Starten in de zakelijke dienstverlening

23 augustus 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

Home  |  Over  |  Contact

Bezint eer ge begint :). Is het zelfstandige bestaan in de zakelijke dienstverlening echt geschikt voor u? U moet immers niet alleen vakinhoudelijke expertise hebben, maar ook gevoel hebben voor marketing en acquisitie. U zult als zzp’er een administratie bij moeten gaan houden en uw relatie met de fiscus wordt er ook niet eenvoudiger op. En in periodes dat u niet werkt, verdient u ook niks.

Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?

 
Aan de andere kant biedt het zelfstandige bestaan veel vrijheid en afwisseling. U komt bij veel verschillende bedrijven over de vloer, waardoor het werk een stuk interessanter wordt en u als vanzelf een netwerk opbouwt.

Klantenbinding in de dienstverlening

Veel zzp’ers in deze dienstensector halen hun opdrachten voornamelijk uit hun netwerk. Het is dus verstandig om actief aan uw zakelijke netwerk te bouwen. Houd bestaande contacten warm en zorg dat er regelmatig nieuwe contacten bijkomen, bijvoorbeeld door netwerkbijeenkomsten in uw buurt bij te wonen en door potentiële klanten uit te nodigen voor een lunch of op de koffie. Ga ervan uit dat een keer persoonlijk contact veel beter werkt dan duizend anonieme mailtjes. Zorg daarom voor een persoonlijke benadering.

Maar uw netwerk is natuurlijk niet uw enige bron van contacten. Ook het internet kan wonderen voor u verrichten, bijvoorbeeld door regelmatig te kijken op freelance marktplaats FreeLancer.nu. Daar verschijnen regelmatig nieuwe advertenties van bedrijven die zzp’ers of freelancers uit de zakelijke dienstverlening willen inhuren, en kunt u uzelf laten vinden door een profiel aan te maken.

Verplichtingen als zzp’er

Elk startend bedrijf moet aan een aantal – voornamelijk fiscale – eisen voldoen. Schrijf uw onderneming in bij de KvK en meld u aan voor omzetbelasting bij de Belastingdienst. Lees hier de stappenplan voor een goede start

Overwegingen

Bezint eer ge begint. Is het zelfstandige bestaan echt geschikt voor u? U moet immers niet alleen vakinhoudelijke expertise hebben, maar ook gevoel hebben voor marketing en acquisitie. U zult een administratie bij moeten gaan houden en uw relatie met de fiscus wordt er ook niet eenvoudiger op. En in periodes dat u niet werkt, verdient u ook niks. Kunt u tegen die onzekerheid?

Aan de andere kant biedt het zelfstandige bestaan veel vrijheid en afwisseling. U komt bij veel verschillende bedrijven over de vloer, waardoor het werk een stuk interessanter wordt en u vanzelf nieuwe kennis en ervaringen opdoet.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

” ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen “

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Gratis factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Vertaler worden

Vertaler worden

Naar een hoger niveau met de beste opleidingen voor vertalers In Nederland zijn er meer dan 600.000 vertalers. Maar hoe word je vertaler, welke opleidingen zijn er in Nederland te volgen en waarom zou je beëdigd vertaler worden? Vertaler is in Nederland een vrij...

Lees meer
Zzp’er in de zakelijke dienstverlening

Zzp’er in de zakelijke dienstverlening

De bedrijfstak zakelijke dienstverlening is een belangrijke spil geworden in de Nederlandse economie. Dat komt door zijn omvang, zijn dynamiek en zijn rol bij productiviteitsverbetering van klantbedrijven. De zakelijke dienstverlening is in Nederland harder gegroeid...

Lees meer
Download factuur voorbeeld
Gratis factuur download