Uurtarief zzp bouw

21 mei 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoeveel vraagt en verdient een zzp’er in de bouw per uur?

De uurtarieven van zzp’ers in de bouw zijn de laatste tijd flink omhoog gegaan omdat er binnen de bouwsector een tekort aan personeel bestaat. Dat biedt kansen voor vakmannen die ook voor hun eigen willen beginnen.

Vakmensen in de bouw horen door het toch wel zware beroep goed te verdienen. Vaak zijn dan de vragen: Wat is het gemiddelde uurtarief van een zzp’er in de bouw? Hoeveel verdien je in bouw per uur? Wat is het netto zzp salaris in de bouw?

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
e-Boekhouden.nl voor zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€0.00/ mnd
 • Mijn review: 4.9 / 5
Rompslomp voor zzp boekhouding
Beste voor de facturatie
€7.50/ mnd
 • Mijn review: 4.7 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
 • Mijn review: 4.8 / 5

Meer dan een kwart van alle werkenden in de bouwsector is zzp’er. Daarvan werkt bijna de helft voor aannemers, de andere helft werkt voornamelijk voor particulieren en kleine aannemingen.

De meeste ondernemers hebben eerst als bouwvakker bij een aannemer in loondienst gewerkt voordat zij voor zichzelf een bedrijf in de bouwsector zijn begonnen. In de bouw kun je heel veel kanten op en kent tal van vakspecialisten zoals:

 • timmerman
 • schilder
 • klusjesman
 • loodgieter
 • elektricien
 • architect
 • stukadoor
 • metselaar
 • dakdekker

Werken als zzp’er in de bouw biedt verschillende voordelen:

Flexibiliteit: Als zzp’er bepaal je zelf je werkuren en werkdagen. Je bent niet gebonden aan vaste werktijden of een 40-urige werkweek.

Meer verdiensten: Als zzp’er in de bouw kun je vaak meer verdienen dan wanneer je in loondienst werkt. Je kunt je eigen tarieven bepalen.

Zelfstandigheid: Je bent je eigen baas en kunt zelf beslissen hoe je je werk aanpakt. Dit geeft een gevoel van vrijheid en controle over je eigen carrière.

Afwisselend werk: Als zzp’er werk je vaak op verschillende projecten en locaties. Dit maakt het werk afwisselend en uitdagend.

Als eigenaar van een eenmanszaak heb jij dus zelf de regie in handen en ben je zelf verantwoordelijk voor de klussen die je wel of niet aanneemt. Verder bepaal je zelf je uurloon. Maar je moet wel genoeg per uur rekenen om een financieel gezond inkomen te hebben. Denk hierbij ook aan kosten voor belastingen, arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen, vakantiedagen en vakantiegeld.

Tip: Om meer kans op opdrachten bij aannemers te scoren op grote bouwplaatsen, is het hebben van een BHV (wat staat voor bedrijfshulpverlener) een pluspunt. Voor zzp’ers is BHV een manier om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de wettelijke vereisten op het gebied van arbeidsveiligheid. Het volgen van een BHV-cursus kan je helpen om je werkplek veiliger te maken en eventuele risico’s te beperken.

Wat is het gemiddelde uurtarief in de bouw?

Een zelfstandige zzp’er in de bouw factureert gemiddeld een uurtarief van € 40 per uur, dit tarief is exclusief btw.

Gemiddeld uurtarief zzp bouw

Er kunnen flinke verschillen zitten tussen de tarieven die worden gerekend. Dit hangt voornamelijk af van de werkervaring en vaardigheden van de bouwvakker. Zo zal een starter met weinig ervaring minder rekenen dan een ervaren bouw zzp’er die bijvoorbeeld kan metselen en ook elektriciteit aan kan leggen.

VaardigheidPrijs per uur, exclusief btw
Starter€ 35,00 tot € 38,00
Gemiddeld€ 40,00
Ervaren€ 42,00 tot € 45,00

Hoeveel verdien je als zzp bouwvakker netto aan salaris?

Bruto naar netto salaris zzp'er in de bouw

In loondienst bij een aannemersbedrijf weet je precies wat je elke maand netto verdien en wat de inhoudingen zijn aan de hand van je loonstrookje. Als zelfstandig ondernemer moet je daar zelf achter komen. Veel uren werken en hiervoor een mooi bedrag factureren is leuk maar al jouw inkomsten zijn wel bruto bedragen. Dit houd in dat de btw die in rekening is gebracht zal moet worden verrekend met de Belastingdienst, verder zullen er nog belastingen en premies van afgetrokken moeten worden. Na aftrek houd je pas het nettoloon over.

Uiteraard wil je, zeker als startende timmerman, klusjesman, metselaar, schilder of stukadoor wel weten wat je nu netto onder aan de streep als besteedbaar inkomen, je salaris dus, over hou. Dit salaris is eenvoudig uit te rekenen. Ik heb een voorbeeldberekening van bruto naar netto inkomen voor je gemaakt wat er door jou kan worden verdiend in de bouw.

Salaris bouw zzp

Om tot een voorbeeld van een gemiddeld netto inkomen in de bouw te komen, gaan we uit van gemiddelde gegevens. Zo is het gemiddelde uurloon dat door een vakman wordt gerekend 40 euro (ex btw). Ook gaan we uit van 1.500 werkbare uren per jaar die gefactureerd kunnen worden. We houden de bedrijfskosten en verzekeringen op jaarbasis van 20.000 euro (ruim 1600 per maand). Dan komen we uit op een gemiddeld besteedbaar netto maandsalaris van € 2961 èn een jaarinkomen van ruim € 35.000 in de bouw.

