Time management

14 maart 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Time management als zzp’er: Hoe doe je dat?

Als zzp’er kan het lastig zijn om je kostbare tijd goed te managen. Niet alleen per dag maar ook per week of zelfs per maand. Time management is dan een belangrijk element. Time management is hoe je je tijd organiseert en verdeelt over verschillende activiteiten. Je hebt immers geen vast schema en werkt waarschijnlijk aan verschillende projecten tegelijkertijd.

Toch is het belangrijk om je tijd goed te managen om zo productief mogelijk te zijn en je doelen te bereiken. Het toepassen van enkele simpele time management tips kunnen je hierbij helpen.

6 tips voor time management als zzp’er

1. Plan je dag

Begin elke dag met het maken van een planning. Schrijf op wat je die dag wilt bereiken en hoeveel tijd je denkt nodig te hebben voor elk project. Dit geeft je een duidelijk overzicht van wat je moet doen en zorgt ervoor dat je niet overweldigd raakt door de hoeveelheid werk die je hebt.

2. Maak een to-do lijst

Naast het maken van een planning is het ook handig om een to-do lijst (takenlijst) te maken. Takenlijsten zijn belangrijk op gebied van productiviteit. Dit is een lijst met alle taken die je moet doen en geeft je een duidelijk overzicht van wat je nog moet doen. Probeer je to-do lijst niet te lang te maken en verdeel de taken over de dag zodat je niet overweldigd raakt.

3. Gebruik tools voor time management

Er zijn verschillende uren tools beschikbaar die je kunnen helpen bij time management. Zo kun je gebruik maken van een agenda om je afspraken en deadlines bij te houden en kun je apps gebruiken om je to-do lijst bij te houden. Daarnaast zijn er ook tools beschikbaar om je tijd bij te houden, zodat je precies weet hoeveel tijd je besteedt aan elk project en voor het voldoen aan het urencriterium voor belastingvoordeel.

4. Zorg voor een goede werkplek

Een goede werkplek kan bijdragen aan een betere time management. Zorg ervoor dat je werkplek opgeruimd is en dat je alles bij de hand hebt wat je nodig hebt. Een opgeruimde werkplek zorgt voor minder afleiding en kan ervoor zorgen dat je productiever bent.

5. Houd rekening met je energielevel

Als zzp’er heb je waarschijnlijk geen vast schema en werk je op verschillende tijden van de dag. Het is belangrijk om rekening te houden met je energielevel. Werk aan de projecten waar je de meeste energie voor hebt op de momenten waarop je het meest productief bent. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller klaar bent met je werk en meer gedaan krijgt. Neem dan ook regelmatig een pauze. Pauzes nemen maakt je namelijk productiever.

6. Stel prioriteiten

Als ondernemer heb je waarschijnlijk veel verschillende projecten en taken. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen zodat je weet welke projecten het belangrijkst zijn en welke je het eerst moet afronden. Stel prioriteiten op basis van de deadline, de omvang van het project en de urgentie.

Aanvullende tips voor betere tijdsindeling

Met bovengenoemde tips kun je als zzp’er je tijd goed managen en meer gedaan krijgen in minder tijd. Heb je na de toepassing van deze tips nog steeds het gevoel dat jouw werkdag altijd te kort is? Dan kan een cursus timemanagement jou wellicht verder helpen. In de 1-daagse training leer je veel slimme tips en tricks om jouw planning beter onder controle te houden. Van druk, druk en stress naar controle en meer rust.

Op zoek naar wat snelle, praktische tips? Trainer Björn Deusings deelt regelmatig gratis informatieve posts op zijn Instagram pagina. Maak hier dan ook handig gebruik van!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Zzp bemiddelingsbureau

Zzp bemiddelingsbureau

Een zzp bemiddelingsbureau: wat is het en hoe werkt het? Als ondernemer weet je dat het vinden van de juiste zzp'ers voor tijdelijke projecten een uitdaging kan zijn. Een zzp bemiddelingsbureau is dan een organisatie die als tussenpersoon fungeert tussen zelfstandige...

Lees meer
Smartphone tips

Smartphone tips

Handige smartphone apps en accessoires voor elke zzp’er Als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) ben je vaak verantwoordelijk voor meerdere taken binnen je bedrijf. Iedereen heeft er één en gebruikt hem heel de dag door: je smartphone. Om efficiënt te werken en...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads