerte zetten met een offertedatum en een vervaldatum. De offertedatum geeft dan aan wanneer je de offerte maakt en uitgeeft en de vervaldatum geeft aan wanneer hij verloopt. Indien er een akkoord of ondertekening is tussen deze twee datums, dan is een offerte bindend en heb je de opdracht. De gemiddelde geldigheidsduur van een offerte is 30 dagen. Wil je korter of langer? Dat mag je zelf bepalen.

Geldigheidsduur offerte voorbeeld

Voorbeeld wettelijke geldigheidsdatum op offerte

Voorbeeldtekst voor benoemen geldigheidstermijn

Als je een geldigheidstermijn, ook wel aanvaardingstermijn genoemd, wilt benoemen, kun je dat bijvoorbeeld met de volgende 6 voorbeeldteksten op de offerte zetten:

 • Deze offerte is geldig tot en met DD-MM-YYYY. Hierna vervalt dit aanbod.
 • De vervaldatum van deze offerte is: DD-MM-YYYY.
 • Offertedatum: DD-MM-YYYY | Verloopdatum: DD-MM-YYYY
 • De geldigheidsduur van deze offerte bedraagt 30 dagen na offertedatum.
 • Prijzen zijn exclusief btw en geldig gedurende een maand na offertedatum, tenzij anders vermeld.
 • De aanvaardingstermijn van deze offerte bedraagt 14 dagen na dagtekening. Na deze termijn vervalt de offerte.

Offerte vrijblijvend uitbrengen

Je kunt een offerte ook ‘geheel vrijblijvend’ uitbrengen. Vrijblijvend houdt in dat je de offerte altijd nog kunt intrekken of inhoudelijk mag aanpassen, zelfs nadat de offerte al geaccepteerd (ondertekend) is. Je moet dat wel direct doen want de wet zegt dat herroeping moet plaatsvinden “onverwijld na aanvaarding”.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw offertetraject op

Voorbeeld offerteprogramma

Gratis offertes maken met e-Boekhouden.nl!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • offertes & factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Offerte maken

Offerte maken

Wat is een offerte en hoe ga ik een offerte maken? Als zzp'er of freelancer een effectieve offerte maken? Een offerte is een prijsopgave waarin gespecificeerd staat omschreven voor welke prijs je producten gaat leveren of welke diensten je gaat uitvoeren en welke...

Lees meer
Word offerte maken

Word offerte maken

Gratis en eenvoudig een Word offerte maken Tegenwoordig beschikt iedere computer of laptop wel over Microsoft Word. Het is een ideaal programma om te gebruiken voor tekstverwerking. Maar wist je dat je Word ook heel goed kunt gebruiken om offertes mee te maken? In dit...

Lees meer
Download offerte voorbeeld

Gratis offerte downloads