Jouw salaris ziet er dan als volgt uit:

Netto besteedbaar inkomen – 2024
Omzet uit uren (1.500 uur x € 40)€ 60.000   
Bedrijfskosten10.000  
Winst uit de onderneming€ 50.000 € 50.000 
Zelfstandigenaftrek (incl. startersaftrek)5.873  
MKB-winstvrijstelling5.873  
Premies AOV/pensioen/lijfrente10.000  
Inkomen box 1€ 28.254   
     
Belasting & Premie Volksverz.10.445   
Algemene heffingskorting3.134  
Arbeidskorting (arbeidsink. € 50.000)4.878  
Verschuldigde inkomstenbelasting€ 2.433 2.433
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw  2.035
Premies AOV/pensioen/lijfrente  10.000
Besteedbaar jaarinkomen  € 35.532 

Toegepaste salaris gegevens

Belastingjaar = 2024
Uurtarief (exclusief btw) = € 40
Aantal declarabele uren per jaar = 1.500 uur
Andere bedrijfsinkomsten = geen
Jaarlijkse bedrijfskosten = € 10.000
Premies AOV/pensioen/lijfrente per jaar = € 10.000
Jaarlijks toevoegen aan reserves of buffer = geen
Voldoen aan urencriterium = ja
Recht op startersaftrek = ja

De salaris berekening betreft een indicatie, waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Persoonlijke omstandigheden zullen altijd leiden tot andere resultaten.

Hoeveel belasting betaal je als zzp?

Als eigen baas heb je de vrijheid om zelf je werk in te delen en te profiteren van bepaalde fiscale voordelen. Dit houd echter wel in dat je voor je eigen belastingen moet zorgen. Zo moet je omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting (IB) betalen. Over de winst die je uit jouw zelfstandige werk haalt, wordt een percentage inkomstenbelasting geheven. Je winst is het totale inkomen minus de uitgaven en aftrekposten. Dus hoe meer winst, hoe meer belasting je zult moeten betalen. Hoeveel dit is, is te berekenen.

Iedere bouwbedrijf is uniek. De één werkt meer uren als een ander, een ander werkt met een hoger uurloon en investeert weer meer. Denk bijvoorbeeld aan een mooie bedrijfsbus vol dure gereedschappen, een dure (AOV)verzekering of misschien wel een werkplaats. Iedere situatie is per ondernemer dus verschillend.

Bereken eenvoudig jouw situatie aan salaris en wat je aan belastingen moet betalen met mijn handige (snel en gratis) inkomen-calculator.

Hoe doe je de facturatie in de bouw?

Bouw zzp factuur maken [voorbeeld]

Je bent klaar met je werk, tijd om je factuur te maken. Hoe begin je en wat zet je erop? Hoe verstuur je een factuur veilig naar je klant en zorg je dat het geld snel op je rekening staat? Met een handig online factuur- en boekhoudprogramma maak en verstuur je in een gebruiksvriendelijke omgeving direct een factuur die aan alle verplichte eisen voldoet. Dit kan voor werkuren of bouwprojecten. Er zijn geen geavanceerde vaardigheden, ervaring of boekhoudkennis voor vereist.

Tip: Stuur je factuur zo snel mogelijk, hoe eerder een klant een factuur ontvangt, des te sneller zullen ze jou betalen. Een administratiepakket waarmee je snel professionele facturen kunt maken, stroomlijnt dan je factureringsproces. Het helpt je ook met je verplichte administratie bijhouden en het doen van je belastingaangiftes. Enkele van de beste en veel gebruikte administratiepakketten voor kleine bedrijven zijn onder meer:

 1. e-Boekhouden.nl: het beste totaalpakket en prijs voor bouw zzp
 2. Moneybird : boekhoudpakket met het beste gebruikersgemak

Voor je werk betaald worden en een gezonde cashflow hebben, is voor elk bedrijf – klein of groot – heel belangrijk. Zorg dat je vanaf de start van je bedrijf dan ook een solide factureringsprocedure hanteert!

Werkzaam als zzp’er in de bouw? Deel jouw uurtarief

Iets wat zzp’ers in de bouwsector graag willen weten, is welk uurtarief ze kunnen rekenen. Het uurloon speelt niet alleen mee in de beslissing of iemand daadwerkelijk een zelfstandig bouwbedrijf gaat starten, het tarief houd ook de ervaren vakman bezig. Want wat rekent mijn concullega?

Ook opdrachtgevers (aannemers, gemeenten en particulieren) willen graag op de hoogte zijn van de uurtarieven die worden gerekend.

Wat is jouw uurtarief (excl. btw) als zzp'er in de bouw?

 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   

Bekijk resultaten tarieven

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Prijzen en tarieven vertalen

Prijzen en tarieven vertalen

Vertalen: hoe werkt het en wat kost het? Internationaal zakendoen en je website of webshop hiervoor laten vertalen? Moet er een offerte of een juridisch document in een andere taal worden opgesteld? Het laten vertalen van een website of documenten door een...

Lees meer
Uurtarief PHP programmeur

Uurtarief PHP programmeur

Wat kost of vraagt een PHP programmeur per uur? Een website, applicatie of andere web toepassing in PHP laten ontwerpen en programmeren? Dit kan je door een ervaren zelfstandige PHP programmeur laten uitvoeren. Wil je zelf freelance PHP developer worden en weten wat...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads