Burn-out voorkomen

27 december 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een uitputtingstoestand die wordt veroorzaakt door langdurige en overmatige stress. Het treft niet alleen werknemers in loondienst, maar ook zeker zelfstandige professionals, zoals zzp’ers.

Een burn-out wordt gekenmerkt door fysieke, mentale en emotionele uitputting. Het kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en verminderde motivatie. Mensen met een burn-out ervaren vaak een gebrek aan energie en voelen zich overweldigd door hun werklast.

Gemiddeld genomen kan het herstelproces van een burn-out enkele maanden tot zelfs jaren duren. Dit hangt af van de ernst van de burn-out, de individuele kenmerken en omstandigheden, evenals de juiste behandeling en ondersteuning die wordt geboden. Voor zzp’ers kan het herstelproces mogelijk langer duren, omdat zij vaak extra druk ervaren om hun bedrijf draaiende te houden tijdens hun herstel.

Bekijk ook wat de symptomen en behandeling van een burn-out zijn

Hoe kun je als zzp’er een burn-out voorkomen?

Stress is vaak de belangrijkste oorzaak van een burn-out. Zzp’ers kunnen namelijk geconfronteerd worden met unieke stressfactoren, zoals het constant moeten vinden van nieuwe opdrachten, financiële onzekerheid en het ontbreken van een vast ondersteuningssysteem. Want je kunt als eigen baas ook ziek worden of een ongeluk krijgen. In loondienst kan je zo de ziektewet in, als ondernemer niet.

Stress is een veelvoorkomende term die wordt gebruikt om een gevoel van spanning, druk of ongemak te beschrijven. Het kan zowel fysiek als mentaal van aard zijn en kan verschillende oorzaken hebben, zoals werkgerelateerde factoren, persoonlijke problemen of financiële zorgen.

Stress kan zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder fysieke symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Daarnaast kunnen ook mentale symptomen voorkomen, zoals angstgevoelens, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Hoe voorkom je stress?

Stress voorkomen

Het is belangrijk om stress serieus te nemen en er op een gezonde manier mee om te gaan. Zo kan je een burn-out voorkomen. Dit kan onder andere door het vinden van balans tussen werk en privéleven, het stellen van realistische doelen en het creëren van een ondersteunend netwerk. Het inschakelen van professionele hulp of coaching kan ook nuttig zijn bij het omgaan met stress als zzp’er.

Zorg ook voor de juiste verzekeringen om stress te voorkomen in geval van ziekte of een ongeval. Wees je bewust van de mogelijke risico’s en sluit de juiste verzekeringen af.

In geval van ziekte kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van onschatbare waarde zijn. Deze verzekering biedt financiële bescherming als je niet kunt werken door ziekte of letsel. Het biedt een vervangend inkomen waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het betalen van rekeningen en het behouden van je levensstandaard.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een ongevallenverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af te sluiten. Dit biedt financiële ondersteuning voor medische kosten, revalidatie en andere bijkomende uitgaven.

Door proactief de juiste verzekeringen af te sluiten, kun je stress verminderen en met meer gemoedsrust werken aan jouw onderneming.

Het voorkomen van burn-out is van groot belang, vooral voor ondernemers die vaak te maken hebben met hoge werkdruk en stress. Een andere effectieve manier om een burn-out te voorkomen, is door het implementeren van goede time management technieken.

Time management verwijst naar het proces van het plannen en beheren van de beschikbare tijd om taken en activiteiten efficiënt uit te voeren.

Dit zijn de TOP 3 time management tips

De tijd vliegt, krijg jij het steeds drukker en drukker? We zitten tegenwoordig in een samenleving waarin we als ondernemer constant worden afgeleid door e-mails, sociale media en andere verantwoordelijkheden. Werk wordt steeds belangrijker, drukker en we moeten maar door gaan. Voor sommige zzp’ers is er hierdoor geen goede werk-privébalans meer en overmatig stress ligt op de loer… Het kan heel moeilijk zijn om onze tijd effectief te beheren.

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige maar krachtige time management tips die ons kunnen helpen om onze productiviteit te verhogen en onze doelen efficiënter te bereiken. Ik heb hier een TOP 3 time management tips die je kunnen helpen om je tijd beter te beheren, je productiviteit te verhogen en een burn-out door stress te voorkomen.

1. Prioriteiten stellen: de sleutel tot effectief time management

Het stellen van prioriteiten is een van de belangrijkste aspecten van time management. Misschien wil je soms te veel doen, maar je raakt hierdoor overspoeld en je taken zullen juist in kwaliteit afnemen. Maak duidelijke doelen en begin bij prioriteiten stellen, hierdoor kun je je tijd effectiever beheren en ervoor zorgen dat je je energie richt op de taken die het meeste impact hebben. Het helpt je om te bepalen welke taken essentieel zijn en welke kunnen worden uitgesteld of afgewezen.

Een handige manier om prioriteiten te stellen is door het gebruik van de Eisenhower Matrix. Deze matrix verdeelt taken in vier categorieën: urgent en belangrijk, belangrijk maar niet urgent, urgent maar niet belangrijk, en niet urgent en niet belangrijk. Door je taken te categoriseren op basis van deze matrix, kun je snel zien welke taken prioriteit hebben en welke je kunt delegeren, elimineren of uitstellen.

2. Maak gebruik van to-do lijsten

Een van de meest effectieve time management tips is het gebruik van to-do lijsten. Het opschrijven van al je taken op een lijst helpt je om je gedachten te ordenen en te voorkomen dat je belangrijke taken vergeet. Een to-do lijst kan je helpen om je dag te organiseren en je tijd effectiever te verdelen.

Een handige manier om to-do lijsten effectief te gebruiken is door ze te categoriseren op basis van prioriteit. Prioriteer de taken op je lijst op basis van hun urgentie en belangrijkheid. Zo kun je ervoor zorgen dat je je kostbare tijd besteedt aan de meest cruciale taken. Bij het gebruik van een to-do list moet je wel je tijd goed strategisch plannen. Door vooruit te plannen en je tijd effectief te organiseren, kun je ervoor zorgen dat je je tijd optimaal benut en je doelen efficiënter bereikt.

Time management is essentieel voor zzp’ers omdat het hen helpt hun werkzaamheden effectief te organiseren, productiever te zijn en een gezonde balans tussen werk en privéleven te behouden.

Een nuttige techniek om je tijd strategisch te plannen is de Pomodoro-techniek. Deze techniek houdt in dat je je werk opgesplitst in blokken, ook wel “pomodoro’s” genoemd, van 25 minuten, gevolgd door een korte pauze. Door je werk in kleine, behapbare blokken te verdelen, kun je je concentratie behouden en vermijden dat je overweldigd raakt. Na een aantal blokken kun je dan een langere pauze nemen om je geest op te frissen.

Het idee achter de Pomodoro-techniek is dat gefocust werken in korte intervallen effectiever is dan langdurig ononderbroken werken.

3. Elimineer afleidingen en stoorzenders

Een van de grootste uitdagingen bij time management is het omgaan met afleidingen. E-mails, sociale media en andere stoorzenders kunnen je productiviteit ernstig belemmeren. Het is daarom belangrijk om afleidingen zoveel mogelijk te elimineren. Een effectieve manier om afleidingen te verminderen is door jezelf tijdslots toe te wijzen waarin je je volledig kunt concentreren op je taken, zonder afleidingen. Schakel meldingen van je telefoon uit, sluit onnodige tabbladen op je computer en creëer een rustige en opgeruimde werkplek. Door bewust om te gaan met afleidingen, kun je je focus behouden en je productiviteit verhogen.

Wil je meer weten en meer doen om een burn-out voor te zijn? Dan heb ik nog aanvullende time management tips voor je. Hiermee kan je volledig effectief je tijd mee indelen.

Het is belangrijk om te erkennen dat, mocht het zover komen, een burn-out serieus is en professionele hulp kan vereisen. Je moet daarom goed voor jezelf zorgen, door balans te vinden tussen werk en ontspanning, grenzen te stellen en steun te zoeken bij collega-zzp’ers of professionele begeleiding indien nodig.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

5 manieren om écht op te vallen als zzp’er

5 manieren om écht op te vallen als zzp’er

Waarom is het belangrijk om op te vallen als ondernemer? Er is nog nooit zoveel aanbod geweest op de arbeidsmarkt als nu. In de afgelopen jaren is het aantal bedrijven en zzp’ers namelijk enorm gegroeid. Dat heeft onder andere te maken met de economische onzekerheid...

Lees meer
Werkvakantie

Werkvakantie

Op werkvakantie in een land naar keuze Een werkvakantie kiezen in een land naar keuze opent deuren naar nieuwe ervaringen en avonturen. Het idee om te gaan werken in het buitenland trekt veel jongvolwassenen als studenten en zzp'ers aan die op zoek zijn naar een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads