Omscholen tot zzp’er

30 mei 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

6 redenen om je te laten omscholen tot zzp’er

Ben jij de dagelijkse sleur van je werk zat en heb je het gevoel dat je vastzit in een baan waar je geen voldoening meer uit haalt? Dan is het misschien tijd om een andere richting in te slaan en je om te scholen tot zzp’er. Deze stap kan spannend zijn, maar het biedt ook talloze voordelen en kansen.

Wat bedoelt men met omscholen? Omscholing is een proces waarbij je nieuwe vaardigheden leert of extra kennis opdoet om beter inzetbaar te worden. Omscholing kan inhouden dat je lessen volgt, seminars of workshops bijwoont. Het wordt vaak gebruikt om jouw vaardigheden en kennis uit te breiden en jezelf aantrekkelijker te maken voor potentiële werkgevers. Het is ook gunstig voor wie van carrière wil veranderen of een eigen bedrijf wil beginnen.

In dit artikel worden zes redenen genoemd waarom het omscholen tot zzp’er een goede keuze kan zijn.

1. Flexibiliteit en vrijheid

Een van de grootste voordelen van het zzp-schap is de flexibiliteit en vrijheid die het met zich meebrengt. Als zzp’er ben je eigen baas en bepaal je zelf wanneer, waar en voor wie je werkt. Je hebt de mogelijkheid om projecten te kiezen die jou interesseren en kunt je eigen werkschema bepalen. Dit geeft je de vrijheid om je werk aan te passen aan je persoonlijke behoeften en verplichtingen, zoals de zorg voor je gezin of het volgen van een opleiding.

2. Financiële mogelijkheden

Als zzp’er heb je de kans om je inkomen te vergroten en meer financiële vrijheid te creëren. Je bepaalt zelf je tarieven en kunt onderhandelen over de vergoedingen voor je diensten. Bovendien zijn er vaak mogelijkheden om meer opdrachten binnen te halen en je klantenbestand uit te breiden. Met de juiste inzet en ondernemersvaardigheden kun je als zzp’er een succesvolle en winstgevende onderneming opbouwen.

3. Persoonlijke groei en ontwikkeling

Omscholing om te kunnen groeien als zzp

Het omscholen tot zzp’er biedt de mogelijkheid om jezelf op persoonlijk en professioneel vlak verder te ontwikkelen. Als zzp’er ben je namelijk ook verantwoordelijk voor alle aspecten van je eigen bedrijf, waaronder acquisitie, marketing, administratie en klantrelaties. Hierdoor krijg je de kans om nieuwe vaardigheden te leren en je kennisgebieden te verbreden. Je wordt uitgedaagd om uit je comfortzone te stappen en te groeien als professional.

4. Diversiteit aan opdrachten

Als zzp’er kun je werken aan verschillende opdrachten en projecten, waardoor je een divers portfolio kunt opbouwen. Dit biedt niet alleen afwisseling in je werk, maar het stelt je ook in staat om je expertise en ervaring uit te breiden. Door te werken aan diverse opdrachten kun je jezelf specialiseren in verschillende gebieden en jezelf onderscheiden van anderen. Dit kan leiden tot interessante kansen en meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Denk bijvoorbeeld aan een baan als zelfstandige IT consultant. Hiermee valt goed geld te verdienen. Ben je hierin eenmaal omgeschoold, dan kun je terecht bij Computer Futures. Zij kunnen jou dan helpen met het vinden van opdrachten en projecten in de IT sector. Zo kun je gelijk aan de slag!

5. Zelfstandigheid

Een belangrijk aspect van het zzp-schap is de zelfstandigheid en autonomie die het met zich meebrengt. Als zzp’er ben je de eigenaar van je bedrijf en neem je zelfstandig beslissingen over je werk en de richting van je onderneming. Je hebt geen directe leidinggevende en kunt je eigen werkwijze bepalen. Dit geeft je de vrijheid om te experimenteren, creatieve oplossingen te bedenken en je eigen visie te volgen. Je hebt de controle over je professionele groei en kunt je bedrijf opbouwen op de manier die voor jou het beste werkt.

6. Werk-privébalans

Een belangrijke reden waarom veel mensen ervoor kiezen om zzp’er te worden, is de mogelijkheid om een betere werk-privébalans te creëren. Als zzp’er heb je meer controle over je werktijden en kun je je werk beter afstemmen op je persoonlijke leven. Je kunt flexibel inspelen op de behoefte aan vrije tijd, familieverplichtingen of andere activiteiten die belangrijk voor je zijn. Hierdoor kun je een betere balans vinden tussen werk en privé, wat resulteert in meer tevredenheid en welzijn.

Als eigen baas aan de slag gaan kan zeer lonend zijn, dus het is het overwegen waard om je te laten omscholen tot zzp’er om je carrièredoelen na te streven met een frisse start!

Tot slot, omscholen als zelfstandig ondernemer is ook gunstig omdat je zo nieuwe kennis en ervaringen kunt opdoen die misschien niet beschikbaar zijn op de traditionele arbeidsmarkt.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS factureren!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Horecabedrijf starten

Horecabedrijf starten

Zelf je eigen horecabedrijf beginnen, is dat haalbaar? Droom je ervan om je eigen horecabedrijf te openen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen veel zelfstandige ondernemers zijn je voorgegaan en delen graag hun advies. Het starten van een...

Lees meer
Stappenplan voor goede start als zzp’er

Stappenplan voor goede start als zzp’er

Hoe wordt je zzp'er? Je denkt erover om als zzp, wat staat voor zelfstandige zonder personeel, of freelancer voor jezelf te beginnen? Mooie stap! Vaak is dan de vraag: Hoe kan ik zzp worden? Bij het opzetten van een eigen eenmanszaak komt, afhankelijk wat je wilt gaat...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads