HVK opleiding

16 mei 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Wat is een HVK opleiding?

De HVK opleiding is een opleiding op hbo-niveau. De afkorting HKV staat voor Hogere Veiligheidskunde. Voor dit niveau zijn zowel kennis als vaardigheden wel vereist. De opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) is een beroepsopleiding op het gebied van arbeidsveiligheid en arbeidsomstandigheden. Nadat je de opleiding succesvol hebt afgerond, ben je in staat om invloed uit te oefenen op zowel veiligheidskundig als beleidsmatig gebied.

Wat heb je hier aan als zzp’er? Wat kost deze opleiding? In dit artikel geef ik je informatie over de HVK opleiding, zoals Kader Academy deze verzorgt.

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
 • Vergelijk e-Boekhouden
 • Mijn review:
  4.8/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Uitstekend
 • 0 .00 maand

 • Vergelijk boekhoudprogramma DigiBTW
 • Mijn review:
  4.9/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Heel goed
 • 10 .00 maand

 • Vergelijk Rompslomp
 • Mijn review:
  4.7/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Goed
 • 7 .50 maand

De Hogere Veiligheidskunde opleiding ligt in lijn met de competenties die beschreven staan in het Beroepsprofiel van de Veiligheidskundige en is opgenomen in het register van toegelaten opleidingen van Stichting Hobéon SKO Certificering.

Veiligheid speelt binnen organisaties een steeds belangrijkere rol. Denk hierbij aan gevaren herkennen, risico’s inschatten en passende maatregelen nemen. De HVK opleiding speelt hier zo veel mogelijk op in.

Met de toenemende focus op veiligheid en gezondheid op de werkvloer, kunnen we alleen maar verwachten dat de vraag naar HVK’s in de toekomst zal toenemen.

Als Veiligheidskundige ben je werkzaam bij organisaties waar operationele activiteiten en gevaren aanwezig zijn die mogelijk invloed hebben op de veiligheid en gezondheid van personen. Je bent dan gespecialiseerd in het analyseren en beheren van risico’s op de werkvloer, in een breed scala aan industrieën. Van de bouwsector tot de petrochemische industrie. Je biedt praktische en beleidsmatige ondersteuning en je bent een onmisbare schakel in het creëren van optimale arbeidsomstandigheden.

Herken jij deze risico’s en weet je er op de juiste manier mee om te gaan? Een omscholing met een opleiding tot Hogere Veiligheidskundige van Kader Academy helpt je hierbij!

Wat is de toegevoegde waarde van de HVK opleiding in mijn carrière? 

Als Hoger Veiligheidskundige beschik je over managementvaardigheden, adviesvaardigheden en bijbehorende kennis en competenties. Door het volgen van de HVK opleiding bij Kader Academy breng je de veiligheid binnen een bedrijf of bij de overheid naar een hoger niveau!  

Je leert o.a.: 

 • Nieuwe inzichten te verkrijgen over het beheersen van veiligheidsrisico’s; 
 • Veiligheid op een goede manier organiseren; 
 • Risico-oorzaken herkennen en beheersen 
 • Het ontwikkelen van management- en adviesvaardigheden. 

Alle benodigde kennis en vaardigheden komen ruim aan bod in de Hogere Veiligheidskunde (HVK) opleiding bij Kader Academy. De HVK opleiding is een verbreding en verdieping op de basiskennis van de Middelbare Veiligheidskunde (MVK).

Het beeld van de Veiligheidskundige die zich alleen bezighoudt met het voorkomen van ongevallen is inmiddels achterhaald. Steeds vaker worden veiligheidsaspecten wettelijk vastgelegd. Daardoor zijn overheid en bedrijfsleven zich steeds meer bewust van het belang van veiligheid.  De Veiligheidskundige van nu, overziet het gehele veiligheidsbeeld, dat invloed heeft op de veiligheid, gezondheid, welzijn en het milieu.

Je kunt als zelfstandige veiligheidskundige met de HVK opleiding op jouw CV ook nog eens een goed salaris verdienen. Het salaris kan wel aanzienlijk variëren, maar in het algemeen liggen de inkomens van deze hoogopgeleide professionals in het hogere bereik van € 4000 tot meer dan € 5000 bruto per maand. Als zelfstandige veiligheidskundige (zzp) kan je een uurtarief factureren van wel € 80 per uur.

Wat is de toegevoegde waarde van HVK voor een organisatie? 
De organisatie werkt veiliger en er is meer structuur om veiligheid voor de werknemers te borgen. Binnen de organisatie is de Veiligheidskundige actief als deskundige op het gebied van veiligheid. De Veiligheidskundige is een volwaardig gesprekspartner richting zowel opdrachtgevers als de Nederlandse Arbeidsinspectie. 

Les van vakspecialisten 
Veiligheid is het dagelijks werk van Kader Academy. De docenten zijn naast hun werk als docent dagelijks actief als Veiligheidskundige of consultant.

Iedere docent is gespecialiseerd in zijn of haar eigen vakgebied, waardoor iedere opleidingsdag door een vakspecialist wordt verzorgd.

Wat is het resultaat van de HVK opleiding?

Nadat je de opleiding HVK succesvol hebt afgerond, wordt er van je verwacht dat je als zelfstandig professional, zowel interim, intern als extern, ondersteuning kunt verlenen bij het beheersen van (veiligheid)risico’s bij organisaties.

Dit doe je door:

 1. Initiëren, uitwerken en richting geven aan het te voeren veiligheidsbeleid; 
 2. Gevraagd en ongevraagd (proactief) adviseren rond beheersing van veiligheidsthema’s; 
 3. Het managen van en toezicht houden op complexe risicovolle werkzaamheden en projecten; 
 4. Het leidinggeven aan een team van Basis, Middelbaar en Hoger Veiligheidskundigen om risicovolle werkzaamheden en projecten op veiligheidsgebied te coördineren en te controleren;  
 5. Als gesprekspartner voor andere (kern)deskundigen en externe toezichthouders optreden.  

Waarom persoonscertificering? 
Als gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige ben jij een van de kerndeskundigen die in de Arbowet genoemd staan. Vanuit deze insteek mag jij een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) wettelijk gezien toetsen en daarover adviseren. Een verantwoordelijk beroep dus.

Diploma 
Zodra alle onderdelen met een voldoende zijn afgesloten en je bij meer dan 80% van de lessen aanwezig bent geweest, dan ontvang je een diploma ‘Hogere Veiligheidskunde’. Dit diploma wordt afgegeven namens Kader Group. 

Wat kost een HVK opleiding?

De HVK opleiding bij Kader Academy bedraagt €16.634 excl. btw. Deze prijs is inclusief lesmateriaal, intensieve scriptiebegeleiding, examen en eventueel herexamen.

Hoe lang duurt een HVK opleiding?

De totale tijdsduur van de HVK opleiding is ongeveer anderhalf jaar. De opleidingsduur bedraagt 35 lesdagen. Per week verzorgt Kader Academy één lesdag. 

Mocht je de opleiding sneller willen doorlopen en de scriptie eerder willen verdedigen dan is dat ook mogelijk.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Werkvakantie

Werkvakantie

Op werkvakantie in een land naar keuze Een werkvakantie kiezen in een land naar keuze opent deuren naar nieuwe ervaringen en avonturen. Het idee om te gaan werken in het buitenland trekt veel jongvolwassenen als studenten en zzp'ers aan die op zoek zijn naar een...

Lees meer
Fitnessinstructeur in sportbranche

Fitnessinstructeur in sportbranche

Zzp'er in de sportbranche: houd hier rekening mee in 2024 Als zelfstandige zzp'er in de sportbranche sta je aan het begin van 2024 voor diverse uitdagingen en kansen. De vraag die velen bezighoudt is: Hoe navigeer je als zzp'er succesvol in de sportbranche? Deze vraag...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads