Gratis offerte maken

25 oktober 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoe kan je een gratis offerte maken?

Net gestart als zzp en nu je eerste offerte opstellen voor een potentiële opdracht en dan het liefst gratis? Er zijn verschillende gratis methodes voor het maken van een offerte als prijsopgave, deze zijn met een paar voorbeelden weergegeven. Een prijsopgave wordt gebruikt om een ​​potentiële klant te laten weten wat de kosten van goederen of diensten zullen zijn voordat ze besluiten om te kopen.

Onthoud dat potentiële klanten doorgaans meerdere offertes bij verschillende partijen opvragen om deze met elkaar te kunnen vergelijken. Zorg dus wel voor een professioneel opgemaakte offerte die scoort! De vraag is dan: Hoe en waarmee kan ik eenvoudig en snel een gratis offerte maken?

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
e-Boekhouden.nl voor zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.9 / 5
Rompslomp voor zzp boekhouding
Beste voor de offerte
€7.50/ mnd
  • Mijn review: 4.7 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.8 / 5

Welke methode voor jou het meeste geschikt is, hangt af van het soort opdracht waarvoor jij een prijsopgave moet opstellen, of je er veel moet maken per maand en wat je wensen zijn. Eenvoudig of uitgebreid en professioneel?

Deze onderstaande methodes zijn enkel geschikt voor het voorbereiden van eenvoudige offertes. Ook moeten dit niet teveel zijn per maand. Als jouw bedrijf groeit en de activiteiten toenemen, dan zal er meer prijsopgaves gedaan moeten worden. Als dat het geval is, dan zal een offertemodule in een boekhoudprogramma een nauwkeurige en efficiëntere manier zijn om offertes te genereren en het verkoopproces te verbeteren. Groot voordeel hiervan is ook dat je gelijk je facturatie aan de uitgevoerde opdracht kan koppelen.

Voorbeelden van gratis offerte maken

1. Gratis in Word

Offerte gratis maken in Word [voorbeeld]

Het bekende Word van Microsoft is dan wel niet gratis maar is al wel vaak op computers geïnstalleerd. Heb jij Word op je computer draaien? Dan is dit toch wel goed tekstverwerkingsprogramma om een professionele en uitgebreide prijsopgave voor een offerteaanvraag mee te maken. Ik heb voor Word diverse templates van een offerte gemaakt, die je gratis kunt downloaden en gebruiken als basis.

Werk jij vaak met Excel? Dit is ook een goed programma om een gratis offerte mee te generen. Het programma is voorzien van rekenbladen, waarmee je gemakkelijk berekeningen kunt maken. Voordeel is dan dat hiermee de aangeboden prijzen automatisch kunnen worden opgeteld, zo ook de btw.

2. Kosteloos je offerte opstellen in Word Online

Gratis offerte maken in Word Online [voorbeeld]

Het online tekstverwerkingsprogramma Word Online is een uitgeklede versie van Word uit het Office 365 pakket van Microsoft en is voor iedereen gratis te gebruiken. Door de beperkingen werkt het alleen prima om een eenvoudige prijsopgave mee te maken.

3. Gratis offerte maken in Google Docs

Gratis offerte maken in Google Docs [voorbeeld]

Google Docs, ook wel Google Documenten genoemd, is een online tekstverwerker als onderdeel van het gratis te gebruiken officepakket van Google Drive. Dit programma is net als Word Online ook geschikt om af en toe een simpel offerte in te maken. Bekijk en gebruik gratis offerte template in Google Docs.

3. Met en via e-mail

Gratis offerte met en via e-mail

Meestal wordt een offerte als bijlage aan een e-mailbericht toegevoegd en verzonden maar je kan een prijsopgave ook direct in een mail typen en aanbieden. Een antwoord met een akkoord op dit bericht is al een overeenkomst. Zo kun je dus ook gemakkelijk een gratis offerte opstellen en direct versturen.

4. Gratis offerte maken in boekhoudprogramma (tip!)

Gratis offerte maken in boekhoudprogramma [voorbeeld]

Slimme ondernemers maken direct vanaf de start gebruik van een administratiepakket om de administratie in bij te kunnen houden. Wist je dat je hier ook een offerteaanvraag in kunt opstellen? In sommige boekhoudprogramma’s is het zelfs mogelijk om gratis gebruik te maken van de factuur- en offertetool. Je gaat dan alleen betalen (gemiddeld boekhoudprogramma kost € 15 / per mnd) als je meer wilt dan alleen offertes maken.

Administratiepakketten die veel door zzp’ers worden gebruikt en waarin de offertetool gratis te gebruiken is zijn:

  1. Rompslomp
  2. Moneybird

Genoeg keus dus om gratis een mooi aanbod de deur uit te doen voor een nieuwe opdracht!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw offertetraject op

Voorbeeld offerteprogramma

Gratis offertes maken met e-Boekhouden.nl!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • digitale offertes
  • facturatie & urenregistratie
  • automatische aangiftes
  • complete boekhoudoplossing
  • hulpvaardige helpdesk

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Offerte maken

Offerte maken

Wat is een offerte en hoe ga ik een offerte maken? Als zzp'er of freelancer een effectieve offerte maken? Een offerte is een prijsopgave waarin gespecificeerd staat omschreven voor welke prijs je producten gaat leveren of welke diensten je gaat uitvoeren en welke...

Lees meer
Word offerte maken

Word offerte maken

Gratis en eenvoudig een Word offerte maken Tegenwoordig beschikt iedere computer of laptop wel over Microsoft Word. Het is een ideaal programma om te gebruiken voor tekstverwerking. Maar wist je dat je Word ook heel goed kunt gebruiken om offertes mee te maken? In dit...

Lees meer
Download offerte voorbeeld 02

Gratis offerte downloads